Pohledem ďábla: Manchester United - West Brom

03.05.2015 20:07

Podrobná analýza dalšího utkání Manchesteru United. V dnešním článku se dozvíte, proč nastoupila právě tato sestava, jak utkání probíhalo, co utkání rozhodlo. Může se jednat o klíčové okamžiky na hřišti, ale zároveň o taktické chyby trenérů. Pokud milujete fotbal a chcete se na odehraný zápas podívat jiným, netradičním pohledem, tak je tento článek přesně pro vás. Pokud se vyžíváte v krátkých bulvárních spekulacích, tak můžete článek rovnou zavřít – nic užitečného tu nenajdete.

but we had possesion,  fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

V posledních dvou zápasech jsme nedokázali získat ani bod, takže v domácím utkání proti Baggies jsme nutně potřebovali zvítězit. Z posledních 21 zápasů nás WBA porazili pouze jednou a v posledních 13 zápasech nám 10 krát dokonce nedali ani gól. Domácí hřiště v kombinaci se zvýšenou motivací, kterou jsem po dvou prohraných zápasech očekával, to mělo být potvrzení našeho umístění v první čtyřce.

Sestava Manchesteru United

K dispozici stále nebyl Carrick. Znovu se zranil Shaw, který se po dvou skvělých výkonech vrátil zpět na marodku. Utkání nestihl ani Rojo, ale ten by měl být na příští zápas fit. Mě každopádně zaujala jiná věc. Minulý týden si van Gaal stěžoval na motivaci hráčů s Evertonem. Právě toto označil za důvod prohry. Dobře, když odhlédnu od toho, že motivace hráčů je povinností právě van Gaala, tak to nemusím nijak více rozpitvávat. Nicméně jak je možné, že v následujícím zápase nastoupila téměř ta stejná sestava? Jediná změna byla navíc vynucená, protože Shaw se znovu zranil.

Tohle mi silně připomíná van Gaalovi řeči o rovnováze a následném nasazení Rooneyho, van Persieho a Falcaa do základní sestavy, což bylo na denním pořádku přibližně v období kolem ledna. Pokud přeci nejsem spokojený s intenzitou práce svých hráčů, tak jim to dám znát a šanci dostanou  náhradníci. Když k tomu připočtu mdlé výkony proti Chelsea a Evertonu, tak mám další důvod, proč v sestavě udělat nějakou změnu. Van Gaal mi v poslední době dělal radost. Potěšil mě například s Robinem v zápase za rezervu, ale některé tyto tahy mi připomínají většinu letošního ročníku, kdy jsem ho musel kritizovat.

Další kapkou bylo stažení Herrery na DM, který tam byl sice znovu vynikající, ale citelně nám chyběl v ofenzívě. Jeho znovu nahrazení Rooneym mi přijde pouze jako hloupý vtip. Vlastně jedinou změnou bylo prohození pozice Fellainiho. Ten se přesunul na pravou stranu a jeho pozici zaujal Rooney, čímž se vlastně nic nezměnilo. Maximálně tím byl odříznutý už takhle neefektivní Mata.

Základní sestava Manchester United vs WBA 3.5.2015,  fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Sestava WBA

Pulis vycházel z našich dvou posledních zápasů. S Chelsea i s Evertonem jsme byli bezzubí a neefektivní. Měli jsme držení míče, ale to je v kombinaci s absencí kolmých přihrávek úplně k ničemu. Pulis tedy správně připravil defenzivní taktiku. Hráči bránili v hlubokém bloku, byli dostatečně agresivní a svoje pokyny si plnili poctivě. Ve zkratce klasický velmi disciplinovaný výkon, který je pro Pulisové týmy charakteristický. Pro mě je Pulis verze Mourinha pro menší týmy. Vysoce úspěšný manager, který dokáže tým fantasticky připravit po taktické a defenzivní stránce, ale zároveň dokáže střílet góly z protiútoků.

Zajímavostí této sestavy byla také jejich obranná čtveřice. Celá byla totiž složena ze stoperů, čímž se tedy sám odřízl od možnosti, aby beci podpořili ofenzívu, ale tohle Pulis ani nechtěl. Tento tah udělal ze dvou důvodů. Jednak si zajistil výškovou převahu, čímž minimalizoval pravděpodobnost obdrženého gólu ze standardní situace a zároveň zvýšil šance svého týmu, že z nějaké standardky skórují. Druhým důvodem byla naše neschopnost 1 vs 1. Proč by měl mít v sestavě rychlé beky, když je předem jasné, že nebudou muset podstupovat individuální souboje? Lescott patří k těm pomalejším stoperům, ale proč by to mělo vadit, když proti němu nastoupil Mata, který nemá žádný zájem do těchto soubojů chodit? Na první pohled to byl risk, ale když se na to podíváme podrobněji, tak to bylo právě naopak. Šel na jistotu.

Průběh zápasu

Začátek jsme měli celkem dobrý. Herrera přenesl míč na Younga, ten se dokázal individuálně uvolnit, ale jeho střelu tečoval van Persie mimo. O pár minut později Ander na vápně našel van Persieho, jeho střelu vyrazil Myhill a následná dorážka Younga byla zblokována obránci. Později se uvolnil Young, který přízemním centrem našel van Persieho, ale ten v největší šanci zápasu ze hry minul. Sice to nebyl žádný koncert, ale po prvních 15 minutách to vypadalo dobře. Bohužel to bylo vše. Do zbytku poločasu jsme si nic dalšího vytvořit nedokázali.

Drželi jsme míč, přihrávali si na půlce a nedokázali jsme vůbec nic vymyslet. Absolutně bez chutě a intenzity. Přihrávky byly pomalé a nebezpečného Younga si časem také pohlídali. Byl to náš jediný hráč, který měl zájem chodit 1vs1, takže ho zdvojili a bylo po srandě. Zdvojení jednoho hráče znamená více prostoru pro ostatní, ale kdo jiný by měl udělat ten rozdíl? Ander hrál skvěle a jako jediný dokázal hrát rychle a přímočaře, jenže těžko bude z pozice defenzivního záložníka utíkat na křídlo a obcházet protihráče. Nebo že by ten rozdíl snad udělal hvězdný Rooney případně Mata? Jako vtípek dobrý, ale tam to začíná i končí.

Výsledek byl tedy ten, že Young byl po prvních 20 minutách zdvojen a tím skončily i naše snahy individuálně překonat obranu soupeře. Mata se chvilku snažil dávat finální kolmice, ale když ze čtyř všechny čtyři zkazil, tak se vrátil zpět k poslušnému posouvání míče, které neřešilo vůbec nic. Dostal přihrávku, kterou obratem vrátil zpět. Bez náznaku nějaké přímočařejší přihrávky. Pouze dostal přihrávku, vrátil jí dozadu a takhle pořád dokola. Mít takového hráče na křídle sice krátkodobě fungovalo, ale z dlouhodobého hlediska je to sebevražda. Na křídle potřebujete rozdílového hráče, který se nebojí, že něco zkazí. Jeho hlavním cílem musí být vytvoření gólové přihrávky. Mata má úspěšnost přihrávek 90%, ale to je absolutně k ničemu. Chápu, že Juan není hráče 1 vs 1, což je na křídle mimochodem zásadní problém, ale on tenhle rozdíl neudělá ani přihrávkami. Tady jsou jeho přihrávky, které v tomto zápase směřovaly dopředu.

Juan Mata přihrávky vs WBA 3.5.2015,  fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Do druhého poločasu jsem očekával nějakou změnu. Ta sice nastala, ale nejsem si jistý, jestli jsem se měl smát nebo brečet. Do zálohy se přesunul van Persie a  vytvořil tedy „úderný“ tandem s Rooneym. Tohle byl vrchol zoufalství. Na lavičce byl Di María, který mohl jít do středové trojice, případně Januzaj, jenž mohl nahradit Matu na křídle, ale naší změnou bylo stažení van Persieho do zálohy. Ve zkratce jsme zpět, kde jsme byli. Van Gaal zase zkouší svoje nesmyslný experimenty, které „nečekaně“ nevychází.  Do útoku byl naopak vysunut Fellaini, což nebyl úplně špatný tah, ale podívejte se, kde v druhém poločase přijímal přihrávky. Žádné centry ze stran, pouze nakopávané míče ze středu hřiště.

Marouane Fellaini přijmuté přihrávky  vs WBA 3.5.2015,  fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Průběh hry byl prakticky celý zápas stejný. Z jediné šance soupeře jsme navíc obdrželi smolný gól. Přímý kop Brunta trefil do nohy Olsena a odrazil se do branky bezmocného Davida. Smolný gól, ale štěstí musíte jít naproti. Pokud se nesnažíte o finální přihrávky, téměř nestřílíte a pouze si přihráváte okolo vápna, tak se těžko může stát, že se nějaká střela odrazí do branky.

V 72‘ vybojoval Valencia penaltu. Svým centrem trefil do ruky Berahina a van Persie měl šanci skóre srovnat. Penaltu mu chytil skvělým zákrokem Myhill, takže ani tentokrát jsme nedali gól. Dvě šance jsme ještě měli v nastavení, když jsme se konečně odhodlali ke střelbě, ale dvěma vynikajícími zákroky zajistil Myhill všechny tři body pro WBA. Nejdříve vychytal střelu van Persieho, poté Di Maríi. Nějaké šance tam tedy byly, ale všechno to byla čistě individuální kvalita hráčů viz. střely Robina a Angela.

Hvězdná jména a střídání van Gaala

Celé je to o tom, abychom měli v sestavě co nejvíce útočných hráčů. To, že je to kontraproduktivní vůbec nikoho nenapadne. Rooney je neustále cpán do zálohy, ale jeho výkony jsou uprostřed hřiště úplně tragický a pravidelně patří k nejhorším na hřišti. Není tu jediný reálný důvod, proč by měl na tomto postu nastupoval. Buď má nastupovat v útoku nebo vůbec. Problém je v tom, že si van Gaal řekne – poslední zápasy se mu v útoku nedařilo, tak tam dám van Persieho, s čímž souhlasím. Jenže následuje myšlenka - ale je to Rooney, tak ho dám aspoň do zálohy, aby byl na hřišti. To je celé špatně. Rooney je kvalitní hráč, ale tohle nasazování do střední zálohy úplně zabíjí jeho výkony. Když se totiž podívám čistě na jeho výkony a nebudu koukat na to, že nehrál na své pozici, tak bude kandidovat na jednoho z nejhorších hráčů v letošní sezoně, což je na pováženou. Ano v útoku hrál dobře, ale většinu sezony hrál v záloze, kde je horší než Gibson. Proto je neuvěřitelné, že ho van Gaal stále cpe na tuhle pozici, i když mu to celou sezonu evidentně vůbec nejde.

Přesunutí van Persieho do zálohy už jsem nakousl výše. Pokud tedy van Gaal chtěl v útoku využít Fellainiho díky jeho fyzickým dispozicím, tak s tím nemám problém, jenže jak proboha může následovat stažení van Persieho do zálohy jen kvůli tomu, že je to hvězda? Z těchto kroků jsem ještě teď zoufalý. Robin tam měl sice dobré přihrávky, ale kvůli jeho pohybu jich nebylo dostatek. Na lavičce máme kreativní hráče, tak proč sakra dáváme na pozici tvořivých záložníků naše útočníky.

Poslední kapkou byl příchod Falcaa. Jestli se Rooney řadí k nejhorším hráčům v letošní sezoně, tak Falcao je v neohroženém vedení. Pro naší hru nemá žádný přínos, jeho minuty se nám nevrátí v budoucnosti (na rozdíl od Wilsona) a má zoufalé zakončení, přesněji se do něj ani nedostane (posledních 9 zápasů netrefil ani branku). Dobře, bylo pár minut do konce a potřebovali jsme vstřelit gól, tak jsme tam dali útočníka, ale v tu chvíli jsme na hřišti měli čtyři útočníky. Rooney, Falcao, van Persie a Fellaini. Jenže, kdo jim tyhle šance bude vytvářet? V moderním fotbale je alfou a omegou záloha, právě proto je naším nejdůležitějším hráčem Herrera.

Jak tedy můžeme dát gól, když Herrera byl na DM, Young v tříčlenné obraně a jediným tvořivým hráčem na hřišti byl Di Maria (Matu a jeho zpětné přihrávky neberu jako snahu tvořit)? Nebudu tady zastírat, že se mi Angelův výkon líbil, to v žádném případě. Jeho centry byly katastrofální a doopravdy hodně kazil, ale byly tu dvě možnosti. Buď to bude zkoušet sám a bude za blbce, což se stalo. Nebo to vrátí dozadu, předá zodpovědnost na někoho jiného a bude oslavován jako Mata, který přece nic nezkazil. Z mého pohledu si naštěstí vybral první variantu. Ano, nedařilo se mu vůbec a byl opravdu velmi špatný, ale aspoň jsem tam viděl snahu. Chtěl s tím zápasem něco udělat, nechtěl jen čekat a koukat, zda to za něj vymyslí někdo jiný. Další věcí bude jeho sebedůvěra, která po vyhlášení van Gaala asi nebude největší, ale to už je zase jiný problém.  U Angela se každopádně ještě zastavíme později.

Držení míče

81% držení míče, ale třetí zápas v řadě bez vstřeleného gólu je prostě tragédie. Říkal jsem to už v zápase proti Chelsea. Byly tu totiž řeči, že jsme dominovali v držení míče, ale to nebyla žádná dominance. Mourinho totiž nechtěl, aby jeho tým držel míč. Právě proto ho přenechal nám a soustředil se na smrtící protiútoky. Stejné to bylo dnes s WBA a velmi podobné s Evertonem. Držet míč v 80% zápasu není umění, pokud o něj soupeř nemá zájem.

Proti City, Liverpoolu nebo Tottenhamu nám to vycházelo, protože jsme předvedli perfektní výkony v záloze a vyhrávali osobní souboje uprostřed hřiště, ale především náš soupeř chtěl být tím dominantnějším. Z toho vycházelo vysoké napadání, což znamenalo více prostoru v ofenzivní třetině hřiště. Právě proto dokázal Mata vstřelit gól po přihrávce Herrery z půlky hřiště, ale podobná situace nemůže nastat proti soupeři, který brání v hlubokém bloku. Na takové kolmice tam není místo a střed pole mají zhuštěný.

Právě z tohoto důvodu jsem nijak neoslavoval náš výkon proti Chelsea. Věděl jsem totiž, že to nebyl důsledkem naší skvělé hry, ale herním plánem Mourinha, který neměl v zájmu držet míč a útočit do zformované obrany. Stejný průběh zápasu jsme viděli i dnes proti WBA. Dokázali jsme si vypracovat nějaké polo šance, ale kromě penalty nic opravdu vyloženého. Velmi podobný byl zápas s Evertonem, ale v tomto utkání na DM nastoupil Blind, který v defenzívě úplně propadl a nedokázal zastavovat protiútoky. Herrera nám naopak dokázal dodat defenzivní stabilitu a plně nahradil Carricka, jenže poté chyběl v ofenzívě. Držení míče vám v konečném důsledku nezaručí vůbec nic. Do sestavy potřebujeme dostat kreativnější a odvážnější hráče, kteří udělají rozdíl v poslední třetině hřiště.

Proč Di María podle van Gaala zklamal?

Van Gaal v rozhovoru zmínil, že letošní výkony Angela Di Maríi jsou spíše zklamáním. Na jednu stranu to bude trochu pravda, protože Angel patří k nejlepším hráčům na světě, takže se od něj očekávají nejlepší výkony. Vždyť před sezonou byl právem označován jako třetí nejlepší hráč na světě. Proč je tedy o 8 měsíců později označován jako propadák a jeho výkony kritizuje i van Gaal?

V první řadě výkony Di Marií v žádném případě nejsou propadákem, to je potřeba si ujasnit. Ano, nepředvádí výkony, které jsem očekával, ale určitě to není žádná tragédie. Velmi špatný výkon předvedl dnes a je možné ho označit za tragický, ale rozhodně ne jeho celoroční výkony.  Za Angela mluví statistiky. On vytváří šance a přihrává na góly, takže svou část práce si plní, ale problém je jinde. Je tu totiž střet filozofie van Gaala, který chce hrát na vysoké držení míče a herního stylu Angela, jenž je založen na riskantních přihrávkách, ze kterých často vymyslí nějakou šanci, ale na druhou stranu hodně přihrávek zkazí. Angel má více vytvořených šancí než Hazard, Alexis nebo Ozil, takže vytvářet šance zcela jistě nezapomněl.

Největší otazník je právě v jeho stylu hry. Stačí se podívat, kdo Angela nahradil v základní sestavě. Juan Mata je totiž přesný opak. Svou hru má založenou na vysokém držení míče, úspěšnost přihrávek má 90%, ale na druhou stranu neobejde protihráče a nemá ani polovinu vytvořených šancí. Teď se nabízí otázka, co vlastně chceme. Hra na držení míče může vypadat dobře, ale pokud se na nás soupeř dobře připraví, tak to může vypadat jako v zápasech s Evertonem, Chelsea nebo WBA. Právě v těchto zápasech jsme potřebovali něco geniálního, netradičního a nečekaného. Já věřím ve vítězný kompromis mezi Angelem a van Gaalem a následné výkony Di Marií, které nám ukážou, jak geniálního hráče jsme vlastně koupili. Jestli má někdo na to, aby překonal Beckhamův rekord v asistencích, tak právě Angel. Na fotce vidíte nejlepší asistenty letošní sezony Premier League.

Statistiky asistencí Angela Di Marii,  fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Závěr

Dnes to byl vyloženě zoufalý výkon, který podpořil van Gaal. Dnešní zápas můžeme s klidem zařadit k těm, které svými špatnými rozhodnutími ovlivnil právě náš trenér. Byl to třetí zápas v řadě a znovu to bylo jako přes kopírák. Zatažená a kvalitní defenzíva soupeře proti na jistotu hrajícím ofenzivním hráčům United. Třikrát v řadě jsme prohráli naposledy v roce 2001. Momentálně je naše hra bez jakéhokoliv nápadu a já doufám, že v dalším zápase konečně uvidíme změny a sezonu ukončíme v první čtyřce.

Nejlepší hráči

Ander Herrera,  fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Herrera byl znovu vynikající. Za zápas vyslal 113 úspěšných přihrávek, 43 jich bylo přímo dopředu a úspěšnost měl 90%. Z těchto přihrávek navíc vytvořil 3 šance. Svůj podíl měl také v defenzívě. Zaznamenal 5 úspěšných obranný zákroků a 2 krát zachytil přihrávku. Znovu dokázal, že i v defenzivní záloze dokáže podávat worldclass výkony. V médiích je všude vyzdvihován Carrick a označován jako spasitel United, ale je to právě Herrera, na kom naše hra stojí. Tím nechci říct, že Carrick by nebyl důležitý, protože on jednoznačně je, ale stačí se podívat na jeho výkony bez Herrery. V Anderovi máme obrovský poklad, ale pokud ho dáme na DM, tak ho nemůžeme naklonovat a jeho kopii dát ještě na CM. Znovu náš nejlepší hráč.

Ashley Young,  fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Dobrý zápas odehrál také Young. Jako jediný se snažil chodit do individuálních soubojů, a i když se mu to úplně nedařilo, tak několikrát dokázal nebezpečně odcentrovat a vytvořit šanci. Byl to maximálně průměrný výkon, ale v porovnání s ostatními hráči byl o třídu výše.

Chris Smalling,  fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Také Chris se za svůj výkon jako jeden z mála hráčů nemusí stydět. Několikrát nás zachránil a pokračuje ve velmi kvalitních a spolehlivých výkonech.

Přihrávky Herrera, které směřovaly dopředu. 43 úspěšných přihrávek dopředu se opravdu povede jen málokdy.

Ander Herrera přihrávky dopředu vs WBA 3.5.2015,  fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Nejhorší hráči

Nejhorší byla jednoznačně dvojice Rooney – Mata. K obou jsem se už dostatečně vyjádřil výše, takže bych se jenom opakoval. Za třetího hráče si můžete dosadit kohokoli dalšího. Bylo to týmové selhání, ve kterém nejvíce propadl právě Rooney s Matou, ale ani ostatní na tom nebyli o moc lépe.

Týmové statistiky

Týmové statistiky Manchester United vs WBA 3.5.2015,  fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Podpora pro Ria

Včera večer bohužel zemřela manželka Ria Ferdinanda. Rio už sice nenosí náš dres, ale už navždy bude zapsán v historii United a srdcích všech fanoušků. V utkání proti WBA mu vyjádřili podporu fanoušci na stadionu, což ho určitě potěšilo, ale Rio si zaslouží ještě více. Tímto bych chtěl všechny fanoušky, aby Riovi vyjádřili podporu na sociálních sítích. Manželku mu to sice zpátky nevrátí, ale Rio nám několik let dával radost a štěstí, tak mu to pojďme vrátit a podpořit ho v této těžké chvíli. Podpořme ho na jeho facebook účtu, případně twitteru.

Fanoušci

Chcete na zápase aspoň něco pozitivního? Pokud ano, tak upřete svou pozornost na naše fanoušky. Jednak celý zápas podporovali Ria a ani třetí prohra v řadě je nedonutila pískat, ale právě naopak hráče ještě podpořili potleskem. Mě osobně tohle naplnilo hrdostí, a i když vím, že to zdaleka nebyli všichni, tak tohle na našich fanoušcích miluju. Nepíská se a tým se podporuje i v těchto těžkých chvílích.

Fanoušci Manchesteru po třetí prohře v řadě,  fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

zdroj: fourfourtwo.com, footballuser.com, facebook.com, twitter.com

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek