Pohledem ďábla: Manchester United - Liverpool

16.12.2014 18:57

Podrobná analýza dalšího utkání Manchesteru United. V dnešním článku se dozvíte, proč nastoupila právě tato sestava, jak utkání probíhalo, co utkání rozhodlo. Může se jednat o klíčové okamžiky na hřišti, ale zároveň o taktické chyby trenérů. Pokud milujete fotbal a chcete se na odehraný zápas podívat jiným, netradičním pohledem, tak je tento článek přesně pro vás. Pokud se vyžíváte v krátkých bulvárních spekulacích, tak můžete článek rovnou zavřít – nic užitečného tu nenajdete.

Manchester United zničil Scousery, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Největší derby v Anglii, pro fanoušky rudých ďáblů i scouserů je to největší zápas na světě. Derby, které je mediálně trochu v pozadí kvůli nepřesvědčivým výsledkům Liverpoolu v posledních letech, ale také díky katastrofální minulé sezoně v podání Manchesteru United. Mediálně jsou více sledovány městské derby se City, ale pro mě osobně je tohle ten největší zápas. Vždy to pro mě byl největší zápas, ale poté, co jsem zažil derby s Liverpoolem na vlastní kůži, tak jsem doopravdy pochopil, jak moc je tenhle zápas důležitý. Je to jediný dvojzápas, ve kterém mi tolik nezáleží na hře, ale jednoduše potřebuju tři body, takže dnešní článek možná nebude úplně klasický, protože v těchto zápasech jde především o konečný výsledek.

Sestava Manchester United

Začátek naší sestavy už ani nemůže být jiný. Na listinu zraněných přibyl po čtvrtečním tréninku také Marcos Rojo. Už delší dobu je zraněna také čtveřice Rafael, Di María, Shaw, Blind. První dva už měli být na derby původně k dispozici, ale zranění je do hry nakonec nepustilo. 100% fit nebyl ani Phil Jones, který ovšem kvůli zranění Roja do zápasu nakonec naskočil od první minuty. Van Gaal nechtěl riskovat s mladým McNairem, případně Blackettem ve vypjatém derby, což bylo naprosto správné rozhodnutí, takže svůj návrat musel urychlit právě Jones. Mimochodem dnes nastoupila sestava bez jediné letní posily, takže měl van Gal k dispozici stejný kádr, se kterým pracoval minulý rok Moyes.

Van Gaal znovu zvolil rozestavení 3-5-2. Proti Arsenalu ani Sotonu se nám toto rozestavení herně nevyplatilo a především v záloze nás soupeři jednoznačně přehráli, jenže nás pravidelně držel famózní David de Gea, takže výsledkově skončily oba zápasy nadmíru dobře. Nicméně ani to van Gaala neodradilo od využívání této formace. Z mého pohledu to nebyla správná volba. Zápasy s tímto rozestavením nám vyhrál de Gea a své soupeře jsme rozhodně nepřehrávali. Já upřímně netuším, jaká je výhoda tohoto rozestavení. V ofenzívě nám drhne přechod do útoku, ale především směrem dozadu je tento systém nepropracovaný. Pokud proti nám nastoupí nějaký rychlejší hráč, tak hráči vůbec neví, kde mají stát. Poté z toho vzniká spousta šancí soupeře. Na papíře sice máme pět obránců, ale ve skutečnosti je tam mnohem větší zmatek, než když tam jsou obránci čtyři. Když to řeknu hodně nadneseně, tak je tento systém ušitý "na míru" de Geovi, který v něm díky zmatené obraně vynikne.

Základní sestava Manchester United vs Liverpool 15.12.2014, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Ze sestavy mi už klasicky chyběl Herrera, který naprosto nepochopitelně nedostává téměř žádné příležitosti. Záloha nám evidentně nefunguje, ale stále nastupuje ta stejná. Herrera není nadčlověk, dokonce to není ani nejlepší záložník na světě, ale nabízí nám něco, co nám už několik let chybělo, takže to poté vypadá, jako by přišel z jiného světa. Není náhodou, že ho trénoval Marcelo Bielsa, tedy trenér, který vyznává ofenzivní, dynamický fotbal a právě od něj má Ander ty neocenitelné návyky. Ono to není nic světového, jsou to základní fotbalové návyky, ale málokdo to vydrží dělat celý zápas. Je to hodně o pohybu. Ander je vždy tam, kde ho potřebujeme. Čte hru a ví, kdy se má nabídnout pro přihrávku a do jakého prostoru si sběhnout. Tím, že je neustále v pohybu také vytváří místo pro své spoluhráče, čímž zlepšuje jejich samotný výkon. Stačí se podívat na výkony Di Maríi s Anderem a poté bez něj. Dalším podobným příkladem je Carrick, který má díky pohybu Herrery více času i místa pro své přesné pasy. Ander je prostě přesně tím typem hráče, který zlepšuje výkon svých spoluhráčů. Navíc má skvěle vyváženou ofenzivní i defenzivní činnost, takže obrana kvůli němu rozhodně netrpí. Já jsem si ho neuvěřitelně oblíbil a doufám, že bude znovu dostávat více šancí, i když ego van Gaala možná bude proti. Vytvořit z Fellainiho opravdového středního záložníka je pro něj dost možná velká výzva. Snad tohle zkoušení nebude trvat příliš dlouho, a co nejdříve se vrátíme k naší dynamické hře s Anderem. Pro menší příklad ještě přidávám momentální srovnání Andera s Fabregasem, Yayou, Wilsherem a Kroosem.

Sestava Liverpoolu

Marodka trápí také Liverpool. Jejich seznam zraněných zdaleka není tak velký jako ten náš, ale především zranění Sturridge má na jejich hru obrovský dopad. Všude se mluví o ztrátě Suareze, ale o nic menší není ani ztráta Sturridge. Dalším zraněným je střední záložník Emre Can, který by proti nám pravděpodobně také nastoupil v základní sestavě.

Rodgers je v letošní sezóně kritizovaný, protože stále lpí na tom stejném rozestavením a nedokáže ho poupravit, aby dostal to nejlepší ze svých současných hráčů. Dnes se tedy rozhodl po změnu a na hřiště poslal rozestavení 3-4-2-1. Tři stopeři, Lucas s Gerraradem v defenzivní záloze, Moreno a Henderson jako wingbeci. Především nasazení Hendersona na kraj hřiště bylo překvapivé, ale byl to důsledek formy Ashleyho Younga. Hendo je defenzivně velmi disciplinovaný, takže nebylo překvapením, že si celý zápas poctivě držel svou pozici a Young se prakticky k ničemu nedostal. Po minulé sezoně to zní až komicky, ale i když Ashley stále bojuje s mezihrou, tak předvádí poslední zápasy velmi dobré výkony.

Pozici podhrotových hráčů zaujmul Coutinho s Lalanou, ale oba měli hodně volnosti a pohybovali se po celém hřišti. Na úplném hrotu nastoupil Sterling, který sice není ortodoxní útočník, ale vzhledem ke kvalitě útočníků Liverpoolu to byla dobrá volba a Sterling dokázal naší obranu pořádně zaměstnat. Ve velmi kvalitním výkonu mu nezabránil ani fakt, že je fanouškem právě klubu z Old Trafford.

Průběh utkání

Tentokrát bych utkání nerozděloval do nějakých samostatných částí. Liverpool sice začal aktivním presingem, což nám dělalo problémy, ale i když hráči Liverpoolu získali míč, tak si s ním nevěděli příliš rady. Vysvobozením z toho úvodního entuziasmu hráčů Liverpoolu byl úvodní gól Rooneyho. Parádní uvolnění Valencii, který se takto neuvolnil dobré 3 roky. Zároveň je nutné dodat, že bránění dvojice Moreno, Lalana bylo naprosto katastrofální a Tony si z nich udělal "dobrý den". Tím to ale pro Valenciu neskončilo a bylo velmi důležité, že necentroval svou klasiku, ale podíval se a našel úplně volného Rooneyho, který se nemýlil.

Po vedoucím gólu trochu upadl úvodní vysoký presing Liverpoolu, ale my jsme toho nijak využít nedokázali. Tempo hry bylo z obou stran poměrně pomalé, především s ohledem na to, že to bylo derby. My jsme se nikam nehrnuli, ale záloha Liverpoolu nebyla schopná dát kolmou přihrávku, která by naší obranu překvapila. Výjimkou byly dvě šance Sterlinga. Jednu mu připravil Coutinho a druhou si vytvořil sám, když chytrou kličkou obešel Phila Jonese.

Náš druhý gól byl klasickou ukázkou známého fotbalového rčení „nedáš, dostaneš“. De Gea předvedl skvělý zákrok proti Sterlingovi, míč vyvezl Evans, který ho předal Youngovi, ten předvedl svou klasickou kličku do středu a přesným centrem našel hlavu van Persieho. Ten míč sice usměrnit nedokázal, ale prodloužil ho na zadní tyč, kde čekal Mata, který už měl jednoduchou práci. Po teči van Persieho byl Mata sice v ofsajdu, ale tohle byla pro rozhodčího velmi těžká situace a jen ztěží to mohl postřehnout. Samozřejmě to byla chyba, ale nebylo to nic katastrofálního a pochybuju, že si toho někdo všiml na první pohled.

Druhý poločas se příliš nelišil. Měli jsme optickou převahu, ale do více šancí se dostával Liverpool, který je ovšem nedokázal proměnit.  My jsme narozdíl od soupeře proměnili všechny tři šance, do kterých jsme se dostali. Jednu ze šancí Liverpoolu zavinil obrovskou hrubkou Evans, když nepovedenou přihrávkou našel pouze Sterlinga, ale fantastický de Gea si dokázal poradit i s tímto „nájezdem".

Do dvou dalších 100% šancí se dostal také Balotelli, ale v obou situacích ho vychytal fantastický de Gea. Utkání poté uzavřel třetím gólem van Persie. Nepovedený Rooneyho centr chtěl odkopnout Lovren, ale jako by podtrhl svou velmi špatnou sezonu a namazal přímo Matovi, který celou akci ještě vyšperkoval přihrávkou pro van Persieho. Následovala už pouze střela do odkryté branky a po tomto gólu zápas prakticky skončil. Do poslední šance se ještě dostal Balotelli, ale ani tentokrát nedokázal vyzrát na čaroděje de Geu. Poté se už zápas pouze dohrával a nic zvláštního se nestalo.

Závěr

Dnešní utkání z naší strany ideální rozhodně nebylo a hráči Liverpoolu si dokázali vytvořit několik gólových příležitostí, jenže de Gea chytal naprosto dokonale. Zároveň jsme předvedli perfektní efektivitu v útoku. Ano, herně to nebylo ideální, ale o to v derby přeci vůbec nejde. Porazili jsme našeho největšího rivala, dokonce o 3 góly, jejich sebevědomí jsme srazili ještě více dolu, takže s derby nakonec maximální spokojenost. Tohle je jednoduše speciální zápas, jediný dvojzápas v roce, ve kterém mi nejde o předvedenou hru, ale o výsledek. Srazit Scousery na zem, bez lítosti. Jednoduše není nic příjemnějšího, než porazit Scousery. Na doplnění bych ještě pochválil střídání McNaira, který správně nenastoupil v základní sestavě, ale poté mu dal van Gaal velmi citlivě možnost na posledních pár minut za rozhodnutého stavu, čímž mu zvedl sebevědomí.

Z hráčů se mi jednoznačně nejvíce líbil de Gea. Je to neuvěřitelné, ale jeho výkony jsou pravidelně naprosto fantastické. Upřímně jsem nikdy neviděl chytat brankáře v takhle fantastické formě několik zápasů po sobě. De Gea je konstantně famózní a pro mě je to rozhodně nejlepší brankář na světě. Nemá sice tak okaté výběhy jako Neuer, ale to, co letos pochytal, nedokázal nikdo ze světové golmanské špičky. Z hráčů v poli se mi líbil van Persie, který jde neustále nahoru. V zápase vstřelil gól, na jeden hlavou přihrál, ze čtyř tacklů všechny čtyři vyhrál a všechny tři souboje 1vs1 pro něj také skončily úspěšně. Neméně kvalitní výkon předvedl Carrick, který sice neměl v obraně takový vliv na hru jako v záloze, ale skvěle četl hru a několikrát tím předem zachránil nebezpečnou akci. Nerad bych zapomněl na Valenciu. Tony se předvedl především při prvním gólu, ale celkově podal kvalitní výkon a až na jedno mírné zaváhání, když si nepohlídal náběh Morena, což v zápětí sám odčinil, předvedl velmi dobrý výkon.

Za nejhoršího hráče bych naopak jednoznačně označil Evanse. V soubojích byl pozdě, z 5 pokusů o tackly byl pouze jednou úspěšný. Připsal si také žlutou kartu a vůbec se mu nedařila rozehrávka. Jeho úspěšnost přihrávek se zastavila na pouhých 73%. Například takový Jones měl 84 a Carrick 94, ale Carras je samozřejmě primárně záložník, takže je to pochopitelné. Svůj velice špatný výkon podtrhl katastrofální přihrávkou na Sterlinga, který se ocitl sám před de Geou. Za mě dneska Evans určitě nejhorší. Zdaleka ideální výkon nepředvedl ani Jones, ale byl o něco lepší než Evans. Jako třetího do party vybírám Fellainiho, který prožil naprosto šílený první poločas. V druhém poločase se sice zvedl a ze 14 obranných zákroků jich bylo 9 úspěšných, takže směrem dozadu to bylo více než dobré, ale pokud jsme po něm chtěli nějaké konstruktivní založení protiútoku, tak jsme se ho nedočkali. V hodnocení bylo trefně zmíněno, že to není „box to box“, ale „box or box“ záložník. Dokáže skvěle odebrat míče a pomoci naší obraně nebo naopak akce skvěle zakončovat a udělat v obraně soupeře pořádný zmatek. Vzpomeňte si na naše zápasy s Evertonem. V mezihře je ovšem naprosto nepoužitelný, což se projevuje nejenom při nebezpečných ztrátách, ale také při pomalém přechodu do útoku.

Statistiky nepřekonatelného Davida.

Zlepšení DDG, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Uznávaná televizní stanice Skysports vyhodnotila zajímavou anketu.

de Gea nejlepší na světě, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Takto sledovali nedělní derby fanoušci Manchesteru United v Bahrajnu.

Fanoušci s Bahrajnu, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Chybět nebude ani klasická statistika obou týmů.

Týmové statistiky Manchester United vs Liverpool 15.12.2014, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

zdroj:fourfourtwo.com, skysports.com, footballuser.com, squawka.com

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek