Pohledem ďábla: Manchester United - Aston Villa

05.04.2015 15:57

Podrobná analýza dalšího utkání Manchesteru United. V dnešním článku se dozvíte, proč nastoupila právě tato sestava, jak utkání probíhalo, co utkání rozhodlo. Může se jednat o klíčové okamžiky na hřišti, ale zároveň o taktické chyby trenérů. Pokud milujete fotbal a chcete se na odehraný zápas podívat jiným, netradičním pohledem, tak je tento článek přesně pro vás. Pokud se vyžíváte v krátkých bulvárních spekulacích, tak můžete článek rovnou zavřít – nic užitečného tu nenajdete.

Ander Herrera a Ashley Young se radují z golu, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Zdlouhavá reprezentační přestávka je za námi a na řadu tedy přišlo další kolo Premier League. Tentokrát jsme na domácím stadionu přivítali Aston Villu. Do utkání jsme šli s velkým sebevědomým díky vítězstvím nad Tottenhamem, ale také v derby s Liverpoolem. Villans jsou navíc náš oblíbený soupeř. Z posledních 38 zápasů jsme s nimi prohráli pouze jednou. Zároveň se naše forma na Old Trafford neustále stupňuje. Vždyť v posledních 14 zápasech jsme dokázali 12 krát zvítězit. Další zajímavostí je, že pouze v 8 případech letos některý z týmů nasadil dva hráče mladší 20 let do základní sestavy. V 7 případech to byl právě Manchester United a jednou Arsenal.

Sestava Manchester United

Během reprezentační pauzy onemocněl náš nejlepší letošní stoper Chris Smalling, ale na derby se City by měl být fit. Van Persie a Shaw už sice trénují, ale zdaleka to ještě není na plnou zápasovou zátěž. U Shawa se předpokládá, že by měl být připraven na City, ale van Persie nestihne ani tento zápas. Už jsem to několikrát zmínil a musím znovu. Tohle postupné zařazování hráčů do zápasového tempa se mi velmi líbí. Minimalizuje to případné obnovení zranění a hráčům to dává pocit, že místo v sestavě nemají ani zdaleka jisté.

Kromě vynuceného nahrazení Smallinga se Van Gaal k žádné další změně neuchýlil. Nastoupila stejná sestava jako s Tottenhamem i Liverpoolem. Byl to pochopitelný krok, protože nebylo potřeba šahat do něčeho, co evidentně funguje. Nicméně já osobně jsem v základní sestavě očekával Di Maríu místo Younga. Angel i v reprezentaci pokračoval ve sbírání asistencí a jeden gól připravil pro Aguera, ale právě tyto reprezentační zápasy pravděpodobně rozhodly. Trojice Herrera, Mata, Young neodcestovala na reprezentační sraz, takže všichni tři měli pauzu, mohli zregenerovat a načerpat síly na závěr sezony. Angel naopak absolvoval dlouhý let, takže toto rozhodnutí dává smysl.

Zbytek sestavy zůstal totožný. Nastoupili jsme v rozestavení 1-4-3-3. Rozdíl byl především v individuálních pokynech. Zatímco ve dvou předešlých zápasech byl Herrera staženější a Fellaini vysunutější, což nám nabízelo variantu dlouhých míčů a zároveň defenzivní stabilitu se zataženějším Herrerou, tak proti Villans se Herrera pohyboval na úrovni Fellainiho a oba je jistil osamocený Carrick. Dalším rozdílem od posledních dvou zápasů byly pokyny pro Younga. V tomto zápase měl mnohem více volnosti a mohl se soustředit především na útočení. Každopádně tohle jsou všechno logické a zároveň správné změny. Bylo jasné, že Aston Villa bude především bránit, takže jsme potřebovali větší variabilitu pohybu a udělat zmatek v poslední třetině hřiště.

Základní sestava Manchester United vs Aston Villa 4.4.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Sestava Aston Villy

Sestava našeho soupeře nebyla žádným překvapením. Chyběl především zraněný Vlaar a do zápasu nemohl nastoupit ani Cleverley, který je stále naším kmenovým hráčem. Fyzička Cleverleyho by nám hru určitě znepříjemnila mnohem více, než N’Zogbia, který byl uprostřed hřiště celkem ztracený. Samozřejmě Tom není žádná superstar, ale svou poctivou hru dokáže být při bránění nepříjemný. Co se týče defenzívy, tak není srovnání s naším tahounem Herrerou zase tak mimo.

Kromě těchto dvou absencí měl Tim Sherwood k dispozici celý kádr. Vsadil na osvědčené rozestavení 1-4-3-3. Uprostřed hřiště měl defenzivně laděného Sancheze a N’Zogbiou, které doplňoval ofenzivnější Delph. V útoku byl podle očekávání stěžením bodem Benteke. Cílem hostů byla poctivá obrana a poté rychlé protiútoky, které Villans zdobí už několik let.

První poločas

Do utkání jsme vstoupili pěkně zostra. Valencia vyslal dlouhý pas na Fellainiho, který sklepl pro Rooneyho, ale ten byl stažen za dres. Po tomto faulu měla následovat červená karta a penalta. Rooney tomu příliš nepomohl svým teatrálním pádem, kterým rozhodčího pravděpodobně zmátl, ale faul to určitě byl. Každopádně více než hrubka rozhodčího mě zaujala přihrávka Valencii. Teď si přesně nevzpomínám, jestli podobnou přihrávku vyslal proti Tottenhamu nebo Liverpoolu, ale byl jsem si jistý, že to byla jeho životní přihrávka. O to víc mě překvapilo, že se mu něco podobného dokonce povedlo zopakovat. Skvělý pas Antonio!

Ještě v první desetiminutovce se po individuálním průniku Younga dostal do šance Mata, ale z malého vápna trefil pouze protihráče. Nicméně kromě těchto dvou akcí nebyla naše hra nijak strhující. Často nám chybělo větší tempo a z mikrospánku nás probrala jen dalekonosná střela Roja. Přibližně od 10' minuty až do 40' jsme sice drželi míč a soupeře do ničeho nepustili, ale zároveň jsme nic nedokázali vytvořit ani my. Chyběla nám především větší variabilita pohybu v ofenzivní třetině. Zároveň hráči volili jednodušší řešení a nesnažili se o riskantnější kolmé přihrávky.

Naší hře nepomáhali ani individuální výkony. Rooney s Youngem ztratili každý druhý míč a hru často zpomalovali. Pokud dva hráči takto vypadnou, tak to není nikdy ideální, ale zdaleka to nebylo jen o nich. Například Mata byl jedním z těch hráčů, kteří místo kolmé přihrávky radši zvolili jednodušší řešení, což zabíjelo naší přímočarost. Samozřejmě proti takto organizovanému soupeři to bylo náročné, ale bylo tam několik situací, kdy jsme mohli zvolit průnikovou přihrávku a přečíslit soupeře. Nejlepší výkon nepředvedl ani Fellaini, který tentokrát nebyl tak vytažený, takže se čas od času objevil i v hloubi pole, což se mi vůbec nelíbilo, protože se několikrát do vápna nedostal včas. Právě ve vápně je naším nejlepším hráčem, takže by měla být naše priorita, aby na centrované míče naskakoval právě on.

Jediným hráčem z ofenzivní pětice, který snesl přísnější měřítka byl Herrera, i když to určitě nebyl výkon na úrovni dvou posledních, ale i tak nad ostatními vyčníval. Rozuměl si především s Valenciou a svými před finálními přihrávkami využíval Tonyho rychlost. Velmi dobrý výkon předvedl v prvním poločase také Daley Blind. A byl to právě Daley s Anderem, kteří se postarali o první gól. Daley měl na okraji vápna příležitost k centru, ale skvěle si všiml volného Herrery, který si míč zpracoval a levačkou prostřelil blok hráčů i brankáře hostí. Blind tímto podpořil své inteligentní výkony a Herrera svůj chytrý výběr místa spojený s přesným zakončením.

Gol Herrery vs Aston Villa 4.4.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

O minutu později se Blind dostal do podobné situace a tentokrát našel Rooneyho, ale ten z malého vápna stejně jako Mata selhal a trefil protihráče. Teoreticky jsme si v prvním poločase vypracovali dostatek brankových příležitostí a klidně to mohlo být 3:0, ale reálně jsme tam měli úsek 30 minut, kdy jsme nedokázali vytvořit vůbec nic a naše hra určitě dobrá nebyla. Nicméně gól Herrery byl velmi důležitý, dodal nám klid a do druhého poločasu jsme mohli jít uvolněnější.

Druhý poločas

Do druhého poločasu vstoupili lépe hosté a po šikovném průniku Weimanna se do šance dostal Benteke, jenže střílel ze záklonu, takže branku ve slibné pozici přestřelil. Tohle byla první a zároveň poslední šance našeho soupeře, což podporuje kvalitní výkon naší obrany a velmi dobrou kontrolu hry. Úspěšnost přihrávek našich hráčů mluví sama za sebe. Herrera 96%, Blind 96%, Carrick 94%, Mata 94%, Valencia 94%, Jones 94%. Jediný Young z tohoto vybočoval a kazil suverénně nejvíce, ale kromě něj jsme prakticky nekazili přihrávky. Výsledkem byla absolutní kontrolu hry, ale jak už jsem zmínil zároveň absence riskantnějších kolmých přihrávek.

Každopádně v druhém poločase jsme šli herně nahoru. Rychleji jsme si měnili místa, podnikali více náběhů a zkoušeli více kolmých přihrávek, což platilo především pro Herreru. V druhém poločase šel nahoru také Rooney, Mata zrychlil své přihrávky a Fellaini se častěji dostával do vápna. Výsledek byl přesně takový, jaký jsme potřebovali. Soupeře jsme dostali pod větší tlak a začali jsme si vytvářet více šancí.

Hned v úvodu se individuálně uvolnil Young, ale jeho kroucená střela branku těsně minula. Po jedné z několika přihrávek Herrery se k centru dostal Valencia, ve vápně našel Fellainiho, ale jeho střelu Guzan vyrazil. Další šanci měl Rooney, který díky svému poctivému napadání vybojoval míč, ale ve finální fázi zasobčil a jeho střela šajtlí šla hodně vedle.

V 70‘ do hry naskočil Di María, který nahradil nevýrazného Younga. Uběhlo jen pár minut a Angel svým centrem našel Rooneyho, který míč fantasticky uklidil do šibenice. Pro Angela to byla už 10 ligová asistence. Rekord v našem dresu mimochodem drží Beckham, který během jediné sezony v Premier League zaznamenal 16 asistencí.

Gol Rooneyho vs Aston Villa 4.4.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Rooneyho gól byl nádherný, ale ne nadarmo se říká, že  po vstřeleném gólu je nejdůležitějších 5 následujících minut. Hráči v euforii většinou ztratí koncentraci a přesně to se stalo také nám. Nebyli jsme dostatečně ostražití a po rohovém kopu jsme nechali střílet volného Bentekeho, který snížil na 2:1. Samozřejmě to byla hrubka de Gei, ale David nás zachránil tolikrát, že mu v žádném případě nemůžeme nic vyčítat. Taková chyba se prostě stane. Stačí se podívat, co v tomto kole vytvořil Courtois nebo v minulém kole Neuer.  Každopádně kromě ztráty koncentrace má na tomto gólu menší podíl také van Gaal. Ze hry stáhl Fellainiho, kterého nahradil Falcaa, čímž nás připravil o výhodu při standardních situacích a do hry poslal úplně zbytečně Falcaa, který u nás stejně po sezoně končí a pro naší hru má naprosto minimální přínos.

Trochu se pozastavím u van Gaala, ale tentokrát v pozitivním světle. V 88‘ jsme měli za stavu 2:1 roh, ale stopeři zůstali vzadu a ve vápně byli pouze ofenzivní hráči. Za podobného stavu tento krok pouze chválím. Většina trenérů to nedělá, protože se bojí mediální odezvy, ale mě se tenhle krok líbí. Vzhledem ke stavu utkání a blížícímu se závěru byla hlavní především defenzivní stabilita, takže bylo správné rozhodnutí zbytečně neriskovat.

Utkání uzavřel vynikající presing Rooneyho, díky kterému vybojoval míč, předal ho Matovi, ten zpětnou přihrávkou našel Herreru, který celou akci zakončil jako zkušený mazák. Elegantní zakončení s absolutním přehledem. Ander tímto potvrdil nejenom skvělý výběr místa (v komentářích bylo dobré srovnání s Lampardem), ale také přesné zakončení. Letos v Premier League 7 krát trefil branku a bylo z toho 7 gólů. Tento gól z nastavení pouze podpořil jednu úsměvnou statistiku. Aston Villa letos vstřelila pouze 2 góly v poslední půl hodině. Manchester United letos vstřelil 4 góly pouze v nastavení.

Závěr

Náš výkon bych hodnotil takovým lepším průměrem. První poločas byl sice slabší, ale v druhém poločase jsme hráli lépe a napravili jsme si reputaci. Určitě dokážeme hrát lépe, což jsme ukázali proti Tottenhamu a Liverpoolu, ale i přesto tento zápas patřil k jednomu z těch lepších v letošní sezoně. Chybělo mi sice více přímočarosti, ale díky skvělému výkonu obou beků to nebyl takový problém. Tři vstřelené góly a tři body určitě potěší.

Nejlepší hráči

hodnocení Ander Herrera 150x150, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Nejlepší hráč je dnes znovu naprosto jednoznačný. Ander předvedl další fantastický výkon. Samozřejmě dal dva góly, ale zdaleka to není jen o těch gólech. Proti Tottenhamu a Liverpoolu předvedl famozní defenzivní výkon, ale tentokrát byla potřeba především podpora ofenzívy a Ander to zvládl bravurně. 98 přihrávek – 96% úspěšnost, 1 vytvořená šance, ale především několik důležitých před finálních přihrávek. Většinou hledal Valenciu, což uvidíte na obrázku níže.

hodnocení Daley Blind 150x150, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Druhou hvězdou zápasu byl nizozemský univerzál Daley Blind. Zatímco uprostřed hřiště ho zastiňuje Carrick, tak na levém beku mě Blind svými výkony nepřestává překvapovat. Není to žádný rychlík, ale hraje neuvěřitelně inteligentně. Přihrávky prakticky nekazí a navíc má pořád hlavu nahoře. Dokonalou ukázkou byl náš první gól. Klidně mohl odcentrovat, ale rozhlédl se okolo sebe a našel volného Herreru. Celkem vytvořil 3 gólové šance, byl 100% v obranných zákrocích (4 ze 4) a úspěšnost přihrávek udržel na 96%. Shaw na jeho výkony momentálně v žádném případě nemá a hodně by mě překvapilo, kdyby Daleyho vytlačil ze základní sestavy.

hodnocení Antonio Valencia 150x150, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Také druhý bek předvedl vynikající výkon. Valencia si od začátku sezony vždy odehrál to svoje. Takový průměr, ale po změně systému na 1-4-3-3 šly jeho výkony prudce nahoru. Ať už to byla spolupráce s Angelem nebo momentálně s Juanem, tak mu hráč na křídle opravdu pomáhá. Nejvíce si ovšem rozumí s Herrerou, který ho několikrát vyslal do dobré pozice. Někdo může namítnout, že například s Arsenalem udělal hrubku a já nemůžu nesouhlasit, ale zároveň dodám, že do té doby patřil k nejlepším na hřišti. Dnes byl znovu skvělý a prakticky se nezastavil. Stejně jako Blind vytvořil 3 gólové šance a úspěšnost přihrávek udržel na 94%.

Na obrázku vidíte nejdříve přihrávky Herrery směrem dopředu a na dalším obrázku centry Valencii. Pokud si oba obrázky pomyslně překryjete, tak uvidíte, jak Ander svými přihrávkami několikrát našel Valenciu, který centrem vytvořil šanci pro ofenzivnější spoluhráče. U centrů je to trochu jiné, takže ty šedivé znamenají vytvořenou šanci.

Ander Herrera přihrávky dopředu vs Aston Villa 4.4.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzyAntonio Valencia centry vs Aston Villa 4.4.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Nejhorší hráči

Zápas se vůbec nepovedl Youngovi. Měl tam sice dva hezké průniky, z nichž jeden skončil šancí Maty a druhý jeho střelou těsně vedle, ale to bylo málo. Většinu akcí zazdil a opravdu hodně kazil. S úspěšností 67% byl suverénně nejhorší. Na útočné polovině měl dokonce pouhých 47%. Z 10 centrů ani jeden nešel na našeho hráče. Ashleymu se dnes opravdu nedařilo a příští zápas bych dal přednost Matovi s Angelem. Snad poprvé v sezoně musím mezi nejhoršími hráči zmínit de Geu. Celou sezonu si udržuje skvělou formu, ale tento gól jde jednoznačně na jeho triko. Udělal chybu, stane se. Nicméně musím ho pochválit za zlepšení rozehrávky a výběhů. To je jedna z mnoha věcí, ve které udělal od začátku sezony velký pokrok.

Výkon Ashleyho Younga ve statistikách. Všimněte si červených přihrávek/centrů ve finální fázi.

Ashley Young celkový výkon vs Aston Villa 4.4.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Týmové statistiky

Týmové statistiky Manchester United vs Aston Villa 4.4.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

zdroj: fourfourtwo.com, footballuser.com, dailymail.co.uk

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek