Pohledem ďábla: Newcastle United - Manchester United

06.03.2015 20:04

Podrobná analýza dalšího utkání Manchesteru United. V dnešním článku se dozvíte, proč nastoupila právě tato sestava, jak utkání probíhalo, co utkání rozhodlo. Může se jednat o klíčové okamžiky na hřišti, ale zároveň o taktické chyby trenérů. Pokud milujete fotbal a chcete se na odehraný zápas podívat jiným, netradičním pohledem, tak je tento článek přesně pro vás. Pokud se vyžíváte v krátkých bulvárních spekulacích, tak můžete článek rovnou zavřít – nic užitečného tu nenajdete.

Tim Krull a van Gaal, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Domácí vítězství proti Sunderlandu bylo skvělé, ale nutně jsme na něj potřebovali navázat v St. James Parku. Newcastle je letos na domácím stadionu velmi silný, takže nás nečekalo nic jednoduchého, ale statistiky hovořily pro nás. Poslední dva zápasy na St. James Parku jsme vyhráli a dokonce jsme neinkasovali ani gól. Magpies jsou také spolu s Villans nejoblíbenějším soupeřem Rooneyho. Oběma nasázel shodně 12 gólů. Nicméně s přihlédnutím na naše výsledky ve venkovních zápasech nemohl nikdo očekávat pohodlnou výhru.

Sestava Manchester United

Na marodce zůstává van Persie, ke kterému se s lehčím zranění stehenního svalu připojil Shaw. Carrick se znovu objevil na lavičce, ale na plnou zápasovou zátěž připraven nebyl. Leckoho mohlo překvapit vynechání Jonese, ale vzhledem k formě Smallinga a zásadovosti van Gaala to byl zcela logický krok. Chris je momentálně v lepší formě a Evans je díky své silné levačce „brán“ prakticky jako levák. Vzhledem k tomu, že chce mít LVG na stoperu leváka a praváka, tak byl výběr stoperské dvojice celkem jasný.

Na lavičce zůstal také Falcao, ale s přihlédnutím na jeho výkony to nebylo žádné překvapení. V útoku dostal šanci Rooney s Fellainim, který hrál toho staženějšího útočníka. V ideálním případě bychom využívali na pozici staženějšího útočníka Rooneyho, protože se podvědomě stahuje sám a nepodniká dostatek náběhů za obranu, ale poté by nám chyběl hrotový útočník, takže to zatím nemůže být úplně podle představ. Bohužel výkony Falcaa a van Persieho nám neumožňují poslat Rooneyho na jeho ideální pozici. V našich momentálních možnostech byla tato sestava prakticky nejlepší, co můžeme nabídnout. Těžko můžu ohledně sestavy něco vytýkat. Z lavičky si základ zasloužil maximálně Januzaj, ale jsem rád, že i po nepovedeném výkonu dostal šanci Di María. Je potřeba být na hráče tvrdý, ale zároveň jim musíme také projevit důvěru.

Základní sestava Manchester United vs Newcastle 4.3.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Sestava Newcastle United

Magpies vyrukovali s nečekaně ofenzivní sestavou. V těchto náročných zápasech většinou nastupují v rozestavení 4-4-1-1, ve kterém dostává hodně volnosti Sissoko, ale tentokrát nastoupili v ofenzivnějším 4-4-2, takže měl Sissoko mnohem více defenzivních povinností, čímž jejich trenér sám ztlumil jejich největší zbraň. Je pravda, že Papis dává spoustu gólů. Dokonce má nejlepší průměr minuty/gól z celé ligy, když dal gól každých 84 minut, ale hlavním tahounem Newcastlu je právě Sissoko.

Nicméně rozestavení bylo ofenzivní pouze na papíře. Ve skutečnosti zalezli hráči Newcastlu před vlastní vápno a bez nějaké větší aktivity při presingu čekali, co vymyslíme.  Nebyl to nijak atraktivní styl, ale celkem účinný. Především v současné době, kdy se rychlost našich přihrávek sice zlepšuje, ale zdaleka není na ideální úrovni. Soupeři také ví, že jsme zranitelní při protiútocích, takže to je proti nám vlastně ideální taktika.

První poločas

Snad poprvé v letošní sezoně jsme měli lepší vstup do zápasu než soupeř. Hned v první minutě získal při presingu míč Herrera, posunul Rooneymu, který kolmicí vyslal Di Maríu, jenže ten ideální moment pro střelu prováhal, takže z toho nakonec nic nebylo. Tohle byl sice slibný začátek, ale následující čtvrt hodinka byla nejhorší pasáží tohoto zápasu. Di María založil dva protiútoky a v 10‘ Smalling ve vápně zfauloval Riviereho. Penalta se naštěstí nepískala, ale byla to jasná desítka a žlutá karta pro Smallinga.

Po tomto úvodu jsme se oklepali a soupeře jsme dlouhou dobu do ničeho nepustili. Kolem 25‘ jsme měli dvě obrovské šance. Nejdříve Angel chytře přenesl hru na Younga, který fantasticky přiklepl Rooneymu, ale ten v zakončení úplně selhal. O pár minut později vytvořil Angel svým napadáním tlak na Colocciniho (po zimním srazu jedině Čokoliniho), který podklouzl. Di María našel Rooneyho, ale ten místo střely míč ještě zpracovával a nakonec se nedostal ani ke střele.

V závěru poločasu se po další chytré přihrávce Di Marií dostal do dobrého prostoru Valencia, který skvělým centrem našel Fellainiho, jenže jeho hlavičku chytil Krul, takže ani z této velké šance nic nebylo. Proměnit jednu nebo dokonce dvě z těchto tří loženek, tak je hotovo, ale místo toho bylo skóre stále 0:0 a mohlo být hůř.. Okamžitě po šanci Fellainiho založil Newcastle protiútok, kde propadl Blind, ale Riviere nedokázal překonat vynikajícího de Geu. Poločas tedy skončil bezbrankovou remízou, což bylo vzhledem k počtu šancí značným zklamáním, ale určitě se bylo na co dívat.

Druhý poločas

Druhou polovinu zápasu odstartoval svou ránou z dálky Rojo, ale bohužel nemířil přesně. Ve 48‘ přišla standardka a naše klasika. Prodloužený míč a hráč soupeře úplně sám. De Gea sice vytasil vynikající zákrok, ale tohle prostě není možný. Máme neuvěřitelné problémy s bráněním těchto prodloužených míčů. Prakticky v každém zápase si z této situace soupeř vytvoří šanci a většinou i více než jednou. Rozhodně to není náhoda, takže to je jeden z aspektů, na kterých musíme zapracovat.

Druhý poločas už byl daleko vyrovnanější než ten první, ale největší šance jsme měli i tentokrát my. Di María našel geniálním pasem Fellu, ale jeho střelu dokázal skvělým zákrokem chytit Krul, jenže míč se odrazil k Youngovi, který si ho ještě zpracoval, Krul se stihl vrátit a fantastickým způsobem chytit i tuto střelu. O minutu později vyslal Angel podobný pas na Rooney, který byl kvůli milimetrovému ofsajdu zastaven. Postavení mimo hru to sice bylo, ale jen velmi těsné.

Po hodině hry vystřídal Di María a naše hra upadla. Měli jsme minimum šancí, spíše to byly takové náznaky, ale nic vyloženého. Hráči Newcastlu se už soustředili výhradně na bránění, ale do jedné obrovské šance se přece jenom dostali. Po standardní situaci se k odraženému míči dostal Herrera, který si s ním nesmyslně hrál a přišel o něj. S velkou pravděpodobností byl faulován, ale to ho v žádném případě neomlouvá. V takovém prostoru není čas na nějaké vymýšlení nebo tvoření. Míč má jít rychle od nohy, jinak se může stát přesně to, co se stalo nám. Ander míč ztratil a sám proti de Geovi se ocitl Papis, který naštěstí mířil těsně vedle, ale tento moment mohl celý zápas rozhodnout.

Posledních 30 minut bylo vyloženě nudných a kromě této šance Papise se prakticky nic nedělo. V úplném závěru naštěstí přišel zlom. Januzaj na nic nečekal a rychle hodil aut, což byl takový první krok štěstí naproti. Rooney se dostal mezi dva hráče, ale míč nezasekl. Naopak zkusil překvapivou kličku, která sice nevyšla, ale jednak to bylo pozitivní pokus, ale zároveň se Rooney nevzdal a neustále dotíral na obránce Newcastlu i Krula, který nakonec pokazil výkop, jímž našel přímo Young, který trefil prázdnou branku a rozhodl o naší výhře. Tímto gólem protrhl šňůru bez vstřeleného gólu, která trvala 400 dní.

Napadání

Náš vítězný gól byl naprosto fantastickou ukázkou napadání. Přesně takhle by to mělo vypadat. Tohle je důvod, proč jsem v týmu nechtěl Berbatova, nechci van Persieho a nechtěl bych ani Ibrahimoviče. Je to jednoduše o typu hráčů, které preferujete. Já chci vidět dynamický fotbal s aktivním presingem, ale jak chcete vysoko napadat, když na to není váš útočník stavěný? Je to nemožné. Tento gól vybojoval sám Rooney a zaslouží si za to obrovskou pochvalu. Něco podobného mi strašně dlouho chybělo, takže jsme za to opravdu vděčný.

Nicméně naše napadání bylo konstantně během zápasu skvělé. Celá ofenzivní čtyřka podporovaná Herrerou napadala skvěle, což byl důvod rychlého zisku míčů. Překvapil mě také Fella, který není na napadání zrovna nejideálnější typ, ale ukázal, že ani presing mu není cizí. Konečně to zvládal bez faulů. V tomto ohledu předvedlo všech pět hráčů naprosto precizní výkon. Přesně takhle si představuju náš presing. Gól Younga byl jen třešničkou na dortu, kterému předcházela tvrdá práce během celého zápasu. V tomto ohledu jsme zaznamenali obrovský progres. Po odchodu Teveze jsem neviděl takhle dobrou defenzivní práci našich ofenzivních hráčů bez míče.

Střídání van Gaala + příchod Jonase

Dnešní střídání se mi od van Gaala nelíbily, ale na druhou stranu s nimi uspěl, takže mu to jen těžko můžu vytýkat. Z mého pohledu by ze hřiště určitě nešel Di María, který sice kazil, ale prakticky každá naše akce šla přes něj, ale naopak bych vystřídal nevýrazného Young. Ashley sice nezkazil nic, ale zároveň toho nevymyslel ani zdaleka tolik jako Angel. Na jednu stranu mám pravdu, protože po odchodu Angela naše hra značně upadla, ale na druhou stranu dal Young vítězný gól, takže pravdu nemám. Je to na posouzení každého zvlášť, ale v tu chvíli jsem viděl stažení Angela jako nesprávný tah, což podpořil velice špatný výkon Januzaje.

Střídání Maty za Fellu bych ještě bral. Fella by byl užitečnější, pokud by na hřišti byl Di María, jenže ten byl vystřídán, takže jsme potřebovali někoho tvořivějšího, abychom si dokázali vytvořit nějakou šanci. Juan to sice nesplnil, ale samotné střídání bylo dobrým tahem. Poslední střídání už bylo úplně zbytečný. Dolu šel aktivní Rojo, kterému se zápas na beku vyloženě povedl a místo něj naskočil Carrick. Za mě zbytečný střídání. Jediným pozitivním prvkem můžou být první minuty Carrase po zranění.

Výjimečně se podívám na střídání soupeře. Nebudu tady hodnotit jejich kvalitu, ale jde mi především o Jonase Gutierreze. Tento argentinský záložník prodělal rakovinu varlat, která ho vyřadila z fotbalu na dlouhé dva roky. Většině z nás si vzpomene na bojovníka Darrena Fletchera, kterého trápila jiná nemoc, ale také byl dlouhou dobu mimo hru a dokázal se vrátit. Pro Jonase je to fantastický úspěch. Vyhrál svůj největší zápas a za svůj návrat k vrcholovému fotbalu si zaslouží obrovskou poklonu. Jelikož jsem o Jonasovi věděl předem, tak mi bylo jasné, proč ho lidi takhle emotivně podporují. Měl jsem husí kůži, a to Newcastlu nijak nefandím ani mi nejsou nijak sympatičtí. Pro jejich fanoušky to muselo být něco neskutečného. Každopádně RESPEKT tomuhle bojovníkovi!

Jonas Gutierrez nastoupil po rakovině, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Závěr – zhodnocení předvedeného výkonu, nejlepšího a nejhoršího hráče

Celkový výkon nebyl nijak oslňující. Prvních 15 bylo velmi špatných a posledních 25 sice nebylo vyloženě tragických, ale nedařilo se nám prorazit obranu soupeře, takže pozitivně se to hodnotit jednoduše nedá.  Nicméně od nějaké 15 do 60 minuty se mi náš výkon opravdu líbil. Bylo tam několik zbytečných ztrát, nepřesností a zahozených šancí, ale líbil se mi styl hry, kterým jsme se prezentovali. Naše napadání bylo prostě vynikající, rychle jsme přihrávali míč a vytvářeli jsme si šance. Sice mi chyběla větší přímočarost přihrávek obou středních záložníků, ale tuto část zápasu vidím pozitivně. Bylo tam totiž viditelné zlepšení a přesně to očekávám. Zápas to byl průměrný, žádný koncert to určitě nebyl, ale zlepšujeme se, což je podstatné. V neposlední řadě jsme získali zatraceně důležité tři body.

Nejlepší byl za mě de Gea. Sice neměl tolik práce jako v jiných zápasech, které jsme odehráli v prosinci, ale když jsme ho potřebovali, tak nás podržel. Máme fantastického golmana s vyrovnanými výkony. Z pole se mi nejvíce líbila pravá strana. Je pravda, že Di María toho hodně kazil, ale byl prakticky u všeho, co jsme vytvořili. Namotal se ke každá akci, která byla nakonec nebezpečná. Ať už se jedná o přímou přihrávku nebo pouze o před finální. Nicméně je pravda, že v některých momentech ztrácel míče doopravdy školácky, ale bez něj by byl tento zápas mnohem horší. Do nejlepší třetice se vejde ještě Angelův parťák Valencia. Tony předvádí velice stabilní výkony a v této formaci na něj není vyvíjen takový tlak, co se týče ofenzivních výpadů, což mu jednoznačně vyhovuje. Pendloval pravou lajnu, pomáhal Angelovi a dařilo se mu i v ofenzívě. Centr na Fellainiho je jasným důkazem.

Nejhorší pro mě byli oba střední záložníci. Za nejhorší teda vyberu Blinda, který několikrát propadl i v obraně. Směrem dopředu žádná nadstavba, přihrávky pouze do stran. Hodně mě zklamal jeho výkon, protože i když vím, že defenzivně to občas není ideální, tak směrem dopředu umí zahrát mnohem lépe. O moc lépe na tom ovšem nebyl ani jeho kolega Herrera. Ander byl sice silný v defenzívě a skvěle napadal, ale jeho přihrávky nebyly dostatečně odvážné ani rychlé. Chce to prostě více přímočarosti. Samozřejmě moc nepomohl mu ani Fella s Rooneym, ale přesto tam bylo několik okamžiků, kde šlo volit přímočařejší řešení.

Na obrázku vidíte přihrávky Herrery v poslední třetině hřiště. Přihrávek sice hodně, ale chybí tam kolmice.

Ander Herrera přihrávky v poslední třetině hřiště vs Newcastle 4.3.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Týmové statistiky

Týmové statistiky Manchester United vs Newcastle 4.3.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

zdroj:fourfourtwo.com, footballuser.com

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek