Tajemství zdravotních prohlídek

06.04.2015 17:30

Zdravotní prohlídka je nedílnou součástí každého přestupu. Většina hráčů zdravotní prohlídkou projde, ale najdou se i tací, kteří zdravotní prohlídkou neprojdou a zavřou si tak dveře do svého vysněného angažmá.

Chicharito na zdravotní prohlídce, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy

Myslíte si, že lékařská prohlídka je pouhou formalitou? Zamyslete se znovu. Pouze během letošního léta jsme mohli vidět přestupy, které nebyly dokončeny, právě kvůli tomu, že dotyčný hráč neprošel přísnou zdravotní prohlídkou. Nejznámější je případ Loica Remyho, který měl namířeno do Liverpoolu, ale neprošel zdravotní prohlídkou. Na konci přestupního termínu se nakonec stejně stěhoval, když si ho vybral Jose Mourinho a Remy se tedy stal novou posilou Chelsea a tentokrát prohlídkou prošel, což je trochu podivné, ale důvodů může být hned několik. Buď se Chelsea rozhodla podstoupit riziko, které Liverpool odmítl, nebo mají jejich lékaři jiné priority, než lékaři z Liverpoolu, ale více se dozvíte v samotném článku.

Z našeho týmu je nejznámější případ Ruuda vana Nistelrooye, který také neprošel zdravotní prohlídkou dokonce dvakrát a jeho přestup se tak musel odložit, kvůli poškozenému křížovému vazu. Z minulosti je také znám případ Demba Ba, který neprošel zdravotní prohlídkou ve Stoke, ale následně se upsal West Hamu.

„Já mám rád přirovnání ke koupi auta od majitele, kterého osobně neznáte. Buď dáte na váš osobní laický pohled, jak auto vypadá zvenčí a risknete to nebo pokud jste chytrý, tak dáte auto zkontrolovat skutečným odborníkům a minimalizujete tak riziko. Když se podíváte na množství peněz, které kluby za hráče platí, tak je v zájmu klubu, aby si podrobně zjistil hráčovu kondici a celkově získali co možná nejpodrobnější informace o jeho zdravotním stavu. Ovšem každý fotbalista je jiný a stejně tak i každý fotbalový lékař je jiný a má odlišné metody. Vedení klubu má různé požadavky, každý manager má jiné požadavky. Také je důležité vzít v úvahu věk hráče a jeho předchozí zranění, kterými si prošel. Všechny tyto podmínky se s každým hráčem mění.“

„Neexistuje tedy žádná standartní zdravotní prohlídka. Každý klub má svůj vlastní způsob, jak nejlépe zjistit informace, které potřebuje. Ve většině případů je běžné, že hráč projde dvou denním testování, ale na toto testování musíte mít čas, který vždy nemáte. Pokud se rozhodnete koupit hráče v posledním dnu přestupového období (deadline day), tak tento čas samozřejmě nemáte, takže testování nemůže být tolik podrobné a vše se musí zrychlit. V těchto případech je čas luxus, který si nemůžete dovolit. V každém případě role lékaře se nemění. Ať už má na testování den nebo dva, tak jeho prací je poskytnout co nejpodrobnější informace o zdravotním stavu hráče, aby se vedení mohlo rozhodnout zda hráče podepíše nebo nikoli.“

Rio Ferdinand na zdravotní prohlídce, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy

Jedním z klíčových bodů zdravotních prohlídek je podrobná kontrola srdce, která se ještě zpřísnila poté, co na hřišti selhalo srdce Fabrice Muambovi, který sice přežil, ale s fotbalem musel skončit. Hráči do 24 let absolvují tyto kontrole srdce pravidelně každý rok, aby se zjistil jakýkoliv problém související se srdcem.“

„Načasování přestupu ovlivňuje několik věcí. Při lednových přestupech je běžné, že trenéři hledají především hráče, kteří mohou nastoupit okamžitě. Pouze ve výjimečných případech se v lednu koupí hráč, který je v té době zraněný. Výjimku udělal například Wenger, který minulý rok v lednu podepsal zraněného Kima Kallstroma. Nestává se to často, ale i na takové případy můžeme jednou za čas narazit. Některé kluby také kontrolují během zdravotní prohlídky zrak, sluch a zuby. Například během svého působení v Manchesteru United jsem pracoval s profesorem Gailem Stephensonem a zkoumali jsme spoustu aspektů při sportovním cvičení. Také jsme hráče poslali na speciální zubní vyšetření, aby se zabránilo případným problémům, které by mohli nastat během sezony.“

„Lékaři také zkoumají klouby, nejdůležitější svaly a celkově jejich pohybové dispozice. Já se starám především o kontrolu pánve, které je klíčová pro horní i dolní části těla, sílu a prevenci úrazů. Pozice, na které hráč nastupuje také velmi ovlivní, které části těla budou zkoumány nejpodrobněji. Například u brankářů bude kladen důraz na ramena, lokty, zápěstí a samozřejmě celkově ruce.“

„Této prohlídky se nezúčastňují pouze nové posily, ale také hráči, kteří se z akademie dostanou do prvního týmu. Musí projít stejnou prohlídkou jako nové posily s tím rozdílem, že u těchto hráčů nehrozí jednodenní prohlídka kvůli nedostatku času, protože nejsou omezeni žádným přestupovým obdobím.“

„Hráči mohou neprojít zdravotní prohlídkou z několika různých důvodů. Kromě stávajícího zranění, které je nejčastějším problémem uvedu ještě jeden příklad. Hráč absolvuje celou prohlídku, ale po celkovém vyhodnocení lékařský tým dojde k závěru, že hráč pravděpodobně nebude schopný odehrát 40 zápasů ročně a poradí tak klubu, aby jeho příchod neriskoval."

Cristiano Ronaldo na zdravotní prohlídce, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy

To, že hráč neprojde zdravotní prohlídkou v jednom klubu, neznamená, že je to pro něj konec. V jiném klubu takovou prohlídkou klidně projít může. Každý klub klade důraz na něco jiného a má jiné priority."

Klíčové prvky zdravotních prohlídek ve fotbale

Srdce a zdraví
Začíná se testem srdce, který může obsahovat také krevní testy. Součástí prvního ověřování je také test moči pro detekci proteinů a ketonů, které naznačují zdravotní problémy jako například cukrovku.
 
Svalová stabilita
Druhý test se zaměřuje na slabá místa jako například dolní bederní (zadní) a pánevní oblasti. Právě z těchto oblasti poté vychází například zranění hamstringu. Zkoumá se také reakce svalů na přímočaré pohyby. Například při dřepu nebo výskoku.
 
Kontrola svalů při pohybu
Třetí část se zaměřuje na svaly při pohybu. Fyzioterapeuti se při plné námaze hráčů snaží identifikovat sebemenší nedostatky a odhalit tak budoucí náchylnost hráče na zranění. Podrobněji se kontroluje také koleno, s kterým se postupně pracuje a testují se jeho limity.
 
Podrobné skenování
V případě, že měl hráč v minulosti nějaké problémy se zraněními, tak jde na magnetickou rezonanci, kde se prozkoumá celé jeho tělo a tým doktorů poté vyhodnotí, jestli jsou tyto problémy zcela pryč.
 
Poměr tuku v těle
V předposlední části zdravotní prohlídky se zkoumá, kolik % tuku má hráč v těle. Většina profesionálních klubů očekává, že poměr tuku v těle nepřesáhne 10%.
 
Rychlostní test
Na závěr celé zdravotní prohlídky na hráče čeká rychlostní test. Tento test probíhá na běžeckém pásu a zkoumají se tu rychlostní limity hráče.
 
zdroj:fourfourtwo.com
 

 

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek