Pohledem ďábla: Manchester United - Sunderland

01.03.2015 19:52

Podrobná analýza dalšího utkání Manchesteru United. V dnešním článku se dozvíte, proč nastoupila právě tato sestava, jak utkání probíhalo, co utkání rozhodlo. Může se jednat o klíčové okamžiky na hřišti, ale zároveň o taktické chyby trenérů. Pokud milujete fotbal a chcete se na odehraný zápas podívat jiným, netradičním pohledem, tak je tento článek přesně pro vás. Pokud se vyžíváte v krátkých bulvárních spekulacích, tak můžete článek rovnou zavřít – nic užitečného tu nenajdete.

O'Shea a Brown, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Anglická Premier League měla na programu své 27. kolo, ve kterém se na Old Trafford představil Sunderland. Zatímco Manchester drží čtvrtou pozici, tak hráči Sunderlandu bojují o udržení v nejvyšší soutěži a momentálně se nacházejí na druhé nesestupové příčce. Ani forma našeho soupeře nebyla ideální. Z posledních devíti zápasů dokázal zvítězit pouze jednou a v posledních 15 zápasech dal pouze 10 gólů. O moc lepší to není ani ve statistice vzájemných zápasů. Během posledních 25 střetnutích v Premier League dokázali hráči Sunderlandu porazit rudé ďábly pouze jednou.

Sestava Manchesteru United 

Novým zraněným hráčem je van Persie, který bude kvůli svému kotníku mimo přibližně měsíc. Dalšími marody byli Jones, který je lehce zraněný a nemocný Shaw. Z marodky se naopak vrátil Carrick, ale na plnou zápasovou zátěž zatím neměl dostatečně natrénováno. S velkou pravděpodobností nejdříve odehraje zápas za rezervní tým, aby se dostal do zápasového rytmu.  Mimo první tým stále zůstává Rafael, který už je fyzicky 100% připravený, ale zatím se mu nedaří získat van Gaalovu důvěru.

Poprvé v sezoně se van Gaal rozhodl od první minuty pro křídelní rozestavení 4-4-2, které drtivou většinu své kariéry praktikoval legendární Sir Alex Ferguson. Od začátku dostal šanci Ashley Young, který i po svém zranění navázal na vynikající letošní výkony. Už před zápasem jsem si velmi přál jeho nasazení, takže jsem byl s tímto tahem velmi spokojený. Díky zranění van Persieho dostal šanci také Falcao. Jednou z věcí, která mi trochu vadila, bylo vyřešení stoperského postu. Především tedy přesunutí Roja na levou stranu hřiště. Mnohem raději bych ho viděl uprostřed obrany, ale Shaw byl nemocný, takže jsme lepší možnost bohužel neměli. Každopádně s celkovou sestavou jednoznačně spokojenost a van Gaal mi i nadále dělá svými sestavami radost.

Základní sestava Manchester United vs Sunderland 28.2.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Sestava Sunderlandu

Black Cats nastoupili ve svém klasickém defenzivní 4-3-3. Tři střední záložníci jsou prakticky všichni defenzivní a křídla se při bránění stahují až k vlastním bekům. Díky tomu zmenší hřiště a úplně zničí prostor mezi liniemi. Přes střed hřiště je ve velké části zápasu téměř nemožné projít, takže ideální cestou proti takovému bloku je využití křídelních prostorů.

Svěřenci Poyeta brání v těchto zápasech proti velkým týmům v opravdu hlubokém bloku a není vůbec jednoduché tuto defenzívu překonat. Důkazem jsou čistá konta proti Chelsea nebo Liverpoolu. Tento defenzivní plán Sunderlandu je opravdu velmi dobře propracovaný a díky důslednosti a obětavosti to dokáží přenést na samotné hřiště a potrápit favority. Jak můžete vidět na obrázku, tak uprostřed hřiště není téměř žádné místo, takže jsme hru správně roztahovali do křídel, ale především krajní obránci si museli dávat pozor, protože Johnson s Wickhamem byli celý zápas připraveni vyrazit do rychlého protiútoku.

Taktika Sunderlandu 28.2.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

První poločas

Zápas jsme nezačali ideálně a hned v samotném úvodu nás musel podržet de Gea. Sunderland vykombinoval naší pravou stranu a vyslal Wickhama na individuální souboj proti Evansovi, který naprosto nepochopitelně ustupoval až do vlastního vápna. Nakonec to dospělo až do takové situace, že Evans se svým ustupováním dostal až do vlastního vápna a Wickham střílel z hraniče šestnáctky. Evans tímto znovu ukázal, proč ho v sestavě nechci příliš vídat. Nicméně ve zbytku utkání už žádnou chybu neudělal a naopak nám pomáhal při rozehrávce, když několikrát konstruktivně rozehrál.

Po tomto pomalejším začátku jsme se zhruba od 10-15 minuty začali dostávat do tempa. Centr z rohového kopu se dostal až k Youngovi, který z voleje branku minul, ale byl to první náznak. Ještě v prvním poločase jsme měli několik dalších šancí. Například přímý kop Rooneyho, zakončení Roja z rohu, ale nad všemi šancemi vynikaly dvě.

Tou první byl centr Valencii, kterým našel Younga, jenže ještě hledal volného Rooneyho před prázdnou brankou, ale míč vykopl O’Shea, jenž tímto odkopem trefil vlastní břevno. Tou druhou velkou šancí byl protiútok v závěru poločasu, který vedl Di María, ale naprosto šíleným způsobem ho zazdil. Na druhé straně měl úplně volného Younga, který by postupoval sám na brankáře, ale místo toho přihrával Falcaovi a navíc byla ta přihrávka ještě nepřesná. Touto akci dokonale podepsal svůj výkon v prvním poločase.

Druhý poločas

O poločasovou přestávku šel dolů Di María, kterého nahradil Januzaj. Fantastický tah ze strany našeho managera. Nejenom že zvedl naší hru, ale také ukázal „koule“, že dokáže vystřídat největší hvězdu klidně po poločase, což je pro mě osobně skvělá zpráva. Přesně tohle jsem od van Gaala očekával od prvního dne, a i když to bylo se zpožděním, tak mi udělal radost.

Druhý poločas jsme hráli ve větším tempu. Líbila se mi především intenzita našich přihrávek, což je proti takto defenzivnímu bloku klíčové. Musíte míč rychle přesouvat a celý tento blok rozhýbat, čímž vytvoříte skulinky, které je poté nutné využít. Ať už individuálním průnikem nebo narážečkou čí centrovaným míčem do nezformované obrany. Díky intenzitě našich přihrávek se naše křídla dostávala do soubojů jeden na jednoho, čehož se jim dařilo využívat a vytvářet šance. V úvodu druhého poločasu to bylo především o Januzajovi, ale tím, kdo doopravdy prolomil obranu soupeře, byl někdo jiný.

Centr Herrery ve vápně našel Falcaa, který se šikovně uvolnil a následně ho stáhl O’Shea. Rozhodčí nařídil pokutový kop, který proměnil Rooney. Poté vtipně vyloučil Browna, který se Radamela ani nedotkl, čímž se stal Sunderland spolu s Newcastlem týmem, který získal od roku 2013 nejvíce červených karet (9). Rooney penaltu proměnil a ukončil svůj osmizápasový půst v Premier League, během kterého nevstřelil jedinou branku. Sunderland šel do 10 a celá hra se jim rozpadla. V této fázi zápasu jsme mohli vstřelit klidně další tři góly, ale několikrát nás zradilo zakončení. O definitivní sražení nadějí Sunderlandu se postaral znovu Rooney, který do prázdné branky dorazil střelu Januzaje. V nastaveném čase vstřelil třetí gól ještě Herrera, ale kvůli ofsajdu nebyl správně uznán. Výše jmenovaný Herrera spolu s Blindem mimochodem zaznamenal 181 přihrávek, což bylo více než celý Sunderland dohromady (145).

Rohové kopy

Jedna z pozitivních věcí, kterých jsem si všiml v dnešním utkání. Trenérský tým evidentně reagoval na počet rohových kopů, které létaly do rukou brankáře. Od začátku jsme rohy kopali stylem pravák zleva a levák zprava. Rohy tedy v drtivé většině případů kopal hráč, který míč točil do branky. Podobnou strategii využívá většina týmů, ale v důsledku několika nepovedených rohů jsme přešli na opačnou strategii.

Míče točíme od branky, tedy levák zleva a pravák zprava. Podobnou strategii uplatňuje například Atletiko Madrid, které má právě standardní situace jako jednu ze svých největších předností. To neznamená, že teď začneme dávat každý zápas gól z rohu, ale je to pozitivní krok. Snaha něco změnit. I když například Young míč dvakrát hodně přetáhl, tak další dva rohy letěly přesně na naše hráče a byly z toho slušné šance, takže uvidíme, jak se naše efektivita z rohových kopů bude vyvíjet v budoucnu.

Rozhodčí

Rozhodčí vyloučením Browna dokonale dokumentoval tragické výkony anglických rozhodčích. Každý víkend se řeší nějaká obrovská hrubka. Ideálním příkladem je zákrok Barnese na Matiče, který mu málem zlomil nohu, ale sudí tento faul nepotrestal ani faulem! Nejhorší na tom všem bylo to, že ani po vyšetřování FA nebyl tento zákrok potrestán. Prostě čistá komedie. Tentokrát to byla jiná situace, ale přesto velmi podobná. Brown dostal červenou kartu, ale fauloval O’Shea, který se šel přiznat, jenže i přesto rozhodčí vyloučil Browna. Vůbec bych se nedivil, kdyby Brown ještě dostal stopku na dva nebo tři zápasy. Tohle je prostě neskutečný bordel, který jen tak neskončí.

Závěr – zhodnocení výkonu, nejlepší a nejhorší hráči

Celkový výkon se mi líbil. Ze zápasu mám převážně pozitivní pocity. Ať už se jednalo o chytrou změnu taktiky van Gaala, intenzitu našich přihrávek nebo individuální výkony některých jednotlivců. Po prohře ve Walesu jsme se potřebovali dostat zpět na vítěznou vlnu, což budeme muset potvrdit v dalším utkání proti Newcastlu. Čeká nás těžký boj o první čtyřku, ale pokud navážeme na včerejší výkony, tak o Ligu Mistrů nemám strach. Každopádně vždy můžeme jít nahoru a ve včerejším zápase byla spousta věcí, které musíme zlepšit, ale je vidět, že se ubíráme správným směrem a naše výkony začínají mít určitou podobu.

Nejlepším hráčem pro mě byl Smalling. Předvedl naprosto fantastický výkon. Dokonale mě odrovnalo jeho sebevědomí a kvalita při rozehrávce. Několikrát pro sebe stáhl míč ze vzduchu a neustále chtěl hrát konstruktivně. Byl 100% ve hlavičkových soubojích i obraných zákrocích a dokonce vytvořil jednu šanci. Podobný výkon stopera jsem neviděl už pěkně dlouho, a to se nebavím pouze o našich zápasech. Momentálně by byl hřích, kdyby Chris chyběl v následujícím zápase. Dalším hráčem, který předvedl skvělý výkon, byl Ashley Young. V posledních dvou letech patřil pravidelně k nejhorším hráčům, ale v letošní sezoně hraje fantasticky, takže si své místo v základní sestavě jednoznačně zaslouží. Dnes vytvořil dokonce 4 gólové šance, což bylo nejvíce ze všech hráčů. Vynikající byl také Januzaj, který nastoupil až v druhém poločase, ale dokázal vytvořit tři šance neustále podnikal nebezpečné výpady. Za dva góly si pochvalu zaslouží také Rooney.

Nejhorším byl pro mě Di María. Angel v novém kalendářním roce pokračuje ve velmi nevýrazných výkonech a nedaří se mu navázat na začátek sezony, kdy předváděl vynikající výkony. Momentálně je psychicky hodně dole a nic se mu nedaří. Dokumentoval to řešením protiútoku na konci prvního poločasu. Do druhé půle už zaslouženě nenastoupil. Nicméně ani naše druhá největší letní posila nepředvedla nijak úžasný výkon. Falcaovi se u nás vůbec nedaří a v novém roce se to neustále stupňuje. Zatímco na začátku byl platný v mezihře, tak momentálně nemá pro naší hru téměř žádný přínos. Dnes vybojoval penaltu, což provedl naprosto skvěle, ale kromě tohoto momentu nedokázal zpracovat míč, prohrával osobní souboje a celkově se mu nic nedařilo.

Týmové statistiky

Týmové statistiky Manchester United vs Sunderland 28.2.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

zdroj:fourfourtwo.com, footballuser.com, sharemytactics.com

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek