Pohledem ďábla: Aston Villa - Manchester United

22.12.2014 21:25

Podrobná analýza dalšího utkání Manchesteru United. V dnešním článku se dozvíte, proč nastoupila právě tato sestava, jak utkání probíhalo, co utkání rozhodlo. Může se jednat o klíčové okamžiky na hřišti, ale zároveň o taktické chyby trenérů. Pokud milujete fotbal a chcete se na odehraný zápas podívat jiným, netradičním pohledem, tak je tento článek přesně pro vás. Pokud se vyžíváte v krátkých bulvárních spekulacích, tak můžete článek rovnou zavřít – nic užitečného tu nenajdete.

Ashley Young a Diego Maradona,  fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Vánoce jsou za dveřmi, ale než to vypukne, tak nás čekalo v rámci 17. kola Premier League ještě jedno utkání. Ve Villa parku nás nečekalo nic jednoduchého, stejně jako každé jiné utkání v nevyzpytatelné Premier League. Především venkovní zápasy jsou vždy náročné a zápas s Aston Villou nebyl výjimkou. Navíc Aston Villa prohrála z posledních šesti zápasů pouze jednou, takže bylo jasné, že to nebude pohodové sobotní odpoledne. Možná bohužel, ale za mě spíše bohudík Premier League není liga, kde předvedete průměrný výkon bez energie, ale stejně vyhrajete 5:0. Fanoušci španělské La Ligy určitě budou vědět, na který zápas narážím.

Sestava Manchesteru United

I tentokrát nám chybělo několik hráčů. Falcao byl pro dnešní zápas už 100% fit, ale Di Maria ještě neměl dostatečnou kondičku, takže byl připraven pouze na lavičce. Viróza vyřadila Fellainiho, a aby toho nebylo málo, tak kvůli lehčímu zranění nebyl k dispozici ani Ander Herrera. Zranění Andera nebylo blíže specifikováno, na twitteru pouze probleskla zpráva, že se necítí dobře. Chyběl také dlouhodobě zraněný Blind a střední obránci Smalling, Rojo.

Znovu jsme nastoupili v rozestavení 3-5-2. Toto rozestavení se mi nelíbí a osobně vzhledem ke skladbě našeho týmu preferuju diamantové 4-4-2, ale poslední týdny jsem se snažil pochopit, proč Van Gaal vsází právě na toto rozestavení. Jediným logickým důvodem, na který jsem přišel je absence Di Marii. Angel je totiž jeden z mála tahových hráčů v našem kádru. Papírově by ho měl nahradit Mata, ale to je ve skutečnosti naprosto jiný typ hráče a potřebuje úplně jiný styl fotbalu. Proto si myslím, že se Van Gaal rozhodl vsadit na rozestavení 3-5-2, čímž více vysunul wingbeky, kteří dostali více volnosti. Young s Valenciou se tedy snažili suplovat absenci Di Marii. V utkáních proti Hullu a Stoke se Di Mariu snažil zastoupit Herrera, který se nejlépe cítí na jiném postu, ale díky své univerzálnosti ho dokázal celkem dobře zastoupit, jenže dnes nebyl k dispozici ani on, takže hrát diamant bez dvojice našich dvou nejdůležitějších hráčů by nebylo nejšťastnější rozhodnutí. Co se tedy týče tohoto zápasu, tak s tímto rozestavením nemám žádný problém. To samozřejmě neznamená, že zpětně souhlasím s tímto rozestavení v zápasech proti Arsenalu, Liverpoolu nebo Southamptonu, ale dnes to byla správná volba.

Základní sestava Manchester United vs Aston Villa 19.12.2014,  fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Kvůli absenci Fellainiho a Herrery dostal uprostřed hřiště šanci Fletcher, což nebylo zrovna nejideálnější řešení, ale beru to tak, že mu chtěl dát poslední šanci. Carrick tedy zůstal v obraně a dvojici středních záložníků vytvořil Rooney s Fletcherem. Mata se tentokrát vysunul výše a hrál klasické AM. Už před utkáním jsem byl z této zálohy trochu skeptický, protože to „smrdělo“ statickou hrou. Na druhou stranu je třeba říct, že tentokrát měl van Gaal celkem svázané ruce. Dobře, místo Fletchera mohl jít Carras a do obrany Blackett, ale ani Carras není dynamickým hráčem a jiná možnost tam vzhledem k absenci Herrery a Di Marii jednoduše není. Tvrdohlavost van Gaala se mi často nelíbí, ale dnes ho můžeme za výběr základní sestavy kritizovat jen těžko.

Sestava Aston Villy

Paul Lambert se také rozhodl pro rozestavení 3-5-2. Z jeho strany to bylo trochu riskantní, protože všichni dobře víme, jak dopadl Steve Bruce, který také očekával naše rozestavení 3-5-2, ale van Gaal ho překvapil diamantem, na což hráči Hullu nedokázali zareagovat. Přesněji to bylo překvapivé do té doby, než se zjistilo, že chybí Herrera, protože po této zprávě už bylo naše rozestavení celkem jasné. Nicméně těžko se pro toto rozestavení rozhodl Lambert 2 hodiny před samotným zápasem. Pro toto rozestavení se musel rozhodnout na začátku týdne a poté na to svůj kádr připravit.

Nicméně tento risk mu vyšel a byl to důležitý moment celého utkání. Když proti sobě totiž nastoupí dvě formace 3-5-2, tak to jsou zpravidla nezáživná utkání a těžiště hry je někde kolem půlící čáry. Aston Villa hrála převážně v hlubokém bloku, ale v některých částech hry dokázali svůj presing vysunout a pořádně nám znepříjemnit rozehrávku. Nebyl to častý jev, ale čas od času takto vyrazili. Je to celkem efektivní taktika, protože většinu utkání jste zatažení, na což si soupeř přirozeně zvykne, takže když poté přijde takový nečekaný výpad, tak to může být hodně účinné. Podobnou taktiku často využíval Mourinho proti Barceloně. Aston Villu trochu sráželo, že tohle napadání nebylo úplně kompaktní, takže nebylo zdaleka tak účinné, jak mohlo být. Jakmile jeden z hráčů propadl, tak se ostatní mohli snažit sebevíc, ale výsledný efekt zdaleka nebyl takový. Nám to tedy žádné větší problémy nezpůsobilo, ale ze strany Lamberta to byl šikovný tah.

Jinak Aston Villa využívala především sílu Bentekeho a kreativní schopnosti Delpha, který dokázal nejenom dobře načasovat přihrávku, ale také obejít naše hráče nebo vystřelit ze střední vzdálenosti. Benteke zase udržel spoustu dlouhých míčů, čímž pomáhal defenzívě Aston Villy, aby si mohla oddychnout.

První poločas

Prvních 45 minut bylo z naší strany velice špatných. Chyběl nám především pohyb uprostřed hřiště, ale to není v našem podání žádné překvapení. Bylo to ospalé, pomalé, bez energie. Hodně mi to připomínalo zápas s Crystal Palace, kde jsme také drželi míč, ale nedokázali jsme s ním vůbec nic vymyslet. Měli jsme pouze optickou převahu, která je sama o sobě k ničemu. Hru kontrolovali především stopeři, což je jasná známka toho, že nejsme pro soupeře nijak zvlášť nebezpeční. Navíc Aston Villa měla na rozdíl od Crystal Palace dobře zvládnuté protiútoky, takže to nebylo zdaleka tak jednoduché. Naší jedinou šanci v prvním poločase měl van Persie, kterého skvěle našel Young, ale Robin míč netrefil ideálně a střela šla mimo.

Aby toho nebylo málo, tak jsme v prvním poločase také inkasovali. Evans se po zranění vrátil v naprosto katastrofální formě a tentokrát znovu propadl při standartní situaci. Nejdříve podskočil centr Delpha a následně se nechal jednoduše obehrát Bentekem. Byla to přesná ukázka toho, jak se nemá bránit. Možná podcenil Bentekeho technické schopnosti, takže u něj nebyl tak natěsno, ale to není výmluva. Evans dokáže podat kvalitní výkony, ale to co předvádí po svém návratu z marodky je katastrofa. Nutno uznat, že Benteke to trefil úžasně, navíc svou slabší levou nohou, ale všemu předcházelo nedůsledné bránění Evanse, který mu dopřál až příliš prostoru.

Druhý poločas

Do druhé půle nastoupil Blackett místo Fletchera a Carrick se tedy vysunul do střední zálohy. Rozestavení zůstalo stejné, ale dostali jsme Carricka více na míč, což bylo velmi důležité. Blíže se k tomuto i ostatním střídáním vyjádřím později.

Druhý poločas začal nebezpečným protiútokem Aston Villy. Nejdříve šanci Delpha skvělým skluzem zablokoval Jones a z následného rohového kopu předvedl proti Bentekeho hlavičce skvělý reflexivní zákrok de Gea. Kromě tohoto pomalejšího začátku byl ale druhý poločas jednoznačně lepší, než ten první. Velkou zásluhu měl na tom určitě Carrick, který skvěle kontroloval střed hřiště a pokoušel se o náročnější přihrávky.

Dostali jsme se do několika šancí. Rooney si vzpomněl na svůj rok starý pas na van Persieho, který skončil fantastickým gólem a podobně ho našel i v dnešním zápase, ale Robin střelu nedokázal přesně umístit. O pár minut později po křídle utekl Young, který poslal jeden ze svých nebezpečných centrů přímo na hlavu Falcaa, jenž srovnal na 1:1. Vidět následnou upřímnou radost našeho Radamela bylo něco úžasného. Nefalšované nadšení. Po tomto gólu jsem byl přesvědčený, že utkání dovedeme do vítězného konce. Nebýt špatného zakončení van Persieho, tak bych měl pravdu. Rooney mu poslal chytře ukrytou přihrávku, ale van Persiemu dnes jednoduše nebylo přáno.

Někdy kolem 65 minuty nahradil van Persieho Di María, což se mi nezdálo jako úplně ideální tah, ale blíže se k tomu vyjádřím později. Přešli jsme tedy na rozestavení 3-4-2-1 s tím, že Di María a Mata měli hodně volnosti. Angel chtěl utkání evidentně rozhodnout sám, ale tím nám více škodil, než pomáhal. Střílel z nepřipravených pozic a žádná z jeho střel nebyla nebezpečná.

Červená karta pro Agbonlahora s utkáním hodně zamávala. Jednak byla hodně přísná, ale zároveň nám vůbec nepomohla. Je to paradoxní, ale někdy je náročnější hrát proti 10 než proti 11 hráčů. Aston Villa ještě více zatáhla svůj blok a tím nám hru ještě více ztížila. 25 metrů od branky Guzana nebyl prakticky žádný prostor. Nebylo tam místo pro nějakou větší kombinaci, natož pro kolmici. Přesně v této situaci jsme na hřišti potřebovali Fellainiho, který by buď sám skóroval, nebo by vytvořil prostor pro Falcaa či Wilsona. Bohužel jako naschvál na tento zápas nebyl připraven.Souhlasím, že jsme tento závěr vůbec nezvládli, ale zároveň musím pochválit hráče Aston Villy, kteří posledních 20 minut odehráli perfektně.

Málo pohybu uprostřed hřiště

Už před utkáním bylo jasné, že to z naší strany nebude žádná dynamická hitparáda. Nicméně jestli jsem od někoho čekal, že naší hru trochu rozhýbe, tak od Rooneyho, který mě v tomto ohledu hodně zklamal. Rooney s míčem sice není žádný rychlík, ale to je spíše otázka jeho techniky, protože bez míče je rychlostně celkem dobře vybavený. O jeho nadupaném fyzickém fondu ani nemluvě. Nicméně dnes to z pozice středního záložníka zdaleka nepotvrdil. Předvedl několik vynikajících křížných pasů na Valenciu a vytvořil tři gólové šance. Když pominu jeho zpracování, tak s míčem na noze byl hodně kvalitní, ale jeho pohyb bez míče byl mnohem horší.

Z velké části to je způsobené tím, že Rooney není klasický střední záložník, takže nemá zažité návyky, ale hráč jeho kalibru by měl být schopný se lépe adaptovat. Několikrát nastala situace, kdy stopeři vyváželi míč, ale Rooney stál. Samozřejmě Fletcher s Matou stáli také, takže to zdaleka nebyla pouze jeho vina, ale od Rooneyho očekávám něco víc. Právě kvůli tomuhle miluju hru Herrery, který se celý zápas nezastaví a neustále se nabízí. Rooney se sice také nabízí, ale na AM zdaleka nemusí tyto náběhy praktikovat tak často, jako uprostřed zálohy. V praxi to vypadalo tak, že najednou Jones vyvážel míč, ale všichni tři střední záložníci stáli, takže Phil neměl komu přihrát. Často se to řešilo přihrávkou na Younga, který dokázal téměř z ničeho vytvořit naší šanci, ale nebýt jeho, tak je naše hra mnohem horší.

Musím přiznat, že jsem si toho pohybu během zápasu ani tolik nevšiml, ale když jsem si pustil záznam, tak to bylo okamžitě viditelné. Pokud měl Rooneym míč, tak dokázal vykouzlit ukázkovou přihrávku, ale svým pohyb nedokázal rozpohybovat zálohu soupeře, a to jsme přesně potřebovali. Takže výkon Rooneyho se dá hodnotit ze dvou pohledů. Na jednu stranu posílal skvělé přihrávky, ale na druhou stranu mi u něj chyběl aktivnější pohyb. Takový hlad po míči, který by měl každý kvalitní střední záložník mít. Pohybovat se tak, aby spoluhráči přihrávkou vyhledali vždy jeho.

Střídání van Gaala

První střídání bylo naprosto perfektní. Přesně tohle jsem si přál o poločasovou pauzu. Posunout Carricka do zálohy a stáhnout Fletchera. Střídání Di Maríi už takhle pozitivní zdaleka není. Příchod Angela byl sice dobrým tahem, ale neměl být střídán van Persie. Je pravda, že Robinovi se dnes v zakončení příliš nedařilo, ale věřil jsem, že to ještě dokáže zlomit. Navíc je v poslední době ve velmi dobré formě. Vzhledem k tomu, že na začátku sezony patřil vždy k nejhorším na hřišti, ale zápas vždy dohrál, tak tohle střídání nechápu dvojnásob. Na hřišti také zůstal Mata, který byl ze zálohy jednoznačně nejhorší, takže pro mě bylo velkým překvapením, že ze hřiště nešel právě on.

Poslední střídání hodnotím tak půl na půl. Záměr byl celkem jasný. Dostat do hry dalšího útočníka – Wilsona a docílit kvalitní podpory z obou křídel. Young se tedy přesunul na pravou stranu a levé křídlo si vzal na starost Di María. Na první pohled to není špatný tah, protože Valencia není směrem dopředu zdaleka tak efektivní jako Young, ale Ashley šel na pravé straně hodně dolů. Především centry měl výrazně horší. Di Maria se k míči naopak téměř nedostal.

V neposlední řadě jsme měli na půlící čáře naprosto zbytečně tři stopery. Blackett se sice posunul více k postranní čáře, ale neměl žádný zájem podporovat ofenzívu, což byl jeden z důvodů nevýrazného Angela. Pro křídla je životně důležité, aby je svým náběhem podpořil krajní obránce, čímž stáhne jednoho hráče a spoluhráč na křídle má více prostoru. Jenže Blackett se takto vůbec nevysouval a Di María byl tedy neustále proti přesile. Několikrát vznikla situace, kdy místo toho, aby Blackett pomohl Angelovi, tak stáli tři hráči naprosto zbytečně u Bentekeho.

Červená karta a penalta na Wilsona

Vyloučení Agbonlahora bylo podle mě hodně přísné, spíše až kruté. Ano, Gabby do souboje přišel pozdě a Younga ten střet musel zatraceně bolet, ale nebyl to žádný zákeřný faul s úmyslem zranit. Byl to prostě souboj, ve kterém byl Young dřív a rozhodně to byl i faul za kartu, ale na červenou se mi to zdálo hodně přísné. Následně jsem se nedivil emocím hráčů Aston Villy, když za podobný zákrok dostal Blackett žlutou kartu. Samozřejmě ani tento zákrok nebyl zdaleka na červenou kartu, ale v kontrastu s předchozím střetem mezi Gabbym a Ashleym tuhle reakci chápu.

V závěru utkání se ještě snažil vymodlit penaltu Wilson. Nutno uznat, že to bylo z jeho strany hodně chytré a nikdo ho v žádném případě nemůže trest za simulování, ale faul to podle mě nebyl. Wilson tam šikovně nechal koleno a poté přes soupeře přepadl. Rozhodčí by si penaltu obhájil, ale nakonec jsem rád, že ji správně nenařídil. Sice by nám s velkou pravděpodobnosti zařídila vítězství, ale radši ať poctivě remízujeme, než vyhrajeme nesprávnou penaltou.

Zdržování fanoušků Aston Villy

Je to něco, co nikdo kromě samotných fanoušků neovlivní. Nedokáže to van Gaal, Lambert ani rozhodčí. Pokud se fanoušci rozhodnou, že míč na hřiště nevhodí, tak ho tam prostě nevhodí. Na takovéto individua by pomohl jedině legendární Eric Cantona, ten by jim vysvětlil, jak se věci mají. Nicméně tohle je problém, který se sám od sebe nevyřeší. Nedávno na tuto problematiku upozorňoval Mourinho, kterému se něco podobného stalo v zápase s Newcastlem. Jednak to zdržuje čas, ale především to kouskuje tlak útočícího týmu a psychicky je to deprimuje.

Zatím to jsou pouze dva případy, ale pokud na to nikdo neupozorní, tak takových zápasů bude přibývat. Přirovnal bych to k simulování. Dříve simulovalo pouze několik hráčů, ale postupem času byly tyto simulace čím dál více okatější, jenže nebyly trestány. Proč by ti hráči tedy měli přestat, když nepřišel žádný trest? Logicky se k nim přidali další. Jistě, není to správné, ale proč by s tím přestávali, když za to nejsou trestáni? Jinak tomu nebude ani s tímto zdržováním fanoušků, pokud se to nepodaří včas zarazit.

Závěr

Náš výkon nebyl stejně jako v posledních zápasech ideální, ale zároveň to nebyla zase taková tragédie, jak je prezentováno. Jednoznačně jsme měli toto utkání zvládnout, ale šancí jsme si vypracovali dostatek. Bohužel především van Persie neměl svůj den. Jen on měl jednu 100% šanci a dvě situace v hodně dobré pozici. Po pasu Carricka měl šanci i Di María, z rohového kopu pro změnu Carrick, ale chyběla nám větší přesnost. S větší aktivitou uprostřed hřiště by se nám určitě hrálo mnohem jednodušeji, ale tento zápas bych zařadil někam do slabšího průměru. Žádný koncert to zdaleka nebyl, ale ve spoustě vítězných zápasech, jsme předvedli horší výkon.

Nejlepší hráč je za mě dnes rozhodně Young. V komentářích se mu často vyčítaly nepřesné centry, ale podle mě dnes posílal centry hodně kvalitní. Jeden střílený centr málem zapadl za branku, 2 centry našly van Persieho v šanci a další centr byla gólová přihrávka na Falcaa. Když hrál na levé straně, tak ty centry opravdu létaly do nebezpečných prostorů. Po přesunutí na pravý okraj šel hodně dolů a spoustu centrů vyloženě zazdil, což pravděpodobně hodně lidí ovlivnilo. Mimochodem vyhrál 2 ze 3 tacklů a zachytil 3 přihrávky, což bylo nejvíc z celého týmu. Young byl v posledních třech/čtyřech letech jeden z nejhorších hráčů a zaslouženě byl prodáván, ale v letošní sezoně patří k těm nejlepším a mně se zatím hodně líbí. Jako další hráč se mi hodně líbil Falcao. Samozřejmě dal gól, což je hodně důležitá, ale mně se líbila také jeho mezihra. Míč dával rychle od nohy a okamžitě si nabíhal, zároveň byl dostatečně agresivní v osobních soubojích a dokázal udržet míč. Dalším důležitým hráčem byl také Carrick, který dokázal, že ovládat hry umí jako nikdo jiný. Bohužel mu vedle něj chyběl ještě jeden dynamičtější hráč, ale to není jeho vina. Svou práci si odvedl skvěle. Pochvalu by si asi zasloužil i Rooney, ale k němu už jsem se podrobně vyjádřil v samostatném odstavci výše.

Vybrat toho nejhoršího dnes bude fakt náročný. Mata, Evans, Fletcher. Koho vybrat? Ideálně by si to zasloužili všichni tři. Každopádně vždy vybírám jednoho, takže dnes to bude za mě Mata. Juan je sympaťák a mám ho rád, ale jeho výkony se mi absolutně nelíbí. Uznávám, že má hodně dobré statistiky, ale Mata není Chicharito, který byl na hřišti pouze od střílení branek, a v mezihře jsme ho nepotřebovali. Hraje na postu, kde by měl být klíčovým hráčem v přechodu do útoku, ale jeho vliv na hru je naprosto minimální. Často hraje hodně alibisticky a bez pohybu. Pro mě je jeho přestup zatím obrovským zklamáním, i když ho jako člověka hrozně uznávám. Fletcher to měl těžký. Vlastně půl roku pořádně nehrál a najednou nastoupil v základu. Na jeho výkonu to samozřejmě bylo znát a naše záloha tím trpěla, což se naplno projevilo po přesunutí Carrase do zálohy. Asi nikoho nepřekvapí, když v lednu změní angažmá. Posledním ze „svaté“ trojice je Evans. On nehrál vyloženě tragicky, ale některé situace při rozehrávce řešil hrozně a přímo jsem u nich kvetl. Navíc mi přijde naprosto nekoncentrovaný. Stoper velkoklubu nemůže udělat každý zápas nějakou minelu, která znamená téměř jistý gól. V minulém zápase přihrál Sterlingovi, tentokrát se nechal vymíchat dvoumetrovým Bentekem. To je prostě nepřijatelné a něco takového si nemůže dovolit.

Týmové statistiky

Týmové statistiky Manchester United vs Aston Villa 19.12.2014, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

zdroj:fourfourtwo.com, footballuser.com

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek