Pohledem ďábla: Manchester United - Newcastle United

27.12.2014 18:00

Podrobná analýza dalšího utkání Manchesteru United. V dnešním článku se dozvíte, proč nastoupila právě tato sestava, jak utkání probíhalo, co utkání rozhodlo. Může se jednat o klíčové okamžiky na hřišti, ale zároveň o taktické chyby trenérů. Pokud milujete fotbal a chcete se na odehraný zápas podívat jiným, netradičním pohledem, tak je tento článek přesně pro vás. Pokud se vyžíváte v krátkých bulvárních spekulacích, tak můžete článek rovnou zavřít – nic užitečného tu nenajdete.

Šťastný Fergie,  fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

V posledním zápase přišla nepříjemná ztráta dvou bodů s Aston Villou, takže dnešní zápas byl také utkáním o návrat na vítěznou šňůru. Do Divadla Snů přijel Newcastle, který byl otřesen prohrou v derby proti Sunderlandu. Domácí zápasy zvládáme velmi dobře, takže jsem dnes neočekával nic jiného, než tři body. Nicméně Straky jsou po nepřesvědčivém začátku na slušném 10 místě, takže nás ani tentokrát nečekalo nic jednoduchého. Pod posledním článkem si Davvy „stěžoval“, že by si rád přečetl také článek o tom, jak jsme soupeře přejeli a vyhráli větším rozdílem. Neuběhl ani týden a hráči nám toto přání splnili.

Sestava Manchesteru United

Znovu nás srazilo několik zranění. Blind, Shaw, Rojo a Smalling jsou zraněni už delší dobu, ale do zápasu se nestihl dát do kupy ani Fellaini, stejný virus postihl také Januzaje. Svalové zranění plně nedoléčil ani Herrera a v týdnu se zranil také Di Maria, který se teprve nedávno vrátil. Je to neuvěřitelné, ale my máme každý zápas minimálně 5 hráčů základní sestavy zraněných. Paradoxní je, že to nejsou pouze hráči, kteří jsou na marodce pravidelně každý rok, ale především nové posily, které zranění v jejich bývalých klubech příliš netrápila. Jenže jakmile hráč přijde k nám, tak se po pár týdnech okamžitě zraní a je to pořád dokola.

Vzhledem k obrovským problémům se zraněním byla sestava prakticky jasná. S přihlédnutím na absenci několika hráčů van Gaal správně zvolil rozestavení 3-5-2. Zajímavostí ovšem bylo složení obrany. McNair nastoupil poprvé uprostřed obranné trojice. V dosavadní části sezony nastupoval vždy na pravém okraji trojčlenné obrany, ale dnes dostal příležitost v jejím středu. Jinak se sestava od zápasu s Aston Villou příliš nezměnila. Van Gaal udělal pouze dvě důležité změny. Tou první bylo přesunutí Carricka do zálohy, kde nahradil nejistého Fletchera.

Druhým klíčovým tahem bylo vysunutí Rooneyho na AM. Zatímco s Aston Villou hrál Rooney klasického středního záložníka a Mata podhrotového hráče, tak dnes byli oba na pozici podhrotového hráče a zezadu je jistil Carrick. Tato změna byla velice důležitá, protože se Rooney dostal na svou ideální pozici, ale zároveň jsme ve hře dokázali udržet také Matu, který letos sice nepředvádí nikterak skvělé výkony, ale Di Maria, Herrera i Fellaini byli zraněni, takže jsme v tomto zápase Juana potřebovali. Zbytek sestavy byl podle očekávání.

Základní sestava Manchester United vs Newcastle 26.12.2014,  fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Sestava Newcastlu United

Náš soupeř nastoupil v rozestavení 4-5-1. Klasická obranná čtyřka, v pětičlenné záloze dostal hodně volnosti Sissoko a v útoku se nás měl trápit Perez. Stejně jako většina mužstev, tak i Straky chtěli hrát na rychlé protiútoky, ale oproti Hullu, Aston Ville nebo Stoke měli širší hřiště, což nám vyhovovalo.

Pardew také ukázal, že se nebojí vsázet na mladé hráče. V základní sestavě nastoupil teprve 17ti letý Amstrong, který se shodou okolností narodil 3 měsíc před odchodem Erica Cantony do fotbalového důchodu. Na lavičce seděl další 17ti letý mladík Šatka. Tenhle tah potěšil především naše slovenské kolegy, protože hráč, který se dostane v 17ti letech na lavičku v Premier League, navíc proti Manchesteru United musí mít opravdu velkou kvalitu.

0 - 14 minuta

Začátek byl z naší strany trochu pomalejší a hráči Newcastlu nám dokázali zatopit. O naše ofenzivní akce se staral především Young, ale i když jeho centry létaly do nebezpečných prostorů, tak Falcaovi i van Persiemu vždy kousek chyběl. Nicméně v této části hry jsme měli problémy především v obraně. Nejdříve v 11 minutě propadl Evans, který se snažil vymodlit faul, jenže rozhodčí mu to "nesežral", takže hráč Newcastlu mohl v klidu poslat centr, kterým našel volného Pereze, ale tomu střela naštěstí nesedla. Nicméně tato situace "smrděla" gólem, vždyť Perez byl na penaltě úplně volný. Druhou nebezpečnou akcí byl nevinný střet Maty s jedním z protihráčů. Juan se vracel, ale při běhu zavadil špičkou kopaček o paty soupeře, čímž ho vychýlil z rovnováhy a on spadl. Určitě to nebylo úmyslné, navíc to mělo na hru minimální vliv, protože hráč neměl šanci na míč dosáhnout, ale faul to byl a my můžeme být rádi, že si ho rozhodčí nevšiml.

15 – 54 minuta

Teď už konečně jdeme na tu příjemnou část. Hned v 15 minutě se do šance dostal van Persie. Rooney převzal míč uprostřed hřiště, všiml si náběhu van Persieho a okamžitě ho hledal skvělým dlouhým pasem. Robin obešel brankáře, ale z úhlu trefil pouze boční síť. Touto akcí jsme odstartovali naprosto vynikajících 40 minut. Vrcholem byl pro mě hned první gól.

Byl totiž z protiútoku! Zní to neuvěřitelně, ale my jsme dokázali zužitkovat rychlý kontr. Právě protiútoky máme v letošní sezoně strašné, ale tentokrát to neplatilo.  Od Carrick se míč odrazil na Rooneyho, ten přihrál Matovi, který si dlouho nemohl vybrat komu přihraje, ale nakonec našel Falcaa, který naprosto fantastickým způsobem přihrál Rooneymu a ten nás poslal do vedení. Falcao byl v hodně náročné pozici, ale s trochou štěstí mohl i střílet, takže o to víc si vážím toho, že ještě přihrával. Právě jeho nesobeckost nás dostala do vedení. Zároveň si pochvalu zaslouží také Mata. Přesně tohle od něj chci. Alibistických přihrávek na jistotu už bylo dost, ale přesně tyhle kolmé pasy byly nejsilnější předností Maty, když hrál v Chelsea a dvakrát po sobě vyhrál nejlepšího klubového hráče sezony.

Celý tento úsek byl naprosto perfektní. Všechny akce ani vypsat nemůžu, protože by poté nezůstal žádný prostor pro další věci. Do parády si tedy vezmu náš druhý gól. Vše začalo u Falcaa, který zabojoval a díky své zarputilosti získal míč pro Matu, který svou další kolmicí vyslal do šance Rooneyho. Wayne se ani podruhé nemýlil a posunul nás do velmi komfortního vedení.

Tuto vynikající čtyřiceti minutovku podtrhl van Persie. Další vynikající pas Rooneyho našel přesně hlavu van Persieho, který neměl se zakončením větší problém. Velkým plusem začíná být konzistentnost van Persieho. Není to o tom dát čtyři góly v jednom zápase, ale o tom, aby útočník pomáhal pravidelně zápas co zápas svým dílem. Přesně tohle dělí ty kvalitní útočníky, od těch nejlepších. Čtyři góly v jednom zápase vám sice získají velkou publicitu, zároveň vám pomohou v honbě za zlatou kopačkou, ale pro tým jsou mnohem prospěšnější pravidelné góly.

V tomto úseku těch náznaků šancí, nebo samotných šancí bylo mnohem více, ale vybral jsem jen ty nejdůležitější. Zároveň jsme skvěle kontrolovali hru, takže naše obrana neměla téměř žádnou práci. Bylo to opravdu perfektních 40 minut, na kterých musíme stavět.

55 - konec utkání

Od našeho třetího gólu jsme přešli na úspornější režim. Hráli jsme na jistotu, nikam jsme se nehnali, ale snažili jsme se především držet míč na svých kopačkách. Tím nejdůležitějším faktorem bylo samozřejmě následné utkání s Tottenhamem, které hrajeme už v neděli. Chápu, že se tento krok nesetkal s nějak velkými ovacemi, ale bylo to naprosto perfektní rozhodnutí. Je to stejné jako s góly. Vítězství 6:0 je samozřejmě hezčí, než vítězství 3:1, ale za obě utkání dostanete naprosto stejné tři body. Není v nich žádný rozdíl.

Vzhledem utkání se Spurs jsme situaci lépe vyhodnotit ani nemohli. Jasným signálem změny naší hry bylo střídání Carricka za Fletchera. V tu chvíli jsme si byl 100% jist chytrou změnou v naší hře. Vyhráli jsme pohodovým rozdílem, což hráčům přidá na sebevědomí, ušetřili jsme spoustu sil a vyhnuli jsme se případným zraněním. To je win win win situace. Pokud se utkání se Spurs nevydaří, tak určitě přijde vlna kritiky, že jsme se šetřili a stejně nám to k ničemu nebylo, nicméně bez ohledu na výsledek nedělního utkání tohle bylo naprosto správné rozhodnutí.

Do hry se dostal také Wilson, což velmi chválím, protože on jednoznačně potřebuje minuty. Je to talentovaný mladík, ale pro svůj růst potřebuje dostat určitý herní prostor, kterého mu van Gaal dává dostatek. Jedinou menší kaňkou pro mě bylo střídání Falcaa. Já osobně bych střídal Persieho, protože Radamel potřebuje střílet góly, ale to je opravdu minimální problém. Z mikro spánku nás vzbudil pouze Fletcher, který před vápnem ztratil míč, ale Pereze vychytal znovu připravený de Gea.

V 80 minutě udělal van Gaal další vynikající střídání. Do hry poslal Rafaela, který se vrátil po zranění, takže také potřebuje minuty, aby se dostal do herního rytmu. Právě tento zápas byl na jeho rozehrání ideální. Na Rafovi byla vidět velká nervozita, ale přesně takhle potřeboval dostat „čuchnout“. Proti Tottenhamu s velkou pravděpodobností stejně nenastoupí, ale v dalších zápasech by měl být postupně nasazován, takže tohle rozehrání určitě přijde vhod.

V 85' rozhodčí odpískal penaltu. Podle mě to penalta nebyla, ale je pravda, že tam šel Jones hodně nešikovně. Každopádně já bych takovou penaltu neodpískal. Cisse se poté přesně držel rad Pardewa, který před zápasem vzkázal, že pokud chcete dát gól de Geovi, tak to musíte trefit přímo do šibenice. David vystihl stranu, ale bylo to kopnuté přímo do horního rohu, takže ani magický de Gea neměl nárok.

Klíčová rozhodnutí van Gaala

Důležité bylo přesunutí Carricka do zálohy, ale to viděla asi většina, takže tomu nepřikládám nijak velkou váhu. Mnohem větší váhu dávám vysunutí Rooneyho, což byl pravděpodobně nejdůležitější moment celého zápasu. Proti Aston Ville jsme hráli na 2 CM(Carrick, Rooney) a 1 AM (Mata), ale dnes jsme hráli na 1 DM(Carrick) a 2 AM (Rooney, Mata). Naše hra vypadala svěžejší, rychlejší a nebezpečnější.

Tato změna prospěla nejenom Rooneymu, ale také Matovi, který předvedl mnohem lepší výkon a byl jednoznačně nebezpečnější. Není to sice něco, na čem můžeme dlouhodobě stavět, protože ty nejsilnější týmy by naše chyby dokázaly potrestat, ale v momentální situaci to byl vynikající tah. Prakticky jsme rezignovali na CM, ale místo toho jsme dali více volnosti Matovi s Rooneym.

Závěr - týmový výkon, nejlepší a nejhorší hráči

Dnešní utkání bych hodnotil za 1-. Mínus kvůli tomu rozpačitému začátku, ale jinak to byl z naší strany perfektní výkon. Třemi góly jsme rychle ukončili zápas a následně skvěle kontrolovali hru a šetřili síly. Opravdu vynikající výkon. Přesně takhle vypadá vyspělé TOP mužstvo. Dnes byl vynikající také van Gaal. Během celého článku jsem ho chválil, ale svůj kousek si zaslouží i v konečném hodnocení. Prakticky každou jednu věc, vyřešil naprosto správně. Přesně jak měl. Od sestavy, přes zpomalení hry až po střídání. Vše vynikající. Výhra navíc podpořena faktem, že Manchester United jako první klub vyhrál 50 zápas na Boxing day.

Z hráčů dnes nejlepší jednoznačně Rooney. Dva góly sám dal a na jeden ještě stačil přihrát. Navíc byl celý zápas aktivní a vytvořil i další šance. Hodně mu pomohlo vysunutí na jeho primární post. Dále byl naprosto vynikající Falcao. Jeho výkonu chyběl pouze gól, ale tenhle hráč si mě získává neuvěřitelným způsobem. Jeho zarputilost a odhodlání doslova bojovat pro tým je úžasná. Navíc často zrychluje hru. S míčem se nijak nemazlí, ale z první ho okamžitě přihrává spoluhráčům. Na zrychlení hry samozřejmě nemůže mít zdaleka takový vliv jako střední záložníci, ale na poměry útočníka to zvládá skvěle. Dnes pro své spoluhráče vytvořil také dvě gólové šance, z nichž jedna byla gólová. Měl také 100% úspěšnost přihrávek (stejně na tom byl i Valencia). Třetím do party dnes bude Mata. Po delší době předvedl opravdu kvalitní výkon. Celý zápas byl aktivní, často u míče a vytvořil také dvě gólové šance a za jednu tuto přihrávku si připsal gólovou asistenci.

Vybrat nejhoršího byl dnes opravdu pořádný oříšek. Bylo to téměř nemožné, ale i po takto skvělém výkonu jsem někoho vybrat musel. Vybírám tedy Jonese, který sice neudělal žádnou velkou chybu, ale nebyl zrovna nejjistější a svou nešikovností sudímu umožnil odpískat penaltu.

100% úspěšnost přihrávek Antonia Valencii a Radamela Falcaa.

Antonio Valencia 100% úspěšnost přihrávek vs Newcastle 26.12.2014,  fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Radamel Falcao 100% úspěšnost přihrávek vs Newcastle 26.12.2014,  fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

MOTM zápasu Wayne Rooneyv grafice.

Wayne Rooney vs Newcastle 26.12.2014,  fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Na závěr ještě týmové statistiky obou týmů.

Týmové statistiky vs Newcastle 26.12.2014,  fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

zdroj:fourfourtwo.com, footballuser.com

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek