Pohledem ďábla: Manchester United - Cambridge United

04.02.2015 18:48

Podrobná analýza dalšího utkání Manchesteru United. V dnešním článku se dozvíte, proč nastoupila právě tato sestava, jak utkání probíhalo, co utkání rozhodlo. Může se jednat o klíčové okamžiky na hřišti, ale zároveň o taktické chyby trenérů. Pokud milujete fotbal a chcete se na odehraný zápas podívat jiným, netradičním pohledem, tak je tento článek přesně pro vás. Pokud se vyžíváte v krátkých bulvárních spekulacích, tak můžete článek rovnou zavřít – nic užitečného tu nenajdete.

Chadwick s pohárem Premier League, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Tentokrát nás čekala odveta 4. kola FA cupu proti Cambridge United. Na půdě skromného týmu ze čtvrté nejvyšší soutěže jsme uhráli pouze bezbrankovou remízu 0:0, takže o postupujícím do dalšího kola musela rozhodnout odveta na Old Trafford. Kromě letošního utkání se hráči Manchesteru United střetli s týmem Cambridge United pouze jednou, a to v sezoně 1991/92. V zápase zvítězili hráči rudých ďáblů poměrem 4:1. Na naší straně stála také statistika proti týmům z nižších soutěží. Z posledních 42 zápasů (proti týmům z nižších lig) jsme v FA cupu prohráli pouze jeden.

Sestava Manchesteru United

Pohled na naší marodku je fantastický. Kdo by to řekl v prosinci? Jediným zraněným hráčem je Michael Carrick, který bude mimo přibližně čtyři týdny. Už nás tedy neomezují žádné absence, takže nám nic nebrání v postupném ustálení základní sestavy. Po prvním pohledu na sestavou jsem se zhrozil, protože podle grafiky MUTV byl Fellaini uprostřed zálohy a Di María v útoku, ale na hřišti to naštěstí vypadalo jinak.

Tyto obavy se tedy nevyplnily a z dané skladby hráčů, která byla na soupisce, to bylo pravděpodobně nejlepší možné složení. Tím nemyslím, že tohle je naše ideální sestava, ale pokud bych dostal k dispozici těchto 11 hráčů, tak moje složení sestavy by vypadalo přesně jako včerejší s Cambridge United. Každopádně další ignorování Herrery je neomluvitelné. Ander nám v sestavě chybí neuvěřitelným způsobem a za tímto ignorováním musí být něco větší. Rozšiřují se zvěsti, že bude muset na další výslech do Španělska, kvůli korupční aféře, ale to jsou zatím pouze nepodložené informace, takže nám nezbývá nic jiného než čekat.

No pojďme k těm pozitivnějším zprávám. Velkou radost jsem měl z Angela na LCM. Konečně se vrátil na svou ideální pozici. Experimenty s jeho využíváním na podhrotu nebo dokonce v útoku doufám konečně skončily. Hra z větší hloubky mu seděla, což bylo na jeho výkonu okamžitě znát. Další příjemnou zprávou pro mě bylo nezařazení Fellainiho do středu zálohy. Sice ho ideálně vidím na podhrotu, ale i v útoku dokáže využít své přednosti mnohem lépe, než uprostřed zálohy. Jako plus také považuji využití Smallinga s Evansem. Je pravda, že by bylo ideální ustálit stoperskou dvojici Jones-Rojo, ale na druhou stranu nehrajeme tolik zápasů, aby si zahráli všichni. V neposlední řadě to bylo kvůli vysokým hráčům soupeře. Proto se van Gaal rozhodl poslat na hřiště co možná nejvyšší hráče a eliminovat tak nebezpečí ze standardních situací.

Základní sestava Manchester United vs Cambridge United 2.4.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Sestava Cambridge United

Nejzajímavějším hráčem ze sestavy Cambridge byl bezesporu odchovanec naší akademie Chadwick, který na rozdíl od prvního zápasu nastoupil v základní sestavě. Mimochodem také vlastní medaili pro vítěze Premier League. Fotku s pohárem můžete vidět v úvodu článku. Netrvalo dlouho, a jakmile to zjistili fanoušci Manchesteru United, tak už se po stadionu šířily oblíbené chanty na Gerrarda. Kromě těch klasických nezůstal pozadu ani nový „Chadwick 1 Gerrard 0".

Nutno uznat, že hráči Cambridge United přijeli s pozitivní náladou, která se projevila nejen při rozcvičce a samotném nástupu, ale také ve stylu hry, kterým se Cambridge prezentoval. Nepřijeli zamknout autobus a bránit bezbrankovou remízu, ale zápas si přijeli vysloveně užít. Chtěli hrát ofenzivně, takže v záloze vznikalo dostatek skulinek a především v závěru utkání bylo patrné, že opravdu touží vstřelit alespoň jeden gól.

Úprava našeho herního stylu pro tento zápas

Naše taktika byla celkem jednoznačná. Naším cílem bylo vytvořit si územní převahu a poté pokutové území zasypat centrovanými míči. Nemůžu říct, že by to byla nějak skvělá taktika, ale svůj účel to splnilo. Minimálně jsme konečně využili schopností Fellainiho, který byl v prvním poločase vynikající. Nebylo to nic převratného, dokonce to připomínalo onen zápas s Fulhamem, ve kterém jsme do vápna poslali neskutečně množství centrů, ale rozdíl byl v tom, že zatímco v onom zápase jsme neměli v útoku vyloženého hlavičkáře, tak tentokrát tam byl Fellaini, který tuto taktiku udělal úspěšnou.

Naší taktice bylo přizpůsobené také složení zálohy. Di María a Wayne Rooney sbíhali často do stran hřiště a podporovali krajní obránce, případně centrovali. U Angela je obvyklé, že si sbíhá takto do stran hřiště, ale i když má i druhý střední záložník podporovat pravého beka, tak ve většině zápasů to není v takovém měřítku jako včera. Nicméně vše se to odvíjelo od nastaveného herního stylu. Více jsme tedy podporovali křídelní prostory, na což soupeř nedokázal reagovat a na stranách hřiště vůbec nestíhal. Především naše pravá strana byla velice aktivní, čehož si mimochodem můžete všimnout na obrázku níže.

Směr útoků, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

První poločas

Zápas začal šílenou hrubkou Blinda, ale útočník soupeře naštěstí trefil pouze tyč. Náš výkon v prvním poločase byl především o centrech. V prvních 15 minutách byla aktivní především levá strana, kde úřadoval Di María s Rojem. První gól jsme vstřelili právě po centru z levé strany, ale paradoxně v době, kdy začal úřadovat McNair. Di María obešel protihráče, centrem našel Fellainiho, který míč ještě vrátil na Matu a ten z malého vápna otevřel účet zápasu. Nutno poznamenat, že měl trochu štěstí, protože jeho střela se odrazila od břevna, ale ke spokojenosti všech rudých ďáblů skončila v brance.

Krátce po půl hodině hry jsme přidali druhý gól. Po rohovém kopu se odražený míč dostal k van Persiemu, který pohledným centrem našel Roja, ten svou hlavičku dokázal přesně usměrnit a poslal nás do dvoubrankového vedení. Tento gól byl pro něj obzvlášť speciální, protože se jednalo o jeho první gól v dresu Manchesteru United. První poločas nebyl nijak úžasný, označil bych ho za průměrný. Hráli jsme odlišným stylem, než kterým se s největší pravděpodobností budeme ubírat, ale propadák to určitě nebyl.

Druhý poločas

Druhá polovina zápasů byla z naší strany trochu odlišná. Vzhledem k dvougólovému vedení jsme hráli uvolněněji, více po zemi, a i když jsme pořád využívali centrované míče, tak už to zdaleka nebylo v takovém měřítku. Spíše jsme se pokoušeli o finální přihrávky z hloubi pole za obranu.

Především Di María byl velmi aktivní. Těch šancí bylo v druhém poločase celkem dost, takže je zmíním pouze ve zkratce. Van Persie se ocitl po přihrávce Maty sám před brankářem. Střelu Rooneyho doběhl van Persie, ale ze dvou metrů branku nepochopitelně přestřelil. V této pozici bylo snad těžší branku netrefit, než jí trefit. Další vyloženou šanci měl znovu van Persie po pasu Di Maríi, ale ani tentokrát neskóroval. Později ho nahradil Wilson.

Wilson hru okamžitě rozhýbal. Byl aktivní, napadal, nabíhal si a neustále si žádal míč. Byla na něm vidět obrovská chuť a van Persieho během pár minut dokonale zastínil. Vyzdvihnul bych také fantastickou práci Di Marií při napadání, je neuvěřitelné, s jakým elánem dokáže napadat celých 90 minut. Pár minut po příchodu na hřiště získal míč Herrera, přihrál Wilsonovi, který z hranice vápna stanovil konečné skóre na 3:0. Ander další asistencí mimochodem podpořil své vynikající statistiky. V průměru gól/asistence na odehrané minuty je totiž nejlepší z celého týmu. Za těch pár minut se znovu nezastavil. Je úžasné sledovat jeho pohyb bez míče. Posledních 10 minut už ovšem bylo vyloženě ospalých a hráčům se příliš nechtělo, takže to byla taková nudná kombinace, která vlastně nikam nevedla.

Závěr – zhodnocení týmového výkonu , nejlepší a nejhorší hráči

Náš celkový výkon hodnotím pozitivně. Je tedy pravda, že proti nám nastoupil tým, který má úplně jiné ambice a zároveň má odlišné starosti, ale přesto náš výkon hodnotím pozitivně. V FA cupu totiž nikdy není jednoduché zvítězit, a i když nám to soupeř poměrně usnadnil, tak jsme předvedli profesionální výkon. Především druhý poločas byl z naší strany povedený. Každopádně tenhle zápas není žádným měřítkem, a jak na tom doopravdy jsme zjistíme o víkendu v Upton Parku.

Angel mi určitě promine, ale za nejlepšího hráče vyberu Paddyho McNaira, který nastoupil na beku a podal fantastický výkon. Skvělým způsobem podporoval ofenzívu, neustále podnikal náběhy za obranu a dařila se mu také finální fáze. Jeho výkonu chyběl snad jen vstřelený gól, ke kterému měl mimochodem velmi blízko, ale jeho střelu vykopl před brankovou čarou stoper soupeře. Dalším hráčem, který si za svůj výkon zaslouží pochvalu je Di María. Konečně nastoupil na svém ideálním místě levého středového záložníka a bylo to okamžitě znát. Celý zápas hýřil aktivitou, centroval, zkoušel finální přihrávky, ale také neúnavně napadal, trochu škoda, že měl kolem sebe samé statické tipy hráčů, takže jeho napadání nebylo tak účinné. Třetím do party bude Juan Mata. Se štěstím vstřelil gól a byl celkem aktivní v kombinaci. Tohle je přesně ideální zápas pro Juana. Domácí publikum v zádech, soupeř nebyl nijak zvlášť defenzivně organizovaný a on měl na hřišti spoustu času i prostoru.

Nejhorší hráč byl pro mě van Persie. Zazdil několik šancí, a do kombinace se nijak zvlášť nezapojoval. Připsal si tedy asistenci při gólu Roja, ale jinak to z jeho strany byl nepodařený výkon. Z dalších hráčů nehrál nikdo vyloženě zle, ale ani nevyčníval.

Porovnání cen Manchester United a Cambridge United, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Na úplný závěr trochu odbočím od tohoto zápasu a přidám názor na polední den přestupového období.

Deadline day: Zaha + Fletcher

Předevčírem skončil lednový přestupový termín, což je pozitivní zpráva především z toho pohledu, že diskuze přestanou plnit nesmyslné spekulace o přestupech (doufám). Pozitivně hodnotím především hostování Lingarda a odchod Andersona, ale naopak jsem zklamán z prodeje Wilfrieda Zahy. Jednak jsem zklamán z jeho odchodu, protože je to hráč, kterému věřím, ale ještě více mě rozčílila částka, za kterou odešel. 6£ je pro nás naprosto směšná částka, která vůbec nic neřeší. Zbytečně unáhlené rozhodnutí, které nám nijak nemůže pomoct. Nicméně každá mince má dvě strany. Wilfriedův odchod je také potvrzením, že nemáme v plánu hrát na křídla, tudíž hráče na tyto posty nepotřebujeme. S velkou pravděpodobností tedy budeme rozvíjet diamant, což mě osobně velmi těší, protože je to vzhledem k našemu kádru ideální systém.

Tím největším odchodem byl samozřejmě přestup Darrena do West Brom. Nutno uznat, že odešel v pravý čas. Jeho výkony na hřišti už nebyly na takové úrovni jako před zraněním, takže odchod do WBA byl správnou volbou. Nicméně Fletch zůstane vždy zapsaný v srdcích fanoušků. Pro mě osobně to je jeden ze symbolů United. Vždy tvrdě makal, aby se dostal do prvního týmu, nikdy se nevzdával. Byl to opravdový bojovník a fantastický box to box záložník. Kdo ho nezažil v dobách jeho největší slávy, tak nikdy nepochopí, proč se neúspěch ve finále s Barcelonou přičítá ztrátě Fletchera.  Určitě to nebyl jeden z těch tuctových hráčů, na které za rok, dva nebo pět let zapomeneme. Darren má v historii United své zasloužené místečko a já mu přeji hodně štěstí v jeho novém klubu.

zdroj:footballuser.com,btsports.com, whoscored.com

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek