Pohledem ďábla: Manchester United - Burnley

12.02.2015 19:09

Podrobná analýza dalšího utkání Manchesteru United. V dnešním článku se dozvíte, proč nastoupila právě tato sestava, jak utkání probíhalo, co utkání rozhodlo. Může se jednat o klíčové okamžiky na hřišti, ale zároveň o taktické chyby trenérů. Pokud milujete fotbal a chcete se na odehraný zápas podívat jiným, netradičním pohledem, tak je tento článek přesně pro vás. Pokud se vyžíváte v krátkých bulvárních spekulacích, tak můžete článek rovnou zavřít – nic užitečného tu nenajdete.

Chris Smalling se raduje z golu, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Náročný venkovní duel s West Hamem máme za sebou a tentokrát nás měl čekat jednodušší domácí zápas proti Burnley. Nechci říkat úplně jednoduchý, protože v Premier League není žádný zápas jednoduchý, ale domácí utkání proti Burnley rozhodně patří k těm jednodušším. První vzájemný zápas této sezony skončil dělbou bodů po bezbrankové remíze. Byl to celkem nezáživný zápas, ale zároveň speciální pro Di Maríu, který v tomto utkání debutoval. Z posledních 20 zápasů proti Manchesteru United dokázalo Burnley vyhrát pouze jednou.

Sestava Manchesteru United

Před zápasem byl na listině stále pouze Carrick, ale například Rafael se zatím pouze dostává do zápasové praxe, což osobně chválím. Jediná škoda je, že stejný metr neplatí pro všechny, ale obecně se mi tohle pravidlo líbí. Hráč nastoupí do ligového zápas až v době, kdy je skutečně fit a má za sebou nějaké zápasy v rezervním týmu, které mu pomohou nabrat zápasovou praxi. Kromě těchto dvou hráčů nebyl k dispozici také Shaw, který pykal za zbytečnou červenou kartu proti West Hamu. Tato absence velmi výrazně ovlivnila složení obrany.

Shaw chyběl, Ashley toho po delším zranění příliš neodehrál, takže jasnou volbou na levého beka byl Rojo. Marcos si své odvede i na levé straně, ale jelikož nastoupil na kraji obrany, tak ho někdo musel nahradit v jejím středu. Blackett po nadějném začátku trochu upadl, takže se rozhodovalo, zda do utkání nastoupí Smalling nebo Evans. Přednost nakonec dostal náš odchovanec Evans, především kvůli tomu, že van Gaal na stoperské dvojici preferuje leváka a praváka. Evans je sice pravák, ale na rozdíl od ostatních stoperů není „jednonohý“, ale má velmi dobrou hru levou nohou. S tímhle bych souhlasil, pokud bychom vybírali ze třech vyrovnaných stoperů (např. Rojo, Jones, Smalling). Výkony Evanse jsou ovšem v letošní sezoně na velice nízké úrovni, takže jeho zvolení na úkor Smallinga určitě nedivím, jako ideální rozhodnutí.

Mnohem lepší rozhodnutí udělal van Gaal v záložní řadě. Uprostřed zálohy mi tedy znovu chyběl Herrera, který je stále nepochopitelně ignorován. Nahradil ho Rooney, který předvádí na tomto postu nejhorší výkony své kariéry. Hraje opravdu příšerně, což dokumentuje nejenom fakt, že posledních 450 minut nevystřelil na branku, ale také jeho celkový herní projev, který je na úrovni hráčů, kteří byli z United vyhnáni vlastními fanoušky. Na oba hráče si všichni určitě pamatujeme, takže není třeba připomínat jejich jména. Každopádně tou pozitivní změnou v záloze pro mě bylo přeřazení Di Marií zpět na jeho ideální pozici levého středního záložníka. Pro mě osobně je tohle fantastická zpráva, protože van Gaal konečně ukázal kus sebereflexe a dokázal zareagovat na jeho podprůměrné výkony na podhrotu. Stejně jako první experiment, tak i ten druhý skončil celkem rychle, jak jsem předpokládal a avizoval. Nicméně je to pro nás vynikající zpráva. Samozřejmě, že se mi nelíbily jiné věci, ale je potřeba být trpělivý a užívat si i tyto malé krůčky.

Základní sestava Manchester United vs Burnley 11.2.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Sestava Burnley

Náš soupeř nastoupil v ofenzivním rozestavení 4-4-2, tedy s dvěma klasickými útočníky. Jsem zvyklý, že ve většině domácích zápasů nastupujeme proti defenzivnějším sestavám. Většinou se jedná o formaci 4-5-1, která na rozdíl od klasické 4-4-2 zhušťuje střed hřiště právě tím, že místo jednoho útočníka, nasadí záložníka. Je to typická taktika pro menší týmy, které chtějí především bránit a případně hrozit z rychlých protiútoků.

V letošní sezoně se ovšem, čím dál více setkáváme s faktem, že i slabším týmy přijedou na Old Trafford s ofenzivní sestavou a nechtějí pouze bránit a čekat na kontry. Jedním z nejvýraznějších důvodů je naše přechodová fáze, která vázne sama o sobě, natož když soupeř začne napadat a dostane nás pod tlak. Obránci poté nemají příliš možností, takže musí volit dlouhé nákopy, což je vzhledem k našim útočníkům ve většině případů odevzdaný míč. Při venkovních utkáních používá tuto taktiku několik týmů, ale na Old Trafford je přece jenom větší hřiště, takže to vždy nedopadne dobře, jak se o tom přesvědčil například Leicester.

Průběh prvního poločas

Utkání sotva začalo, ale už se ke Carrickovi připojil na listinu zraněných další hráč. Jones tedy musel nuceně střídat, ale délka jeho pauzy zatím nebyla blíže specifikována. Na pondělní zápas FA cupu proti Prestonu to ovšem s největší pravděpodobností nestihne. Na stoperu ho nahradil Smalling, který se se pár sekund po svém příchodu na hřiště radoval z úvodního gólu. Hned jeho první dotek s míčem byl gólový. Rooneyho rohový kop na přední tyč prodloužil van Persie, Falcao ho vrátil zpět do ohně, kde se k míči prodral Smalling a hlavou ho uklidil k tyči. Vynikající začátek, který byl předzvěstí pohodového večera v divadle snů.

Opak byl pravdou. O pár minut později Di María nezpracoval míč, hráči Burnley se dostali do rozhozené obrany. Po křídelní akci dostal fantastický centr Ings, který se z malého vápna nemýlil. Poklonu si zaslouží především centrující hráč, protože to byl opravdu exklusivní centr přímo na hlavu Ingse. Pochvalu si ovšem zaslouží také mladý anglický útočník, který chytrým pohybem oklamal Smalling, čímž získal potřebný prostor pro následné zakončení. Smalling sice mohl udělat více, ale nebyla to vyloženě chyba. Centr byl perfektně kopnutý a tohle se brání jen velmi těžko.

Po vyrovnávacím góly narostly našemu soupeři křídla a byl jednoznačně nebezpečnějším týmem. De Gea se sice nemusel nijak činit, protože většina střel šla těsně vedle, ale ve většině případů to bylo z velice slibných pozic. Z naší strany se o zlepšení útočné fáze snažil především Di María, který do vápna poslal několik nebezpečných centrů, které zaváněly gólovou šancí, ale vždy kousek chyběl, takže z toho v konečném důsledku nic nebylo. Náš výkon nebyl zdaleka ideální, navíc jsme ztratili Blinda, takže se na defenzivního záložníka přesunul Rooney a pozici středního záložníka zaujmul Herrera. Náš výkon v prvním poločase byl katastrofální, nicméně v úplném závěru prvního poločasu rozehrál Rooney s Angelem roh na krátko, který Di María nacentroval přímo na Smallinga a ten nás před poločasovou přestávkou poslal do jednogólového vedení.

Průběh druhého poločasu

O poločasovou přestávku se van Gaal vzhledem k absenci defenzivních záložníků rozhodl upravit naše diamantové rozestavení na 4-4-1-1. Důvodem bylo zranění Blinda a zároveň absence Carricka, a jelikož nechtěl na DM nechat samotného Rooneyho, tak změnil formaci, čímž defenzivní úkoly rozdělily mezi Rooneyho a Herreru. Vzhledem k našemu vedení vidím tento krok jako správný, protože jsme tím docílili větší rovnováhy, ale také LVG určitě překvapil trenéra hostí, protože podobnou změnu určitě nečekal. Takhle vypadala naše sestava v druhém poločase.

Změna rozestavení Manchester United vs Burnley 11.2.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Herrera s Rooneym zůstávali spíše vzadu a vzájemně se jistili, i když Rooney byl o trochu více staženější. Van Persie se stáhl hlouběji do pole, aby nebyla příliš velká díra mezi zálohou a útokem, což byl častý problém našeho týmu například v minulé sezoně, ale díky stáhnutí van Persieho jsme tuto díru dokázali zaplnit. Hned v úvodu druhé půle ovšem přišla neskutečná hrubka v podání dvojice Smalling – Herrera, kteří si dávali tak dlouho přednost, až nakonec nehrál ani jeden z nich. Podobný míč by měl hrát spíše stoper, který by měl být tím dominantnějším v těchto situacích, ale to není žádná omluva ani pro Herreru. Toto zaváhání naštěstí napravil skvělým zákrokem de Gea, takže to nemělo žádné hlubší následky.

Ani druhý poločas nebyl nijak zvlášť záživný, ale aspoň jsme eliminovali šance soupeře. Převážně jsme drželi míč, ale žádnou šanci jsme si vytvořit nedokázali, což je samozřejmě velmi znepokojující, v domácích zápasech dvojnásob. O aspoň nějaké vzrušení se staral především Di María, který byl hodně aktivní a díky své rychlosti a individuálním dovednostem vybojoval také dvě žluté karty pro své soupeře. Dalším aktivním hráčem byl Smalling, který několikrát předskočil protihráče a umožnil nám pokračování v obléhání branky. V 80 minutě se po rohovém kopu k míči dostal Ander, ten okamžitě posouval míč na Angela, který v souboji jeden na jednoho vybojoval pokutový kop. Van Persie ho bezpečně proměnil, což byla mimochodem jeho jediná střela za celý zápas.

O tři minuty později ukázal Angel i svou temnější stránku. Nebyl mu odpískán faul, tak se naštval a bez míče dojel obránce soupeře. Naprosto nepochopitelný a zbytečný zákrok. Podobné zákroky občas vídáme ve vypjatých zápasech, pokud některý tým prohrává a nedaří se mu, ale za současného stavu? Nechápal jsem, co Angel vyváděl. Dostal žlutou kartu, ale myslím si, že ještě může být rád. V 87 minutě se do vápna dostal ještě McNair, který byl už v téměř neřešitelné situaci, ale počkal si a naprosto fantasticky vyhodnotil situaci – přihrál Di Maríovi, kterého vychytal brankář a neujmula se ani dorážka Januzaje, kterou vykopl obránce z čáry.

Rooney na DM

Přesunutí Wayna na post defenzivního záložníka podle očekávání vyvolalo vlnu nevole. Předpokládám, že nemusím zmiňovat svůj nesouhlas s nasazování Rooneyho do středu zálohy, pokud je k dispozici Herrera. Nicméně kvůli vynucenému střídání Blinda jsme někoho na defenzivního záložníka potřebovali přesunout. Neříkám, že je Rooney ideální volbou do defenzivní zálohy, to v žádném případě. Jenže na pozici defenzivního záložníka jsme jednoduše nikoho neměli. Herrera by byl na této pozici úplně ztracený. Na tenhle post by byl až moc aktivní, navíc Rooney je silnější ve fyzických soubojích. Eventuální další volbou byl Fellaini, jenže ten umí pouze směrem dozadu a proti Burnley jsme potřebovali i někoho, kdo umí přihrát, takže zatažení Rooneyho bylo podle mě správným, krátkodobým řešením. O poločas se rozestavení upravilo, aby Rooney nemusel hrát klasického štíta, ale o bránění se dělil s Herrerou.

Závěr – zhodnocení týmového výkon, nejlepší a nejhorší hráč

Výkon se mi v žádném případě nelíbil. Byla to neskutečná bída, navíc na domácím stadionu. Takový výkon je jednoduše nepřijatelný. Vždyť Burnley vyhrálo pouze 2 z posledních 30 venkovních zápasů v EPL a v posledních 7 zápasech proti United se jim v 6 případech nepodařilo vůbec skórovat. Každopádně tohle jsou jen statistiky, které by nic neřešily, pokud by náš předvedený výkon byl na určité úrovni. Van Gaal to naštěstí přiznal v rozhovoru, takže nám nezbývá nic jiného než doufat. Minimálně nás může hřát statistika 9 výher v posledních 11 domácích zápasech.

Nejlepším hráčem byl pro mě Smalling. Je pravda, že především na začátku druhého poločasu udělal obrovskou hrubku, ale kromě tohoto zaváhání podal jistý výkon a několikrát šikovně předskočil protihráče. Z 10 hlavičkových soubojů 8 vyhrál, 87% úspěšnost přihrávek, 1 vytvořená šance, 2 góly, ale dokonce také 2 úspěšné souboje 1 vs 1 ze dvou pokusů. Druhým nejlepším hráčem byl pro mě Di María. Je pravda, že hodně kazil, úspěšnost přihrávek 70% mluví sama za sebe, ale celý zápas byl aktivní, chtěl hrát. Měl chuť s výsledkem něco udělat. 6 krát z 9 pokusů dokázal obejít soupeře, připsal si jednu přímou asistenci a druhou nepřímou za vybojovanou penaltu.

Nejhorší hráč byl pro mě stejně jako v minulém utkání klenot naší akademie Adnan Januzaj.  Dnes předvedl dost možná svůj nejhorší výkon v prvním týmu. Neskutečně mě vytáčel svým nesmyslným sólováním. 6 krát ze 12 případů mu to sice vyšlo, ale i když udělal jednoho, tak se většinou zamotal do další kličky, takže to k ničemu nebylo. Vypadá to, že mu až moc stouplo sebevědomí a vůbec nechce hrát týmově. Za celý zápas poslal směrem dopředu 4 úspěšný přihrávky.. Prospělo by mu, kdyby si dal na pár zápasů pohov. Těch špatných výkonů byla opravdu spousta, takže všechny ani nezmíním. Každopádně dalším hráčem, který vyhořel, byl pro mě Falcao. Stejně jako každý zápas bojoval a snažil se, což mi chybí u jeho kolegy v útoku, ale dnes mu to opravdu nešlo. Míče mu odskakovaly, nedokázal je udržet a vyloženě se trápil. Omluvou pro něj může být, že je zvyklý na úplně jiný herní styl, ale dnes kazil opravdu jednoduchý věci. Třetím do party bude Evans. Nepřimotal se tedy ke gólu, ale celý zápas působil strašně nejistě, zmatkoval a kazil rozehrávku. Letos má Evans naprosto katastrofální formu a ve většině zápasů patřil k nejhorším hráčům.

Statistika střel van Persieho a Falcaa po 60 minutách.

Střely van Persieho a Falcaa prvních 60minut vs Burnley 11.2.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Týmové statistiky

Týmové statistiky Manchester United vs Burnley 11.2.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Na závěr mě ještě zaujal jeden komentář v diskuzích, takže ho uveřejním i tady. Trefně popsané složení naší sestavy.

"Když dojde puberťák do fitka, tak jediné co ho zajímá je nabušit bicepsy, které jdou vidět, na zbytek se vykašle a těší se, jak si všichni budou myslet, že je machr, až to uvidí ..
Úplně stejná mi přijde naše sestava .. Hlavně tam narvat všechny tři útočníky, di Mariu a ideálně i Januzaje nebo Matu .. Panečku, koukněte všichni, jakou máme nabušenou ofenzívu .. To je co???

Ale že někdo musí ty šance vytvářet, dělat černou práci, propojovat obranu s útokem, to už nás nezajímá .. My máme prostě silné bicáky a tím se vše vyřeší .." - Ondra07

Na úplné rozloučení přidávám fotku neznámého fanouška z Indie, který si splnil svůj sen.

Fanoušek z Indie,  fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

zdroj:footballuser.com, fourfourtwo.com, squawka.com

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek