Pohledem ďábla: Swansea - Manchester United

22.02.2015 19:35

Podrobná analýza dalšího utkání Manchesteru United. V dnešním článku se dozvíte, proč nastoupila právě tato sestava, jak utkání probíhalo, co utkání rozhodlo. Může se jednat o klíčové okamžiky na hřišti, ale zároveň o taktické chyby trenérů. Pokud milujete fotbal a chcete se na odehraný zápas podívat jiným, netradičním pohledem, tak je tento článek přesně pro vás. Pokud se vyžíváte v krátkých bulvárních spekulacích, tak můžete článek rovnou zavřít – nic užitečného tu nenajdete.

Po úspěšném duelu proti Prestonu nás čekalo další venkovní utkání. Zápasy na Liberty stadium nejsou nikdy jednoduché, ale statistiky tentokrát hovořily pro nás. Z posledních 15 zápasů jsme jich 10 vyhráli a pouze jeden prohráli. Za posledních 15 kol žádný z týmů Premier League nezískal více bodů, než právě my, což byl důvod van Gaalova chválení na předzápasové konferenci. Navíc Swansea rozhodně nezažívá nejlepší časy. V posledních 11 zápasech vstřelila pouze 9 gólů a pouze jednou z posledních sedmi zápasů získali plný počet bodů. Po odchodu Bonyho šla Swansea hodně dolů, takže i když to neměl být úplně jednoduchý zápas, tak jsme ho jednoznačně měli vyhrát.

Sestava Manchesteru United

Kvůli zdravotním důvodům je mimo hru stále pouze Carrick, který už začal s lehkým tréninkem. Zázračně se už po několikáté stihl uzdravit van Persie, ale nabízí se otázka – byl doopravdy 100% připraven? Každopádně van Gaal využil svých možností a na hřiště poslal vynikající sestavu. Před zápasem jsem byl ze složení týmu vyloženě potěšený. Nicméně, jak řekl van Gaal, že nikdy není 100% spokojený s výkonem svých hráčů, tak ani já nejsem nikdy 100% spokojený s výběrem základní 11, ale nutno uznat, že dnes byla opravdu skvělá.

Sám bych udělal pouze kosmetické změny. Vzhledem k tomu, že jsme hráli diamant, tak tou nejdůležitější změnou by bylo prohození Rooneyho s Fellainim. Fella je skvělý podhrot, ale v diamantu potřebujeme od podhrotového hráče více kreativity, což nám Fella jednoduše nabídnout nemůže. Ideální by tedy bylo, kdyby si prohodil místa s Rooneym, což by vyřešilo několik problémů naší přechodové fáze. Další změnou by bylo nasazení Rafaela místo McNaira a Wilsona místo van Persieho, ale to jsou pouze kosmetické změny. Celkově jsem byl se sestavou více než spokojený.

Základní sestava Manchester United vs Swansea 22.2.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Sestava Swansea

Gary Monk si pro nás nepřipravil žádné větší překvapení. Využil svou klasickou formaci 4-2-3-1. Jednu méně očekávanou změnu v sestavě si ale přece jenom připravil. Do sestavy nedal dvě ortodoxní křídla, ale pozici jednoho křídla zaujal Sigurdsson. Gilfy je jedním z hlavních tahounů mužstva, takže i přes jeho třízápasovou stopku byl jeho návrat do základní sestavy více než pravděpodobný, ale tentokrát překvapivě nenastoupil uprostřed hřiště.

Byl to celkem chytrý tah, protože Gilfy zaujal pozici na pravém křídle, tedy na straně, kterou má ze záložníků na starosti Di María. Angel není defenzivně zrovna nejdisciplinovanějším hráčem, takže měl Gilfy více prostoru, než kolik by pravděpodobně měl na druhé straně. Na druhém křídle hrál ortodoxní krajní záložník Routledge. Plán Garyho Monka vyšel skvěle, protože na pravém kraji nastoupil McNair, což je oproti Valenciovi jednoznačně pomalejší hráč, takže to rychlému křídelníkovi Swansea dokonale vyhovovalo.

První poločas

Vstup do utkání jsme měli katastrofální. Hned ve třetí minutě Rojo svou nepřesnou rozehrávkou nabídl soupeři šanci, ale ještě jí stihl zblokovat na roh. Z následného rohu mohl skórovat úplně osamocený Gomis, ale Herrera jeho hlavičku vykopl z brankové čáry. Ještě v první desetiminutovce měl další šanci z rohového kopu znovu Gomis, ale ani tentokrát nemířil přesně. Šílený vstup do utkání, který dokumentoval zbytečnými fauly Fellaini.

Po ospalém vstupu do utkání jsme se ovšem oklepali a začali se dostávat více do hry. Přišel úsek cca 20 minut, který byl vyloženě nadstandardní a předváděli jsme celkem pohledné kombinace. Často je bohužel zazdil van Persie nepovedenou střelou, Rooney svým zpracováním nebo Di María nepřesnou finální přihrávkou. Každopádně utkání jsme měli pod kontrolou a dokázali jsme si vytvořit takové polo šance, ale bohužel žádnou tutovku.

Vyvrcholením této povedené dvaceti minutovky byl úvodní gól. Shaw dostal tuctovou přihrávku od Fellainiho, ale skvěle se uvolnil a ve vápně našel volného Rooneyho, který míč sklepl pro Di Maríu, ten na vápně nesebčil a skvělou přihrávkou ještě našel volného Herreru, který parádní střelou míč uklidil o tyčku do sítě Fabianskeho branky. Naprosto perfektní týmová akce. Rychlá, přímočará a efektivní.

Herrerův gol vs Swansea 22.2.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Neuběhla ani minuta a tvrdě vydřené vedení jsme okamžitě ztratili. Prvních 5 až 10 minut po vstřelené brance je klíčových. Musíte udržet koncentraci a nedovolit soupeři rychlé vyrovnání. Tento tým ovšem zatím není psychicky dostatečně odolný. Jednoduchý centr do vápna na zadní tyč, jenže Shaw zaspal a Ki neměl problém stav utkání srovnat. Tento gól s námi otřásl a do poločasu jsme si nebyli schopni si vypracovat jakoukoli šanci.

Druhý poločas

O přestávku nahradil nevýrazného McNaira Valencia, který nám dodal více ofenzivních možností, ale ani on není žádným rozdílovým hráčem, který nám na tomto postu vyloženě chybí. Druhá půle nicméně začala stejně otřesně jako ta první. Nejprve Jones naprosto nepochopitelně zakopl míč po faulu našeho hráče. Jaký má tohle proboha smysl? Nehrozil žádný protiútok, faul byl jasný, takže ani frustrace neomlouvá, ale Jones se prostě rozhodl, že míč zakopne pryč. Na tohle musím použít slova komentátora – „stupid“. Hned v vzápětí přišel znovu centr na Ki, kterého si ani tentokrát nedokázal pohlídat Shaw a zachránil nás pouze skvělý de Gea. Tyhle vstupy do poločasu jsme měly prostě šílený.

Kromě této šance byla ovšem Swansea bezzubá. Kompletně jsme ovládali celé hřiště, ale chyběla nám kvalita ve finální fázi. Ať už se jednalo o kolmou přihrávku nebo centr. Naše finální míče často létaly do ruk Fabiánského nebo úplně mimo. Jednak nám chyběl větší pohyb od obou útočníků, ale také přesné centry Di Maríi, který dnes vyloženě neměl svůj den. Chyběla nám také přímočarost. Všechno jsme hráli na jistotu, hlavně nic nezkazit, a to především na krajích hřiště. Vždyť Shaw za zápas vyslal 42 přihrávek, ale pouze 10 z nich směřovalo dopředu. Pro srovnání levý bek Swansea Taylor poslal 27 přihrávek a z toho 19 dopředu… Nebylo to pouze o Shawovi. Valencia na druhé straně vyslal 35 přihrávek, ale z toho pouze 15 dopředu. Jeho protivník Naughton měl přihrávek 39, ale z toho 29 dopředu. Tohle ovšem není záležitost pouze dnešního zápasu. Už několikrát jsem přidával fotky, které dokazovaly nedostatečnou snahu hrát přímočaře.

Na špatnou finální fázi van Gaal reagoval střídáním Younga, který do naší hry vnesl více přímočarosti a hru okamžitě oživil. Po jeho příchodu jsme si vypracovali několik náznaků šancí, které byly už doopravdy blízko, ale pouze jednu opravdovou šanci, kterou van Persie zahodil tak laxním způsobem, že mě neskutečně vytočil. Nicméně hru jsme v této části zápasu ovládali a byla pouze otázka času, než vstřelíme vítězný gól.

Ten jsme bohužel nevstřelili a navíc jeden inkasovali. Nenápadnou střelu Shelveyho tečoval hlavou Gomis a poslal domácí do vedení. Na první pohled jsem si myslel, že to byla chyba Davida, ale Gomis svou tečí změnil dráhu letu, na což de Gea neměl nárok reagovat. Po tomto gólu se vyměnil Fellaini s Rooneym a začali jsme nakopávat dlouhé míče, ale vůbec nám to nešlo. Nejsem fanouškem podobné taktiky, ale i tento styl hry dokáže být v některých momentech tím nejlepším řešením, jenže naše nákopy létaly ještě hůř než centry. Všechno to bylo nepřesné, zbrklé a nekvalitní. Stejně jako po prvním gólu se potvrdilo, že naše psychika je velmi slabá. Hráči byli neskutečně nervózní. Tato poslední čtvrt hodina trochu zkazil dojem z celého zápasu.

Taktický záměr s Fellainim

Nasazení big Felly nebylo ničím náhodným. Swansea je známá tím, že má ve vzduchu problém. Van Gaal toho chtěl využít, takže Fellu poslal od začátku utkání s jasnými pokyny. Marouane se nepohyboval na hřišti jako volný podhrot, ale měl přesně dané instrukce. Při přechodu do útoku se nabízel pro sklepnutí po celém hřišti, ale jakmile jsme přešli do poslední třetiny hřiště, tak se okamžitě vydal na zadní tyč Fabianského branky. Důvod byl zcela prostý. Na levém beku hraje malinký Taylor, takže pro Fellu neměl být problém tyto souboje vyhrávat a získat tím pro nás výhodu. Rooney s van Persiem měli stahovat oba stopery na přední tyč, aby vytvořili prostor právě pro Fellu, který toho měl využít. Ať už v podobě samotného zakončení nebo sklepnutím pro spoluhráče jako proti Cambridge, kdy zpětnou přihrávkou našel Matu a otevřel účet zápasu.

Nebylo to založené na nakopávání, ale postupném útoku s následným centrem, který měl směřovat právě na Fellu, jenže to je právě jeden z důvodů, proč jsem mezi nejhorší hráče vybral oba hráče, kteří měli na starosti levou stranu. Shaw ani Di María nebyli schopní do vápna poslat jediný kloudný centr, čímž tuhle výhodu úplně vymazali. Byl to chytře vymyšlený plán, který bohužel nevyšel, ale rozhodně je to jedna z možností, jak Fellu v budoucnu využít. Především s přihlédnutím na současnou formu našich útočníků si zaslouží více příležitostí.

Primární taktika Manchester United vs Swansea 22.2.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Střídání van Gaala

Stejně jako za sestavu, tak i za provedené střídání musím van Gaala jednoznačně pochválit. Nutně jsme potřebovali oživit kraje hřiště. Co udělal van Gaal? Vystřídal oba krajní beky. K tomu není co dodat. Jedinou menší výtku bych viděl v tom, že Di María měl jít ze hřiště dříve, protože s příchodem Younga byl na kraji hřiště zbytečný. Mata správně nenastoupil od začátku, ale právě po příchodu Ashleyho jsme na hřišti potřebovali také Juana, který dokáže otevřít obranu soupeře. Na vystřídání bylo zralých více hráčů, včetně obou útočníků, ale střídat můžeme pouze třikrát, takže to byly podle mě ideálně využitá střídání.

Absence lídra

Ander Herrera ukázal, že není pouhým hráčem, který si přišel na hřiště odehrát svůj „part“, ale choval se jako opravdový lídr, což mě osobně až zaskočilo. Momenty, kdy dvakrát po sobě přihrál McNairovi do běhu, ale on dvakrát stál, načež ho Ander  „seřval“ nebo korigování hráčů při obraných rohových kopech. Jsou to možná malé, pro někoho nedůležité, ale pro mě osobně velmi důležité věci. Zároveň se nabízí otázka – pochopil Rooney správně funkci kapitána? Na to si každý odpovězte sám, ale možná kdyby věnoval méně energie dohadování se s rozhodčíma, tak by mu zbylo více energie na podporování vlastních spoluhráčů.

Každopádně Van der Saar, Vidič, Ferdinand, Evra, Fletcher, Scholes ani Giggs už tu nejsou, takže musíme vychovat ze současných hráčů nové lídry, kteří povzbudí ostatní i v časech, kdy se nám nebude dařit. Rooneyho jsem viděl na spoluhráče křičet naposledy na začátku sezony proti Leicesteru, kdy seřval všechny okolo za svou chybu. Od té doby se hádá pouze s rozhodčím, ale nějaké hecování spoluhráčů u něj nevidím. Tohle ale není pouze o Rooneym, jenže další zkušení hráči jako Carrick, van Persie nebo Valencia budou těžko někoho hecovat. Někdy to vypadá, že máme tým plný introvertů. V kombinaci se sedícím van Gaalem to někdy vypadá jakoby nám vlastně ani o nic nešlo.

Závěr – zhodnocení týmového výkonu, nejlepšího a nejhoršího hráče

Výkon nebyl vyloženě špatný, ale nebyl ani úžasný. Pokud to myslíme s umístěním v první čtyřce vážně, tak musíme hrát rozhodně lépe. Především musíme hru zrychlit a hrát přímočařeji. Zároveň budeme potřebovat větší podporu od našich nejlepších hráčů, ale především jde o intenzitu přihrávek a nedostatečnou střelbu. My totiž dokážeme kontrolovat hru, ale nedokážeme se dostat k pořádnému zakončení. I přes pozitivní pasáže v naší hře hodnotím dnešní zápas negativně, ale zároveň jsem viděl zlepšení oproti posledním zápasům. Nepochybuju, že některými bude označovaný jako viník van Gaal, ale pokud se na to podíváme reálně, tak toho více udělat nemohl.

Nejlepší hráč je dnes více než jasný. Ander hrál nadstandardně prakticky v každém zápas, ve kterém nastoupil. Velmi často patřil k nejlepším hráčům na hřišti a jinak tomu nebylo ani proti Swansea. Je až neuvěřitelné, že nepotřeboval prakticky žádný zápas k nabrání herní praxe, ale okamžitě splácí van Gaalovi důvěru. Znovu střelil gól, což od něj v takové míře ani neočekávám. Je pravda, že nevytvořil žádnou gólovou šanci, ale s úspěšností přihrávek 89% se zařadil mezi nejlepší a byl prospěšný především neustálým pohybem a zrychlováním hry. Nerad bych také zapomněl na jeho odkop z brankové čáry v úvodu první půle. Dalším důležitým hráčem byl v dnešním zápase také Fellaini. Z mého pohledu se na něj nepochopitelně snesla vlna kritiky, protože odehrál velmi dobré utkání.  Samozřejmě od něj nemůžeme očekávat zrychlování hry nebo pohledné finty, ale svou práci si odvedl skvěle. Neustále byl připravený přijmout přihrávku a nabízel se. Navíc přihrávky překvapivě nekazil, což dokazuje jeho úspěšnost 87%. Ano, je pravda, že často fauloval (6 krát), ale také vytvořil tři gólové šance a z 8 hlavičkových soubojů 5 vyhrál. Velmi dobrý výkon předvedl také Young, který i po svém zranění navázal na skvělé výkony z první poloviny sezony. Doufám, že bude nastupovat častěji.

Marouane Fellaini vs Swansea 22.2.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Nejhorší byl pro mě McNair. Už proti Burnley vyhořel a dnes to nebylo o nic lepší. Bál se cokoliv vytvořit, nepodporoval dostatečně útok ani nebyl skvělý v defenzívě. Střídání o poločas ho vysvobodilo. Stejný případ je kolega na druhé straně. Shaw sice předvedl jeden skvělý moment při gólu Herrery, ale zavinil také vyrovnávací gól. V identické situaci si nechal stejného hráče utéct znovu a kromě té jedné akce byl směrem dopředu úplně bezzubý. Dnes bych to mohl jmenovat klidně pět hráčů, ale jako posledního vybírám Di Maríu. Právě on měl být tím klíčovým hráčem a posílat přesně centry na Fellainiho, ale dnes úplně selhal. Nic se mu nedařilo, kazil přihrávky a odpadával z osobních soubojů. Nakonec byl střídán, ale ze hřiště měl jít dříve.

Týmové statistiky

Týmové statistiky Manchester United vs Swansea 22.2.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

zdroj:fourfourtwo.com, footballuser.com, sharemytactics.com

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek