Pohledem ďábla: Hull City - Manchester United

25.05.2015 17:52

Podrobná analýza dalšího utkání Manchesteru United. V dnešním článku se dozvíte, proč nastoupila právě tato sestava, jak utkání probíhalo, co zápas rozhodlo. Může se jednat o klíčové okamžiky na hřišti, ale zároveň o taktické chyby trenérů. Pokud milujete fotbal a chcete se na odehraný zápas podívat jiným, netradičním pohledem, tak je tento článek přesně pro vás. Pokud se vyžíváte v krátkých bulvárních spekulacích, tak můžete článek rovnou zavřít – nic užitečného tu nenajdete.

Fellainiho surový zákrok proti Hullu, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy, profesionální sportovní analýza

V neděli nás čekalo poslední kolo letošní Premier League. Sice jsme pořád měli teoretickou šanci na 3 místo, ale to bychom museli zvítězit o 6 gólů a zároveň spoléhat na prohru Arsenalu. Reálně nám tedy už o nic nešlo. Hull naopak bojoval o záchranu, takže se snažil zlomit nepříjemnou sérii, kterou pro nám mají. Posledních 7 zápasů jsme proti Hullu vždy zvítězili. Steve Bruce svůj bývalý klub neporazil dokonce ani jednou z 20 zápasů.

Sestava Manchesteru United

Jelikož nám o nic nešlo, tak jsem v sestavě očekával více mladíků. Především dvojici Wilson – Januzaj jsem si v základu hodně přál. Nicméně ani jeden z nich v základní sestavě bohužel nenastoupil. Všiml jsem si, že několik fanoušků si přálo také nasazení McNaira na pravého beka, ale v tomto případě jsem s van Gaalem. Paddy na beka nemá rychlost, takže jsem rád, že ho tam zbytečně netrápí.

Největší změnou bylo jednoznačně zatažení Younga do středové trojice a nasazení Di Marií na křídlo. Kdykoli během sezony bych tento tah zařadil do kategorie naprosto zbytečných přešlapů, ale vzhledem k tomu, že to byl poslední zápas sezony, kdy už o nic nešlo, tak se nad tím příliš nepozastavuji. Pro náš celkový výkon to bylo jednoznačně oslabení, protože Young hrál na křídle skvěle, ale beru to tak, že ho chtěl zkusit i uprostřed. Přímo to vybízelo k nasazení Di Marií do středu hřiště, kde se cítí jednoznačně nejlépe, ale stalo se a jak už jsem říkal, nepřidávám tomu velkou váhu. Debut v základní sestavě si odbyl také Valdes.

Základní sestava Manchester Unitedvs Hull City 24.5.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy, profesionální sportovní analýza

Sestava Hullu City

Bruce pro tento zápas vybral rozestavení 1-3-5-2. Jejich výkon nebyl o nijak speciální taktice. Hráli jako klasický tým, který bojuje o udržení. Byli agresivní, bojovali o každý míč a při útočení se soustředili na centrované míče. Nejlepší hráče měli na křídlech v podobě Bradyho a Elmohamadyho, takže tento herní plán dává smysl.

První poločas

Úvod zápasu jsme měli solidní a hned ve 2‘ jsme se dostali do šance. Rojo na levé straně chytře našel Rooneyho, jehož střela skončila na břevně.  Nicméně tato akce byla spíše výjimkou. Naše hra byla stejně jako v posledních zápasech pomalá, bez energie a nápadu.

Největší vzruch nastal mezi 18 a 21 minutou. Valdesovi nejdříve vypadl centr, čehož využil hráč Stoke, ale jeho střela nebyla dostatečně silná, takže jí musel dorazit ještě jeho spoluhráč, který stál v ofsajdu a gól tedy nebyl uznán. O minutu později předvedl Valdes vynikající zákrok proti hlavičce Elmohamadyho, jenže při další centrovaném míči znovu propadl. Míč chtěl vyboxovat, ale celou situaci podcenil a balon vůbec netrefil. I z této skrumáže jsme obdrželi gól a znovu nebyl správně uznán kvůli ofsajdu. Pochvalu si zaslouží především lajnový rozhodčí, který se v obou případech rozhodl naprosto správně.

Kromě těchto závarů to bylo klidné nedělní odpoledne. My jsme drželi míč v bezpečné vzdálenosti od obou branek a Hull prakticky nepustili k míči. Pokud se náš soupeř dostal do útoku, tak okamžitě posílal centrované míče do vápna, se kterými si naše stoperská dvojice dokázala poradit. Naší největší šanci prvního poločasu měl Herrera. Young ho našel přesným lobem ze středu hřiště, ale Ander se celé situace zalekl a v zakončení nebyl dostatečně důrazný.

Druhý poločas

Do druhého poločasu jsme vstoupili stejně jako do prvního. Hráči Hullu zkazili rozehrávku, čehož využil Mata, našel Herreru, který ovšem příliš dlouho váhal a jeho střelu nakonec skluzem zblokoval Dawson.  Naší poslední šanci v zápase měl znovu Herrera, když se dokázal individuálně uvolnit, ale ani tentokrát nedokázal otevřít účet zápasu.

Kromě těchto dvou šancí se od prvního poločasu nezměnilo vůbec nic. Byla to vyloženě nuda. Potěšit nás ovšem mohl další vynikající reflex Valdese, který ukázal, že na čáře je pořád vynikající, ale horší to bude s centrovanými míči. Nicméně byl to jeho první zápas po více než roce, takže potřebuje zápasovou praxi, aby se po těžkém zranění vrátil zpět do formy.

Herní projev nás spíše uspával, ale o kontroverzní momenty nouze opravdu nebyla. V 76‘ se nechal hloupě vyloučit Fellaini. Naprosto zbytečný a surový zákrok, který vůbec nic neřešil. Fellainimu přeplo a zaslouženě dostal červenou kartu. Vůbec nechápu, co ho k tomu vedlo.  Nebyla tam žádná provokace ze strany protihráče, tlak byl na nás v dnešním zápase minimální, takže si nedokážu vysvětlit, co ho k tomu vedlo. Jednoznačně zkrat a dostane zasloužený třízápasový trest.

Dalším expertem byl Hernandez. Fellainiho zákrok byl sice surový a zákeřný, ale Hernandezův exces neměl s fotbalem společného vůbec nic. Při rohu se postrkoval s Jonesem a nakonec mu vrazil pěstí přímo do břicha. Hernandez měl v hlavě asi úplně vymeteno a za tohle si zaslouží minimálně 5 zápasů stopku, ale já bych chtěl vyzdvihnout Jonese. Velice chválím jeho reakci. Nesnažil se oplácet, dokonce ani ve zbytku utkání mu to nechtěl vrátit. Z jeho reakce jsem byl příjemně překvapený. Od celé situace se dokázal odosobnit a zápas dohrál jako zkušený mazák.

Závěr

Celkový dojem ze zápasu byl více než špatný, ale jelikož už prakticky o nic nešlo, tak jsem to nějak zvlášť nehrotil. Zápas pouze ukázal, že stále opakujeme chyby s neefektivním držení míče. Nicméně máme celé léto na to, abychom vše dali do pořádku a příští sezonu odstartovali úplně jiným herním projevem.

Nejlepší hráči

hodnocení Phil Jones, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy, profesionální sportovní analýza

Dnes se dal nejlepší hráč vybrat jen těžko, ale nakonec jsem se rozhodl pro oba stopery. Hráčem utkání byl pro mě tedy Jones, který sice bojoval s rozehrávkou, ale jinak byl vynikající. V obraně byl suverénní. 100% při obraných zákrocích, vyhrál 4 z 5 hlavičkových soubojů a připsal si také 15 clearence (odkop/odhlavičkování z nebezpečného prostoru).

hodnocení Chris Smalling, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy, profesionální sportovní analýza

Druhým hráčem utkání byl pro mě tedy Smalling. Stejně jako Jones byl 100% při obraných zákrocích, ale připsal si o jeden vyhraný hlavičkový souboj méně a z nebezpečného prostoru míč odkopl „pouze“ 7 krát. Stoperská dvojice bylo jedno z mála pozitiv dnešního zápasu.

Nejhorší hráči

Nejhorší byl už klasicky Mata. V minulém zápase jsem dával statistiku, kde více než polovinu přihrávek směřuje dozadu. Dnes se mu povedl ještě větší extrém. Samozřejmě měl klasicky 88% úspěšnost přihrávek, ale za celý zápas poslal pouze 10 úspěšných přihrávek dopředu a 26 dozadu. Tímto výkonem pouze podepsal své katastrofální výkony v posledních 5 zápasech. Odehrál 3 skvělé zápasy proti Spurs, Liverpoolu a City, ale od té doby je úplně mimo a pravidelně je na hřišti nejhorší. Zaráží mě akorát jedna věc. Drtivá většina fanoušků nemá ráda přihrávky dozadu a hru na jistotu, ale zároveň si drtivá většina fanoušků v základní sestavě přeje Matu. Jestli mi tohle někdo vysvětlí, tak mu budu velice vděčný. Dnešní zápas si za rámeček nedá ani Young, ale ten nehrál na své pozici, takže to můžeme omluvit. Jinak na tom nebyl ani Fellaini, který se po pár minutách nechal vyloučit a zbytečně nás oslabil.

Pro ukázku přidávám přihrávky Maty z prvního poločasu. Připomínám, že hrajeme zleva doprava.

Juan Mata první poločas proti Hullu City 24.5.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy, profesionální sportovní analýza

Týmové statistiky

Týmové statistiky Manchester United vs Hull City 24.5.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy, profesionální sportovní analýza

foto zdroj: fourfortwo.com, footballuser.com

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek