Filozofie van Gaala a nepostradatelný Herrera

12.04.2015 14:01

Trvalo nějakou dobu, než se Ander Herrera začal pravidelně dostávat do základní sestavy van Gaala. Fanoušci Manchesteru United byli postupně zoufalí, ale van Gaal proto měl svůj důvod. Analýza filozofie van Gaala je přeložena z blogu redaktora Roba Dawsona, který píše pro manchestereveningnews.co.uk.

Louis van Gaal radí Anderu Herrerovi, Fotbalové analýzy, Netradiční fotbalové analýzy, Profesionální sportovní analýzy, Manchester United

Sedíme na konferenci ve Washingtonu, kde se van Gaal ze všech sil snaží vysvětlit jeho slavnou filozofii. Je to trošku náročnější, protože angličtina není jeho rodným jazykem, takže občas nastal zmatek, co přesně chce říct, co je ta pointa.

Hlavní myšlenkou bylo, že nechce, aby jeho hráči hráli intuitivně. Ze začátku se to zdá divné, protože například Cristiano Ronaldo a Lionel Messi jsou nejlepší právě proto, že dělají věci intuitivně, bez přemýšlení. Jednají přirozeně a podle svého instinktu.

To je hlavní bod, ve kterém je filozofie van Gaala odlišná. „Nejdůležitější věcí je, že hráči musí přesně vědět, proč dělají právě tyto věci a poté to předvést na hřišti. Takový fotbalista nehraje intuitivně.“ řekl na předsezónním turné United v červenci.

„Většina hráčů hraje intuitivně, ale já chci, aby přemýšleli, proč dělají zrovna tohle. Je to proces, který je složitý a zabere hodně času.“ vysvětluje van Gaal

Van Gaal při tréninku,  Fotbalové analýzy, Netradiční fotbalové analýzy, Profesionální sportovní analýzy, Manchester United

Skvělým příkladem je Ander Herrera, kterému trvalo dlouhou dobu, než naplno pochopil, co po něm van Gaal chce. Ander nebyl před příchodem do Manchesteru United špatným hráčem. Byl reprezentantem Španělska v mládežnických kategoriích a v La Lize odehrál 200 zápasů, a to mu bylo teprve 24 let.

Byl dostatečně dobrý na to, aby upoutal pozornost skautů United v posledních dvou letech a svými výkony je přesvědčil, že za něj musí zaplatit 30 milionů liber. Proč tedy získal pravidelné místo v základní sestavě až teprve nedávno?

Ve svém pátém zápase v Premier League byl vystřídán už o poločas. V době mezi 20. zářím a 21. únorem nastoupil pouze v jednom ligovém zápase. Bylo to utkání proti Stoke, které jsme vyhráli 2-1. Ovšem od té doby, co si získal své místo v základní sestavě zpět, tak vynechal pouze 7 ligových minut. Na začátku tohoto měsíce Ander vysvětlil, co zabralo takovou dobu, aby se dostal do plánů van Gaala.

„Van Gaal miluje držení míče a nemá rád, když míč ztratíte. Chce po nás, abychom dlouho drželi míč, protože věří, že pokud uděláte vše správně, tak si díky svým kvalitám časem vytvoříte gólové příležitosti.“ říká Herrera

„Na začátku mě musel často upozorňovat, abych trochu ubral. Já jsem chtěl totiž neustále míč, být v centru dění a rozdávat přihrávky. On mě naučil, že to není jen o mě a musím vyčkat na správný moment.“ doplnil šikovný středopolař

Ander Herrera se raduje se spoluhráči a fanoušky,  Fotbalové analýzy, Netradiční fotbalové analýzy, Profesionální sportovní analýzy, Manchester United

O pár dní později van Gaala vysvětlil, proč se Herrera nakonec stal klíčovým hráčem, i když to trvalo delší dobu.
 
„Už jsem to vysvětloval několikrát. Způsob, jakým hráče trénuji, není jednoduchý, takže to prostě zabere více času. Je to dlouhý proces. Začínáme od úplných základů a postupně. První fáze je bez vědomostí/neschopný to přenést na hřiště. Druhou fází je s vědomostmi/neschopný to přenést na hřiště. Poslední fází je s vědomostmi/schopný to přenést na hřiště. My se musíme dostat do té poslední fáze."
 
Dva góly a fantastický výkon proti Aston Ville ukázal, že se Ander blíží poslední fázi s vědomostmi a je to schopný ukázat i na hřišti. Pokud posloucháte van Gaala, tak vás napadne, že byl Ander kompletně předělán. Někteří hráči, kteří působili pod van Gaalem už něco podobného potvrdili, takže to možná není tak daleko od pravdy.
 
Během analýzy Herrerova výkonu proti Aston Ville, Gary Neville řekl, že to bylo, jako by pohlcen úpravou managera United.
 
„Herrera začíná hrát skvěle a vypadá sebevědomě, i když byl dlouhou dobu mimo základní sestavu. Jeho sebevědomý je momentálně obrovské. Vypadá přesně jako hráč, kterého podepsali. Myslím si, že byl Ander zvyklý až na příliš volnosti. Van Gaal má naopak rád jasné zásady a chce, aby si hráči především uprostřed hřiště pohybovali přesně ve svém prostoru. Nyní si na to Herrera zvykl a dělá přesně to, co po něm manager chce."
 
Fanoušci United zoufale čekali na pohyblivého, houževnatého a technicky nadaného záložníka od posledního vítězství v roce 2008. Zdá se, že to val Gaal vzal do vlastních rukou a jednoho jim vytvořil.
Srovnání Andera Herrery,  Fotbalové analýzy, Netradiční fotbalové analýzy, Profesionální sportovní analýzy, Manchester United
 

zdroj:manchestereveningnews.co.uk



Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek