Pohledem ďábla: West Ham United - Manchester United

09.02.2015 18:59

Podrobná analýza dalšího utkání Manchesteru United. V dnešním článku se dozvíte, proč nastoupila právě tato sestava, jak utkání probíhalo, co utkání rozhodlo. Může se jednat o klíčové okamžiky na hřišti, ale zároveň o taktické chyby trenérů. Pokud milujete fotbal a chcete se na odehraný zápas podívat jiným, netradičním pohledem, tak je tento článek přesně pro vás. Pokud se vyžíváte v krátkých bulvárních spekulacích, tak můžete článek rovnou zavřít – nic užitečného tu nenajdete.

Nakopávané míče v EPL 2014 2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Po dvou domácích vítězstvích nás čekal náročný venkovní duel proti Kladivářům. Všichni víme, že naše výkony ve venkovních zápasech nejsou zdaleka ideální, takže nikdo nemohl očekávat jednoduchý zápas. Už samotná domácí forma West Hamu o lecčem vypovídala – posledních 10 zápasů pouze jedna prohra a 7 výher. V prvním letošním střetnutí jsme vyhráli 2:1. V prvním poločase to byl z naší strany vynikající výkon a dominance v záložní řadě, ale v druhém poločase se nechal hloupě vyloučit Rooney, takže se profil zápasu okamžitě změnil. Allardyce do hry poslal vysoké hráče a začali nakopávat dlouhé míče, čímž nás dostali v závěru pod tlak. Nicméně jsme se ubránili, ale už tento zápas byl předzvěstí, že to dnes žádná pohoda nebude.

Sestava Manchesteru United

Na seznamu zraněných zůstává pouze Carrick. Poslední dobou tedy máme luxus, který jsme dlouho záviděli Mourinhovi, ale nedá se říct, že by toho van Gaal dokázal využít. Pozitivní zprávou je fakt, že jsme trvale přešli na diamantové rozestavení. Z toho mám sice radost, ale samotná změna rozestavení nám zápasy nevyhraje. Je to sice dobry první krok, který je ovšem potřeba podpořit dalšími neméně dobrými kroky.

Jako pozitivum bych viděl stoperskou dvojici Jones – Rojo. Jde mi především o to, že spolu hrají už několikátý zápas. Proti Cambridge nastoupila dvojice Evans – Smalling. Vypadá to tedy, že se van Gaal rozhodl budovat souhru dvou stoperských dvojic, což je vynikající zpráva. Přesně tohle je totiž jeden z nejdůležitějších faktorů u stoperů. Samozřejmě musí mít své kvality, ale dobrou stoperskou dvojici od té vynikající rozděluje právě jejich souhra. Oba musí dokonale poznat herní návyky toho druhého, jak reaguje na určité situace a předvídat jeho pohyb. Něčeho podobného lze docílit jedině společnými zápasy, takže jsem velmi rád, že se konečně snažíme ustálit stoperskou dvojici. Přesně po tomhle jsem totiž volal už několik měsíců. Mnohem důležitější je souhra a vzájemné porozumění našich stoperů, než zbytečný nákup nějaké hvězdy, která v konečném důsledku ani nemusí být lepší.

Teď se pojďme podívat na ofenzívu. Na jednu stranu jsem rád, že další šance dostává Adnan Januzaj, který je bezesporu obrovský talent, ale do profilu dnešního zápasu se jednoduše nehodil. Vždy, když nastoupí Adnan, tak je náš diamant trochu upraven, takže střed pole je trochu volnější. Jeho nasazení v základní sestavě a následné posunutí na levou stranu měl dopad také na Di Maríu, nicméně k těmto dvěma se ještě vrátím později. Jako vždy mi v sestavě chyběl Herrera, což bude každý zápas, ve kterém nenastoupí, protože je to jediný post, který máme v kádru nezdvojený. Jinak samotný výběr hráčů nebyl tím největším problémem. V poslední době je určitě pozitivní poměrně ustálená základní sestava. Vzhledem k tomu, že jsem v Premier League využili nejvíce hráčů (31), tak je to určitě příjemná změna.

Základní sestava Manchester United vs West Ham 8.2.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Sestava West Ham United

Náš soupeř měl marodku mnohem početnější. Hráčů chybělo opravdu spoustu, ale jedinou opravdovou ztrátou byla absence Reida. Hráčů sice chybělo více, ale Collins, Demel nebo Poyet by se do sestavy s největší pravděpodobností nedostali. Za ztrátu by se dala označit také absence Carrolla, ale podle mě to byla pro Kladiváře spíše výhoda. Jako hráč z lavičky by samozřejmě mohl být velmi prospěšný, ale s ním v sestavě by nebyl možný takhle fantastický presing, kterým se v utkání svěřenci Allardyce prezentovali.

Každý, kdo sleduje Premier League delší dobu, tak si pamatuje, že West Ham hraje bojovný fotbal a dlouhé nakopávané míče. Před letošní sezonou ovšem přišla změna. Sam Allardyce měl (má) poslední rok do konce kontraktu a před sezonou mu bylo řečeno, že pokud chce smlouvu prodloužit, tak musí přejít na atraktivnější styl hry. Podle toho mu byli koupeni typologicky úplně jiní hráči a West Ham začal svou přeměnu. Bojovnost a odhodlanost jim zůstala, v některých utkáních stále využívají hodně dlouhých míčů, ale na rozdíl od předchozích sezon jsou mnohem klidnější na míči a mají fantastický presing. Především díky útočné dvojici  Sakho – Valencia, kteří jsou typologicky naprosto ideálními hráči pro nátlakovou hru a Allardyce toho dokáže využít. To ovšem neznamená, že by nevyužívali centrovaných míčů, vždyť dali nejvíce gólů hlavou (14) v celé lize, ale už to není pouze o těch centrech.

Průběh prvního poločasu

Zápas začal ve velmi vysokém tempu, což byla zásluha především West Hamu, který hrál od začátku utkání velmi aktivně. Hned v úvodu zápasu z této aktivity ovšem vznikla šance pro van Persieho. Song se snažil hrát konstruktivně i ve vlastním vápně, ale přihrávkou našel pouze van Persieho, který ovšem nebyl dostatečně pohotový, takže nestihl zakončit. Dalšího náznaku šance jsme se bohužel nedočkali, ale vynahradilo nám to tempo zápasu. Samozřejmě z pohledu fanouška Manchesteru United to nebyl nejjednodušší zápas, ale intenzita hry West Hamu dělala zápas atraktivnějším.

Důležitým aspektem byl tolik omílaný presing. West Ham napadal vysoko, nenechal nás rozehrát, což dokumentuje také úspěšnost přihrávek našich stoperů. Jones měl 76% a Rojo dokonce 70%. Takto tragická úspěšnost není proto, že naši obránci zapomněli přihrávat, ale kvůli nepříjemnému a zdravě agresivnímu napadání našeho soupeře, především obou útočníků. Naši stopeři tedy měli mnohem méně času na rozehrávku a museli volit dlouhé nákopy, které zpravidla nebyly přesné.

Kromě náznaku šance v 5' úřadoval West Ham. Já si detailněji vyberu především šanci E. Valencii po rohovém kopu. Samotnému rohu předcházela jeho pěkná střela, kterou de Gea dokázal vyrazit. Centr nebyl nijak nebezpečný, ale hráči West Hamu ho dokázali vrátit do prostoru, kde se pohyboval osamocený Valencia, kterého sice de Gea fantastickým zákrokem vychytal, ale téměř stejná situace nastala i v zápase proti Stoke a Shawcroos nám takto vstřelil gól. Rohové kopy nám často dělají problémy, především tyto zpětné míče. Díky de Geovi jsme šli do šaten za stavu 0:0.

Průběh druhého poločasu

Druhá půle začala stejně jako ta první. Kladiváři vletěli i do druhého poločasu s obrovským odhodláním a intenzitou. Výsledkem byl úvodní gól, který vstřelil z rohového kopu Kouyate. Jeho střelu sice tečoval Blind, ale to bych mu za vinu nedával. Jen těžko mohl uhnout. Mnohem větší zásluhu měl na tomhle obdrženém gólu Jones, který si při bránění počínal nedůrazně. Takhle prostě nemůže bránit hráče na malém vápně. Je pravda, že to Kouyate udělal šikovně, ale i tak tomu Jones rozhodně mohl zabránit. Navíc WHU střílí nejvíce gólů právě v prvních 15 minutách druhého poločasu (10), ale přesto jsme se nedokázali lépe koncentrovat.

Po obdrženém gólu naši hráči přepli na větší obrátky a začali hrát mnohem přímočařeji. Mě se líbila například akce Falcaa. Bylo to jednoduché uvolnění doplněné následnou střelou ze cca 23 metrů, která šla mimo, ale byl to u nás takový ojedinělý jev, takže mě i taková maličkost potěšila. Prvních 6-7 minut po obdrženém gólu jsme hráli opravdu dobře. Di María poslal jeden ze svých fantastických pasů, ale van Persie šanci neproměnil.  O tři minutky později se šikovně uvolnil Adnan, který také našel van Persieho, ale ten ani tentokrát nedokázal z výhodné pozice skórovat. Po těch šancích následoval 10-15 minutová odmlka. V této době jsem už doma nadskakoval, proč stále váháme se střídáním, když hra nutně potřebovala oživit.

Fellaini přišel sice pozdě, ale hlavně, že nakonec přišel. Střídat měl určitě dřív, ale zároveň chválím, že do hry šel právě on. Jednak jsem rád, že už konečně skončily ty šílené experimenty, kdy hrál uprostřed zálohy, ale také bych chtěl upozornit, že on je skvělým plánem B. Je velká výhoda mít takového hráče na lavičce, protože dokáže kompletně změnit zápas. Není to sice ta nejpohlednější varianta, ale pokud se nám nedaří po zemi, tak to prostě musíme zkusit jinak. Fellaini dokáže udělat v obraně soupeře pořádný zmatek, a to bylo přesně to, co jsme potřebovali. Vnést trochu zmatku do obrany soupeře a trochu nadšení do naší hry. Kvituju, že šel ze hřiště Adnan, kterému se vůbec nedařilo, ale jedno střídání prostě nestačí. Do hry měl přijít Herrera, popřípadě Wilson, abychom soupeře dostali trochu pod tlak a zvýšili tempo zápasu.

V závěru jsme si šancí vytvořili spoustu a zápas jsme mohli klidně otočit, ale už po několikáté nás zradila efektivita. Za posledních 15 min měl gólovou šanci Falcao, van Persie, Fellaini a nakonec také Blind, který si našel odražený míč, trefil velmi náročný volej a srovnal na konečných 1:1. V nastavení ještě dostal červenou kartu Shaw. Byla určitě zasloužená. Jednu kartu už měl, ale přesto šel do souboje úplně zbytečně skluzem. Na samotné utkání už to nijak velký vliv nemělo, ale ve středu pro Burnley bude Shaw chybět.

Januzaj a Di María + napadání

Diamant s Januzajem už jsem už nakousl v pozápasovém pohledu proti Leicesteru. Zmínil jsem, že podobná varianta je jednou z možností na domácí zápasy proti slabším protivníkům, ale nenapadlo by mě, že s takovou sestavou nastoupíme venku proti West Hamu. Předem říkám, že tady nejde o to, že by jeden z těchto hráčů nebyl dostatečně kvalitní, ale s návratem Adnana do základní sestavy se Di María přesouvá do středu hřiště na AM a Januzaj zaujímá pozici levého křídla, nikoli levého středního záložníka. Ideální je, aby hrál pouze jeden z nich, ale pokud už nastoupí spolu, tak si musí častěji měnit pozice a svou variabilitou vnést trochu zmatku do obrany soupeře.

Problém je v tom, že tímto tahem naprosto oslabíme střed hřiště. Proti West Hamu, který má právě střed hřiště silný mi to přijde jako úplná blbost. Další věcí je Angel na AM. Už několikrát jsem zmiňoval, že vyniká v nečekaných výpadech do levého křídla, kam tentokrát nemohl, protože tam operoval Adnan, ale také v dlouhých přihrávkách z hloubi pole, ale ty také dávat nemohl, protože jako podhrotový hráč musel být blíže útočníkům. Takhle jsme tedy „dokonale“ zabili dvě jeho největší přednosti. Samozřejmě tohle všechno podpořil také velice špatný výkon Januzaje, ale ani kvalitnější výkon by to nijak drasticky nezměnil.

Samozřejmě ideál by byl s Rooneym na podhrotu, Herrerou - Angelem uprostřed hřiště a jištěný Blindem, ale momentálně van Gaal bohužel využívá Rooneyho uprostřed zálohy. No já tedy budu pracovat s touhle variantou. Když už tedy chce mít van Gaal Rooneyho na CM, ale zároveň v základu Januzaje i Di Maríu, tak není nic jednoduššího, než Januzaje dát na podhrot a Di Maríu na LCM. Vyřešila by se tím pozice Di Maríi, ale více volnosti by zároveň dostal Januzaj. Uvidíme, dost rozhodnutí, které jsem zde kritizoval van Gaal nakonec změnil, tak doufám, že se časem dočkáme i takové změny.

Dalším naším problémem je napadání. Není to žádná novinka, kterou bych objevil v tomto zápase, ale dvojice Sakho – Valencia ukázala, jak má vypadat presing. Je sice hezký, že na hřišti máte jednoho z nejlépe presujících hráčů na světě (ADM), ale presing začíná od útočníků. Pokud za nás tedy napadá RVP, tak nikdy nemůžeme dosáhnout podobné úrovně, kterou včera předvedl West Ham. Jednoduše s hráči jako van Persie nebo Mata to není možné. Nemají na to fyzické předpoklady, a to je jeden z důvodů, proč ani jednoho z nich nechci dlouhodobě v základní sestavě. Dále nám útočníci Kladivářů také ukázali nutnost jednoho pohyblivého útočníka. Nemusíme mít nutně dva, ale jeden je podle mého zapotřebí, i když jsem si na začátku sezony myslel, že možná potřeba ani nebude, tak mě naše výkony přesvědčily o opaku.

Závěr – zhodnocení týmového výkonu, nejlepší a nejhorší hráči

Zápas se nám rozhodně nepovedl. Je pravda, že jsme si v druhém poločasu vytvořili několik gólových šancí, ale celkově byl náš výkon podprůměrný. West Ham měl více ze hry, my jsme měli více šancí, takže remíza je asi spravedlivým výsledkem, ale v podobných výkonech prostě nemůžeme pokračovat. Vždyť posledních 11 ze 12 zápasů jsme proti West Hamu vyhráli, ale je pravda, že letos předvádí  Kladiváři nejlepší výkony za poslední roky. Zápas byl frustrující a ztratili jsme dva body, ale aspoň jsem rád, že se hráči na konci zápasu nevzdali a do poslední minuty se snažili vstřelit vyrovnávací gól, což se nakonec podařilo. To je dobrý signál do budoucna.

Nejlepší hráč byl suverénně de Gea. I když hned v úvodu utkání trochu zaváhal při výkopu, čímž nabídl šanci E. Valenciovi, který naštěstí tvrdý nákop nedokázal zpracovat. Ve zbytku zápasu ovšem předvedl několik vynikajících zákroků a jen díky smolné teči neudržel čisté konto. Znovu potvrdil, že je naším nejlepším hráčem v letošní sezoně. Z dalších hráčů se vybírá jen těžko. Nicméně pochvalu si zaslouží Fellaini, který svým příchodem na hřiště zvedl naší hru a byl důležitým prvkem k vyrovnání. Rád bych pochválil také Shawa. Předvedl velmi dobrý výkon, který si ovšem pokazil zbytečnou červenou kartou v závěru utkání.

Kandidátů na nejhoršího hráče je hned několik. Já tedy vyberu Januzaje, který kromě jedné vytvořené šance nevymyslel absolutně nic. Úspěšnost přihrávek 59%, ale především za celý zápas poslal pouze 5 přihrávek směrem dopředu. 0 úspěšných soubojů 1vs1 to je něco šílenýho. Tragický výkon, ale určitě v tom nebyl sám. Dalším je Di María. Taky vytvořil pouze jednu šanci, ale a hřišti působil hodně ztraceně. Úspěšnost přihrávek měl na něj slušných 83%, ale na polovině soupeře 65%. Třetím do party je Rooney. Za celý zápas vyprodukoval pouze 15! přihrávek směrem dopředu. Na středního záložníka je tohle katastrofální číslo. Úspěšnost přihrávek na polovině soupeře 71% … Tohle jsou prosím statistiky středního záložníka, tvůrce hry. Rooney zápas, co zápas dokazuje, že na tenhle post nepatří. Dnes musím výjimečně přidat i čtvrtého nejhoršího hráče. Vypadá to, že se van Persie vrací do své „formy“ ze začátku sezony. Dnes mohl úplně v klidu vstřelit hattrick, ale nedal ani jeden gól. Z 12 hlaviček vyhrál 3. Jeho forma je taky skvost. Na jeho obranu musím dodat, že vytvořil jednu šanci, ale to rozhodně nestačí.

Statistika Rooneyho přihrávek směrem dopředu.

Wayne Rooney přihrávky dopředu vs West Ham 8.2.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Týmové statistiky

Týmové statistiky Manchester United vs West Ham 8.2.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

zdroj:fourfourtwo.com, footballuser.com, skysports.com

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek