Výměnný rozhovor: Chelsea - Manchester United

17.04.2015 19:13

Před šlágrem 33. kola Premier League jsme si pro vás připravili výměnný rozhovor s redaktorem Chelsea-fc.cz – Víťou Srpem. 

Manchester United vs Chelsea, Fotbalové analýzy, Netradiční fotbalové analýzy, Profesionální sportovní analýzy

1. Jak hodnotíš průběh sezony ze strany Chelsea?

Za sebe mohu říct, že jsem spokojený. Nepoužiji slova jako nadšení nebo euforie, protože až tak dobrá letošní sezóna není, nicméně se nám daří naplnit předsezónní očekávání a celkem jednoznačně směřujeme za titulem, čímž bychom společně s ligovým pohárem zkompletovali double. Některá čísla letos mluví jasnou řečí – doposud jsme ve všech soutěžích prohráli pouhá tři utkání, po 31 kolech máme nejvíce bodů od ročníku 2005/06, tudíž pozitiva se dají snadno vypozorovat. Navzdory tomu k dokonalosti rozhodně chybí postup v Champions League, poněvadž osmifinále je pro Chelsea málo a představuje to zklamání – pokud se ještě podíváme na způsob, jakým se vypadlo, mrzí to dvojnásob. A vyřazení z FA Cupu představuje ostudu, kterou jsme si měli odpustit. Byl to jeden opravdu mimořádný výpadek, ovšem pokud by se něco podobného přihodilo i v příští či přespříští sezóně, vyvstaly by otázky o přístupu hráčů k zápasům se slabšími celky. Momentálně se nám ale tento výpadek přihodil v roce 2008 na Barnsley a v roce 2015 s Bradfordem – rozestup 7 let se dá tolerovat.

Před sezónou jsem tvrdil, že za opravdu dokonalou, TOP sezónu bych považoval 85+ bodů v lize, semifinále Champions League a vítězství v jednom z domácích pohárů. Vypadá to, že daleko od těchto cílů neskončíme, ovšem ten postup v Lize mistrů jednoznačně chybí.

2. Jsi spokojen s aklimatizací nových posil?

Myslím, že vše si sedlo tak dobře, jak jen mohlo. Fabregas a Costa – dva největší letní transfery – do týmu zapadli prakticky okamžitě. Ono to bylo i poměrně logické, jelikož jsme v loňském ročníku zoufale postrádali útočníka světových kvalit a středního záložníka, který by byl schopen diktovat tempo hry, řídit naši hru a produkovat finální míče. Herní profily obou hráčů byly prakticky ideální, proto se v týmu také okamžitě chytili.Filipe Luís se do základní sestavy neprosadil, což je sice zklamáním, ale kdykoliv nastoupil, dokázal Azpilicuetu zastoupit a své si odvedl.

Nejvíce mě naopak překvapili Rémy a Zouma. Zoumu jsem před přestupem do Chelsea neviděl nikdy hrát, každopádně jsem předpokládal, že si bude počínat jako většina mladých stoperů – bude sice disponovat dynamikou, výbušností a díky své fyzické konstituci bude dominovat osobním soubojům, zároveň ale bude produkovat taktické a poziční chyby. V přípravě se něco takového potvrzovalo, jenže od té doby urazil pořádný kus cesty – kdykoliv dostal od lednového domácího utkání s Liverpoolem od Mourinha důvěru, nikdy nezklamal a většinou si ještě počínal hodně dominantně.

A u Rémyho jsem měl trochu pochybnosti, zda bude výrazným přínosem i v tak velkém klubu. Jistě, v Premier League už ukázal, jak kvalitním útočníkem je, ale jistý otazník jsem u něj zkrátka měl. Tyhle pochybnosti dokázal kompletně rozmetat – kdykoliv se Costa zranil a Rémy byl zrovna k dispozici (zranění si načasovat hůř asi nemohl), tým nikdy nezklamal.

3. Co bylo hlavním důvodem neúspěchu v Lize Mistrů?

Moc rád bych řekl, že se tak stalo díky jednomu nepovedenému utkání, případně díky špatné taktice, ze které se můžeme poučit – pak by totiž náprava těchto chyb zase až tak složitá nebyla. Problém ale je, že si to úplně nemyslím – Paříž byla v onom dvojzápase jednoduše lepší a postoupila zaslouženě. Pokud přihlédneme k tomu, že soupeř hrál téměř celou odvetu v oslabení, je to vážně velký problém. Četl jsem, že hlavní potíž byla v Mourinhově opatrnosti, s čímž ale úplně nesouhlasím. Jose Mourinho je samozřejmě za toto vypadnutí zodpovědný a leží na něm podstatný díl viny, ovšem nemyslím si, že by příčinou byla jeho herní filozofie.

S tím bych souhlasil, pokud bychom odehráli kvalitní zápas, průběh kontrolovali, soupeře nepouštěli do výrazných šancí, akorát se sami nehnali za nastřílenými brankami. Přičemž vypadnutí by přišlo pouze na základě dvou standardních situací, které jsme neuhlídali. Místo toho jsme ale v domácí odvetě dokázali kontrolovat jen 15 minut v prodloužení, jinak jsme byli děsně nervózní a v záložní řadě jednoznačně přehráni. Ona není náhoda, že ty největší šance měl až do branky Cahilla náš protivník. Pokud bych tedy měl označit nějakou jednu konkrétní příčinu, řekl bych jednoznačně střed hřiště. Obávám se, že duel s Paříží jasně naznačil, jaké limity trojice Fabregas, Matič – Oscar, případně tedy Ramires, Matič – Fabregas má. Zvláště u Fabregase vyvstává otazník, zda hráč, který kompletně postrádá dynamiku a rychlost, bude moci být klíčovým hráče sestavy ve vyřazovacích fázích Champions League, kde jsou tyto vlastnosti čím dál více potřebné. A to jde ještě tento španělský reprezentant na jaře pravidelně s formou dolů.

4. Jaký máš názor na hru Manchesteru United, a kterého hráče by si od nás chtěl v Chelsea?

Musím říct, že od zápasu s Tottenhamem se mi herní projev United líbí, Van Gaalovi se konečně podařilo najít optimální rozestavení a základní sestavu. Zajímavé každopádně je, že ti největší trenéři jsou schopni vyhrávat, i když herní projev stojí za starou bačkoru. Z toho, co jsem viděl, sice United několikrát spoléhali na famózního De Geu, ale pravdou taky je, že Van Gaal dokázal tým dost stabilizovat – v posledních týdnech by bylo podle mě nemožné, aby United předvedli podobně bláznivé utkání jako s Leicesterem City na začátku sezóny. A v posledních 4 zápasech se k tomu přidala i atraktivnost. Bylo to sice dlouhé čekání, které spoustu fandů frustrovalo, ale zdá se, že si vše konečně sedlo.  Což je pozitivní, protože v sobotu díky tomu uvidíme opravdu velký zápas – United v horší formě by bylo nejspíše snazší porazit, ovšem tohle bude parádní fotbalová bitva.

Do Chelsea bych bral jednoznačně Di Máriu. Nemyslím si, že by hrál v poslední době nějak exkluzivně, dokonce v současnosti ani nefiguruje v základní jedenáctce. Jenže přesně takhle kvalitní hráč nám na pravé křídlo chybí – Di Mária je extrémně energický a rychlý hráč, který je velmi silný v soubojích jeden na jednoho. Navíc byl v Realu i disciplinovaným hráčem směrem vzad. Nepochybuji, že by naše trable na pozici pravého ofenzivního hráče okamžitě vyřešil. Nic to ale nemění na faktu, že bych za něj 60 miliónů liber nikdy zaplatit nechtěl.

5. Jaký očekáváš průběh zápasu a tip na základní sestavu?

Neočekávám žádnou fotbalovou parádu – už jenom kvůli tomu, že remíza by pro oba celky byla poměrně slušným výsledkem. Nevěřím, že by se za remízového stavu Mourinho rozhodl ke konci někam hnát a riskovat prohru. Přesto ale bude zajímavé sledovat, jak si Chelsea poradí s levou stranou United, která v posledních týdnech utkáním naprosto dominuje – trojúhelník Fellaini, Blind a Young patří pravidelně k tomu nejlepšímu, co je v zápasech Man United k vidění. Představuje to těžiště jejich hry, které proto bude nutné nějak kontrolovat. Osobně si myslím, že to Mourinho vyřeší přesunem Matiče právě k pravé postranní čáře, přičemž by mě ani nepřekvapilo, pokud by na pravém křídle nastoupil Ramires. United Fellainiho rádi dostávají do kapsy mezi pravým stoperem, bekem a středním záložníkem protivníka – podobně třeba využívali City Davida Silvu. A ačkoliv je Fellaini bezesporu úplně jiný profil hráče a je nutné proti němu potřeba více fyzické síly, tak trochu očekávám, že pravá strana Chelsea bude vypadat ve složení Ivanovič, Ramires s Matičem uprostřed hřiště.

Druhou důležitou věcí bude kontrola Carricka – ten je schopen hru United parádně řídit a utkání kompletně dominovat, proto bude třeba jeho vliv limitovat. K tomu si myslím, že by Oscar mohl být vynikající volbou – už několikrát dokázal tyto zatažené rozehrávače osobně bránit, přičemž v sobotu bude nutné, aby předvedl další z takových disciplinovaných výkonů.

Sestava Chelsea: Courtois – Ivanovič, Cahill, Terry, Azpilicueta – Matič, Fabregas – Ramires, Oscar, Hazard - Remy

Manchester United vs Chelsea 2015, Fotbalové analýzy, Netradiční fotbalové analýzy, Profesionální sportovní analýzy

1. Jak hodnotíš průběh sezony ze strany Manchesteru United?

Sezonu hodnotím celkem kladně. Cíl byl dostat se do Ligy Mistrů, což se nám s velkou pravděpodobností podaří. To, jestli nakonec skončíme druhý, třetí nebo čtvrtý nepovažuju za ten nejdůležitější fakt. Jsme ve fázi přechodné sezony, takže nejdůležitější je postupný progres. V poslední době jdeme herně hodně nahoru a naše hra se začíná ubírat správným směrem, což mě nesmírně těší. Samozřejmě z celkového pohledu byla velká část sezony frustrující, protože jsme nehráli dobře, často zkoušeli nesmyslné experimenty (Fellaini nebo Rooney na pozici tvůrce hry nebo Di Maria v útoku), ale po prohře s Arsenalem si to sedlo a naše hra se mi líbí. Vypadnutí z FA cupu sice mrzí, ale jak už jsem říkal, tuhle sezonu hodnotím primárně podle herního progresu.Je důležité nemít přehnaní očekávání a akceptovat, že tohle je pouze přechodná sezona, ve které musíme postavit základy pro další roky. Podobný výsledek v příští sezoně by byl jednoznačně neúspěch.

2. Jsi spokojen s aklimatizací nových posil?

Jednoznačně jsem velmi spokojený. Úplně nejlepším nákupem byl bez debat Ander Herrera. Před jeho příchodem jsem o něm prakticky nic nevěděl, ale získal si mě hned v prvním zápase proti LA Galaxy. Po prvních čtyřech ligových zápasech jsem byl z něho naprosto unešený. Bylo to v době, kdy měl fantastickou formu Fabregas. Tenkrát jsem napsal, že bych Andera za nikoho nevyměnil a jsem rád, že jsme ho před Cescem upřednostnili(případně si Fabregas vybral Chelseu). V tuhle chvíli jsem byl samozřejmě za blázna. Nicméně Ander byl přesně tím typem hráče, kterého jsem si strašně dlouho přál a našemu týmu chyběl nám. Vynikající dopředu i dozadu. Dokonale komplexní hráč a spolu s de Geou jediný nepostradatelný hráč našeho týmu.

Další posily také udělali dobrý dojem. Rojo se ukazuje ve velmi dobrém světle. Má kvalitní rozehrávku a na rozdíl od začátku sezony už nepropadá pozičně. Blind se ukázal jako slušný náhradník uprostřed hřiště, ale až s návratem Carricka jsme viděli ten rozdíl. Nicméně na beku předvádí kvalitní výkony. Není to žádný rychlík, ale je to jeden z nejinteligentnějších hráčů z našeho týmu, což dokáže prodat při před finálních přihrávkách. Di María je často kritizován, ale jeho přínos oceníme až v době, kdy půjde skutečně do tuhého v LM. Tam potřebujete hráče, který dokáže udělat rozdíl. Angel sice ztrácí hodně míčů, ale zároveň je to suveréně nejtvořivější hráč z našeho týmu. Má nejvíce asistencí i vytvořených šancí. Určitě tam je prostor pro zlepšení, ale kritika na jeho výkony je vzhledem k jeho přínosu pro naší hru naprosto neúměrná. Momentálně je hodně nedoceněný.

Zklamání je naopak dvojice Falcao Shaw. Radamel po herně slibném začátku odpadl fyzicky i psychicky a od prosince je to vyloženě propadák. Naštěstí je u nás jen na hostování. Shaw sice nehrál nijak tragicky, ale od beka Manchesteru United očekáváte jednoduše více. Každopádně je mu stále pouze 19 let, takže o jeho postupný rozvoj nemám strach.

3. Co bylo hlavním důvodem neúspěch v domácích pohárech?

 V ligovém poháru to bylo sestavou. Nastoupili jsme s partou mladíků, ale pro mě to byl především pozitivní signál pro kluky z akademie. Ta sestava určitě měla vypadat trošku jinak a měl to být mix mladíků a zkušenějších hráčů, ale jsem rád, že van Gaal na rozdíl od Moyes pokračuje v této tradici. Při vší úctě ligový pohár neberu jako nějakou důležitou soutěž a je pro mě nejméně cenná. Nicméně je to ideální cesta, jak dát mladíkům více příležitostí a připravit je na velký fotbal. FA cup už je trošku jiná písnička. Byla to soutěž, kterou si už dlouhou dobu přeju vyhrát a je pro mě důležitá. Vypadnutí ve čtvrtfinále je samozřejmě selhání, ale na druhou stranu nás právě tento zápas nastartoval ke skvělým ligovým výkonům. Onen zápas s Arsenalem nám neprohrála chyba Valencii, ale van Gaala. Vystřídání Herrery o poločas úplně zabilo náš skvělý výkon z prvního poločasu a prakticky rozhodlo o našem vyřazení. Pozitivní ovšem je, že od té doby se van Gaal poučil a Ander už chyběl pouze 7 minut.

4.  Jaký máš názor na hru Chelsea, a kterého hráče by si od nás chtěl v Manchesteru United?

Co si budeme povídat, hra Chelsea není populární. Mourinho má kolem sebe negativní auru a většina fotbalových fanoušků ho nemá ráda. Já k nim ovšem nepatřím. Mourinha uznávám jako jednoho z největších trenéru a mám rád jeho originální styl komunikace. V první polovině sezony hrála Chelsea velmi dobrý fotbal, ale s blížícím se závěrem sezony šla kvalita hry dolu. Velkou zásluhu na tom má unavený Fabregas. Je pravda, že ve velkých zápasech často Mourinhova taktika není nejatraktivnější, ale fakt je takový, že je často velmi účinná. Moc dobře totiž ví, že na konci sezony se počítají trofeje a ne počet pohledných akcí.

Z Chelsea se mi líbí dva hráči. Prvním je Hazard. Všichni víme o jeho kvalitách, ale mě dostává konzistentnost jeho výkonů. Každopádně kdybych si měl vybrat jednoho, tak by to nebyl Hazard, ale Matič. Carrick sice hraje skvěle, ale už mu je 34 a právě tento post by měla být naše letní priorita. Matič je pro mě nejlepší defenzivní záložník na světě, takže tato volba je celkem logická.

5. Jaký očekáváš průběh zápasu a tip na základní sestavu?

Předpovídám vyrovnaný zápas, s tím, že budeme aktivnějším týmem. Od Mourinha očekávám, že se na nás takticky dobře připraví a na hřiště vyšle defenzivnější sestavu s Ramiresem na křídle. Na Fellainiho se buď přesune Matič nebo nastoupí Zouma. Oscar, případně Fabregas, pokud nastoupí na podhrotu bude bránit Carricka.

Od nás očekávám aktivní a ofenzivní fotbal. Bude zajímavé sledovat, zda bude tentokrát aktivnější naše pravá nebo levá strana. Nejvíce klasicky očekávám od de Gei, Herrery a Fellainiho. V případě, že se bude utkání vyvíjet pro nás nepříznivě, tak do hry naskočí Di Maria, který nám ho pomůže otočit. Jsem přesvědčený, že budeme dominantnějším týmem a nakonec o gól zvítězíme. Van Gaal do sestavy pravděpodobně zasahovat nebude, protože momentálně funguje skvěle a já s tím konec konců souhlasím.

Sestava Manchester United: de Gea - Valencia, Smalling, Jones, Blind - Herrera, Carrick, Fellaini - Mata, Rooney, Young

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek