Ben Pearson si zaslouží šanci

06.04.2015 17:52

Talentovaný defenzivní středopolař s vizáží George Besta a zarputilostí Roye Keana si získává čím dál více pozornosti. Tentokrát se o něm rozepsal jeden z redaktorů anglického internetového portálu thepeoplesperson.com, který se zajímá o celkové dění v Manchesteru United. S tímto názorem na Bena se naprosto ztotožňuji, takže jsem se rozhodl ho přidat i sem. Jestli má někdo z rezervního týmu šanci se prosadit, tak je to právě Ben, kterému osobně věřím stejně jako Wilsonovi, i když každý hraje samozřejmě diametrálně odlišný post.

Ben Pearson, tackle, Manchester United, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy

Styl hry, kterým Ben hraje, nabízí pro fanoušky skvělou podívanou. Když má míč, tak preferuje jednodušší přihrávky a snaží se pomáhat při zakládání útoků. Když tým přijde o míč, tak Pearson reaguje jako štěně, kterému seberete jeho nejoblíbenější hračku přímo z úst. Začne soupeře napadat s neuvěřitelnou energií a zdravou agresivitou – nevzdá se, dokud svou hračku nedostane zpět.

Týmu dává opravdu hodně, takže nebylo žádným překvapením, když Reece James řekl, že nejvíce soutěživým hráčem na tréninku je právě Ben Pearson. Použil také trefné přirovnání „Ben je jako pes, nikdy se nezastaví."

Ben byl tento týden spojován s hostováním v týmu Preston North End, z kterého nakonec sešlo, což je určitě škoda, protože je připraven ukázat svůj um i mezi dospělými.

Když byl na hřišti Roy Keane, tak velel celému středu pole. Bylo to jeho území. Když se některý z protihráčů dostal do jeho teritoria, tak udělal vše pro to, aby ho zastavil. Byl schopný nastavit své tělo, aby akci zastavil. Dodal středu hřiště agresivitu, odhodlání a protihráči se báli do těchto prostorů chodit, protože věděli, že eventuální souboj bude bolet.

Ben má stejnou mentalitu. Ničeho se nebojí a je schopný vletěl do jakékoliv situace. „Nestydí“ se protihráči pořádně naložit.  Udělá to jednou, dvakrát, což protihráče odradí, aby s ním šel do dalšího souboje. Ben má navíc veliký dar, protože stejně jak je nemilosrdný a agresivní, tak stejně je také precizní a jeho zákroky jsou často tvrdé, ale zároveň čisté. Na 19 let je Ben neuvěřitelně inteligentní. Ví, kdy má protihráče pozičně vycouvat, kdy má do souboje pořádně zajet, kdy se držet zpátky a kdy naopak podpořit ofenzivní akci. Je to opravdu komplexní hráč.

„Ben byl neuvěřitelný“ řekl bývalý trenér rezervy Paul McGuinness, když se Pearson přesunul z kategorie u18 do u21. „Umí skvěle přihrávat a kombinovat s hráči, mohl by z něho být dobrý playmaker, ale neprojevily by se tak jeho defenzivní schopnosti. Chtěli jsme po něm, aby se dostával více do zakončení, což se mu také dařilo, ale v defenzivnější roli byl ještě lepší. Přesně věděl, kdy se má držet zpět a nikam se nehrnout, aby neotevřel nebezpečné prostory pro případný protiútok."

„Hodně jsme pracovali na jeho poziční hře a myslím si, že je to vidět. Hodně tréninků bylo zaměřeno právě na poziční hru, která mu umožní získávat více míčů bez podstoupení jakéhokoliv osobního souboje. On všechno pochopil a pohyboval se ve správných prostorech. Pro trenéra je úžasné, když některý z hráčů převede do praxe věci, které se ho snažíte naučit."

Odměnou pro Bena byl postup do reprezentačního výběru Anglie do 20 let. Je pouze otázkou času, kdy se posune zase výše. V současné době není v Anglii typově podobný záložník a většina z těch, kteří pravidelně sledují u21 jsou z jeho výkonů nadšeni a doufají v jeho brzké zařazení do prvního týmu.

zdroj:thepeoplesperson.com

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek