Analýza: Real Madrid vs Juventus

14.05.2015 19:07

Podrobná analýza semifinále Ligy Mistrů mezi Juventusem a Realem Madrid. V dnešním článku se dozvíte, proč nastoupila právě tato sestava, jak utkání probíhalo, co zápas rozhodlo. Může se jednat o klíčové okamžiky na hřišti, ale zároveň o taktické chyby trenérů. Pokud milujete fotbal a chcete se na odehraný zápas podívat jiným, netradičním pohledem, tak je tento článek přesně pro vás. Pokud se vyžíváte v krátkých bulvárních spekulacích, tak můžete článek rovnou zavřít – nic užitečného tu nenajdete.

Alvaro Morata překazil španělské finále, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Odveta semifinále Ligy mistrů je tu. Úvodní utkání v Turíně skončilo vítězstvím Juventusu 2:1. Skóre otevřel Morata a v této části hry byl Juventus jasně lepším týmem. Ještě v prvním poločase vyrovnal Ronaldo, ale o konečném vítězství Juventusu rozhodl v druhém poločase Carlos Tevez. Celkově byl Juventus v tomto zápase lepší, ale i Real měl své šance. Především šance Jamese za stavu 1:1 mohla průběh zápasu úplně změnit. Nicméně z celkového pohledu byl Juventus lepším týmem a zaslouženě zvítězil. Z Juventusu upoutal především Carlos Tevez a z hostů byl naopak nejlepší Isco. Celou analýzu tohoto zápasu si můžete přečíst ZDE.

Generálka na odvetné utkání se nepovedla ani jednomu. Nicméně vzhledem k tomu, že Juventus už Serii A vyhrál, tak ztráta dvou bodů s Valencií trápila především madridský celek. Tato remíza prakticky zhatila šance na vítězství v ligové soutěži. Teoretickou šanci pořád mají, ale to by Barcelona nesměla vyhrát ani jeden z posledních dvou zápasů. Což je velmi nepravděpodobný scénář, takže Real s největší pravděpodobností ligu nevyhraje ani letos. O to větší motivaci měli mít proti Juve, aby tento neúspěch dokázal odčinit v Lize mistrů a Barcelonu porazit ve finále.

Sestava Realu Madrid

Ancelottimu i tentokrát chyběl klíčový hráč Luka Modrič a k dispozici nebyl ani dlouhodobě zraněný Khedira. Benzema se stihl dát do kupy, ale chyběl mu zápasový rytmus. V zápase s Valencii nebyl ani na lavičce, takže to pro něj byl první zápas po zranění kolene.

Překvapivým tahem byl posazení Pepeho, který byl po celou sezonu neodmyslitelnou součástí základní sestavy, ale v poslední době nemá ideální formu, na což Ancelotti zareagoval nasazením Varana. Oproti prvnímu zápasu byl největší rozdíl v samotném rozestavení. Zatímco v Turíně se Ancelotti rozhodl pro 1-4-4-2, tak v domácím utkání vsadil na ofenzivnější 1-4-3-3. Velkou roli v tom hrál návrat Benzemy, který ideálním parťákem pro ofenzivní křídla.

Základní sestava Real Madrid vs Juventus 13.5.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Sestava Juventusu

Nejdůležitější zprávou pro Alegriho byl návrat Pogby. Paul stihl nastoupit už o víkendu v lize a hned se uvedl vstřeleným gólem při konečné remíze 1:1. Právě nasazení Pogby bylo jedinou změnou od prvního utkání v Turíně. Pogba nahradil Sturrara a postavil se klasicky do středu zálohy.

Před utkáním se spekulovalo, zda Alegri vsadí na defenzivnější 1-3-5-2 nebo zůstane u své klasiky s diamantovým složením záložní řady. Nakonec vsadil na osvědčenou sestavu. Z mého pohledu udělal správně, protože domácí výsledek 2:1 není žádný velký zázrak, který by se měl bránit. Za mě to tedy bylo správné rozhodnutí.

Základní sestava Juventus vs Real Madrid 13.5.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

První poločas

Začátek utkání provázela skvělá atmosféra na stadionu, která tedy celý zápas nevydržela, ale k tomu se ještě vrátím později. Nicméně tato atmosféra měla pozitivní vliv na úvod utkání. Hráči Realu Madrid do zápasu vstoupili s velkým odhodláním a chtěli rychle vstřelit úvodní gól. Jednoznačně byli nebezpečnějším týmem. Jedinou šancí Juventusu v prvním poločase byla střela Vidala, kterou Casillas dokázal vyrazit. Kromě této šance byla hra plně v režii domácích.

Naopak Real měl šancí opravdu požehnaně. Tady zmíním jen ty největší z prvního poločasu. Nejdříve se šikovně uvolnil Benzema, ale ve velké šanci přestřelil vysoko nad. Gólovou radost nepřinesl ani přímý kop Ronalda. Další obrovskou šanci měl znovu Benzema, ale celou akci chtěl ještě vyšperkovat přihrávkou na Ronalda, kterou zkazil. O další minutu později vyslal z dobrých 35 metrů střelu Bale, ale Buffon jí dokázal vyrazit. Poté z penalty otevřel účet zápasu Cristiano Ronaldo. Za dalších pár minut přišla další velká šance. Real šel do rychlého protiútoku, Benzema našel Ronalda, který posadil Lichsteinera na zadek, ale chtěl ukázat, že to není pouze střelec, takže ještě hledal volného Isca, čímž celou akci zazdil. Všechny tyto šance měl Real v prvních 30 minutách. Byl to obrovský tlak, ze kterého dokázali vytěžit pouze jeden gól, což se nakonec ukázalo jako rozhodující.

Samotný penaltový zákrok bude mezi fanoušky určitě žhavým tématem. Ronaldo míč v leže ještě dokázal přisunout pro Jamese, kterého skopl Chiellini. Na první pohled to jako faul nevypadalo a já jsem se divil, proč to píská, ale opakovaný záznam ukázal, že to rozhodčí viděl naprosto přesně. Chiellini opravdu fauloval a penalta byla nařízena správně. Ze strany Chielliniho to bylo velmi neprofesionální. Naprosto zbytečný a školácky faul. Poklonu si ovšem zaslouží rozhodčí, který to viděl perfektně a celou situaci posoudil naprosto přesně. Celkově to byl z jeho strany vynikající zápas. Rozhodčího chválím opravdu minimálně, ale v dnešním zápase byl vynikající.

První půl hodina byla ze strany Realu opravdu perfektní a vše nasvědčovalo tomu, že je pouze otázkou času, kdy padne druhý gól. Do konce poločasu měl ještě jednu šanci Ronaldo, kterého dlouhým pasem vyslal Bale, ale Cristiano z úhlu trefil pouze boční síť.

Zbytek poločasu se nesl ve znamení „fairplay“. Nejdříve podavač Realu Madrid schovával míč před Evrou. Podobný lidi bych po takovém incidentu už na stadion vůbec nepouštěl. Tohle prostě do semifinále Ligy mistrů vůbec nepatří. Nevím, co z toho tenhle hoch bude mít, ale podobné incidenty by se měly tvrdě trestat. Něco podobného se stalo už Hazardovi proti Swansea, kdy podobný floutek chtěl zdržovat a míč zalehl. Hazard se neudržel, což ho samozřejmě neomlouvá, ale naopak to ukazuje, že Evra je prostě třída. Před koncem poločasu se ještě James pokusil vymodlit penaltu, ale rozhodčí si jeho nafilmovaného pádu všiml a správně mu udělil žlutou kartu. Jamese mimochodem zachránilo nové pravidlo, které před odvetou semifinále maže žluté karty. V opačném případě kdyby Real postoupil, tak by si James ve finále nezahrál. Minulý rok to postihlo Xabiho Alonsa a právě to byl podnět k vytvoření tohoto velmi užitečného pravidla.

Druhý poločas

Do druhého poločasu vstoupil aktivněji Juventus. V prvním poločase to byl z jejich strany velmi špatný výkon, takže o poločasovou přestávku bylo v jejich kabině asi pořádně dusno. Nicméně Alegri je dokázal namotivovat a do druhé půle doslova vlétly. Vše začalo střelou Marchisia, která branku těsně minula.

V 56‘ už přišel vyrovnávací gól. Odražený míč do ohně vrátil Vidal, Pogba vyhrál hlavičkový souboj s Ramosem a našel úplně volného Moratu, který se natlačil před nedůrazného Kroose a srovnal na 1:1. Morata se z gólu znovu neradoval, čímž ukázal obrovský respekt k fanouškům Realu Madrid. Často vídáme, že hráči své góly slaví i v mnohem méně důležitých zápasech, ale dát postupující gól v semifinále Ligy mistrů a neslavit ho z úcty ke svému klubu? Morata si zaslouží velké uznání!

Moratův gól byl velice důležitý, ale hráče Realu nijak nepoložil. Právě naopak je znovu probudil, protože prvních 15 minut druhého poločasu vyloženě prospali. Téměř okamžitě po vyrovnání je mohl do zápasu vrátit Bale, ale centr Marcela nedokázal v tísni přesně zakončit a jeho střela branku těsně minula. Další velkou šanci měl James, i když to byla spíše velmi dobře provedená střela než vyložená šance, ale i tentokrát chyběly centimetry. Z okamžitého protiútoku mohl Juventus celý dvojzápas definitivně ukončit. Vidal poslal kolmici na Marchisia, který byl sám před Casillasem a mířil k tyči, jenže Iker tohle zakončení očekával a předvedl fantastický zákrok, kterým ještě Real udržel ve hře. Poslední opravdu velkou šanci Madridu měl znovu Bale. Ronaldo ho našel přesným centrem na malém vápně, ale Gareth hlavou branku netrefil.

Dalším sporným momentem byl faul na Chicharita. Na první pohled to vypadala jako jasná penalta, ale z opakovaného závěru bylo vidět, že Chicha podklouzl, takže rozhodčí byl znovu fantastický. Možná měl trochu štěstí, ale všechny klíčové momenty vyřešil perfektně. Zajímavostí je ještě žlutá karta pro Lichsteinera. Ono na samotné žluté kartě za zdržování nic zajímavého není, ale nebýt nového pravidla, tak by přišel o finále s Barcelonou.

Na posledních 10 min se Alegri rozhodl stáhnout nevýrazného Pirla, kterého nahradil Barzagli a stejně jako v prvním zápase se přešlo na defenzivnější 1-3-5-2. Od té doby už Real žádnou další šanci neměl. Gól na kopačce měl ještě Pogba, ale Casillas jeho střelu doprostřed chytil. Změnu rozestavení Juventusu můžete vidět na obrázku níže.

Změna rozestavení Juventus vs Real Madrid 13.5.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Kritizovaný Gareth Bale

Výkony Garetha v letošní sezóně nejsou ideální. To je všem, kteří pravidelně sledují Real Madrid jasné. Některé velké zápasy se mu nepovedly. Například v prvním zápase s Juventusem byl z Realu nejhorší, ale svalovat na něj vinu po dnešním zápase? To je nesmysl. Je to pouze dozvuk mediálního honu na Garetha, který je od začátku sezony kritizován až zbytečně moc. Samozřejmě, velkou roli hraje cena, ale Bale přece nemůže za to, že ho Real koupil za 90 milionů. Ano, není to Ronaldo, ale pokud budou fanoušci Realu všechny křídla srovnávat s Cristianem, tak postupně vypískají úplně každého.

Vím, že v Madridu není pískání nic neobvyklého. Nicméně hon na Garetha je šíleně přehnaný. Reakce po zápase s Juventusem mě v tom znovu utvrdily. Názvy některých bulvárních deníků a fanoušků, kteří mění jeho jméno na „Gareth Fail“ a podobné nesmysly jenom ukazují nedostatečný respekt k Baleovi. Ono, co vlastně fanoušci Realu čekají? Že na něj budou celý rok nadávat, on si toho nebude všímat a bude předvádět perfektní výkony? Jen si zkuste, jak by se v podobném prostředí pracovalo vám. Ano, tito TOP hráči mají psychiku na lepší úrovni, takže toho unesou více, ale pořád jsou to jenom lidi, takže mají nějaké limity.

Gareth Bale, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Fanoušci Realu Madrid

U fanoušků Realu se ještě pozastavím. Před zápasem vytvořili krásné choreo a celková atmosféra byla perfektní. Vše to pokračovalo během prvního poločasu, ale jakmile Morata vyrovnal, tak celý stadion ztichl a skvělá atmosféra se vytratila. Ano, fanoušci Realu Madrid dokáží vytvořit fantastickou atmosféru, což předvedli už dříve například proti Dortmundu, ale jakmile se zápas nevyvíjí podle jejich představ, tak je to konečná.

Přirovnal bych to k malému dítěti, které se rozčiluje a kope všude kolem sebe, protože vše není podle jeho plánu. Chápu, že pro fanoušky Realu Madrid tohle bude kruté číst, ale moji odběratelé očekávají, že vše říkám přímo a já v tom hodlám pokračovat. Vím, že není jednoduché něco podobného vstřebat, ale pro mě jakou fanouška Manchesteru United jsou podobné výlevy madridského publika šokující. Samozřejmě to nejsou všichni. Tvrdé jádro určitě fandilo celý zápas, ale většina stadionu začne okamžitě pískat, což je otázkou jejich mentality. V tomhle chování je určitě podporuje i otravný tisk, ale to by bylo na delší povídání.

Zadostiučinění pro Alegriho

Teď se ještě vrátím k Juventusu. Těsně před začátkem sezony odešel Conte a na rychlo se sehnala náhrada v podobě Alegriho. Moc dobře si pamatuju reakce fanoušků Juventusu. 99% fanoušků bylo nespokojených, báli se o konec jejich ligové dominance a zlobili se na vedení. Výsledek? Podceňovaný Alegri dokázal v prvním roce to, co se Contemu nepovedlo za celou dobu jeho působení. Jako úspěch by byl brán i postup do čtvrtfinále, ale samotné finále? To je pro fanoušky Juventusu naprostý sen. Juventusu nikdo nevěřil, ale on to dokázal. Alegri odvádí v Juventusu naprosto fantastickou práci a zaslouží si obrovské uznání.

Podceňovaný Juventus, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Závěr

V tomto zápase byl jasně lepší Real, ale nedokázal proměnit své šance. Na jejich výkon se nepochopitelně strhla vlna kritiky, ale samotná předvedená hra v tomto zápase byla na velice vysoké úrovni. Vytvořili si spoustu šancí, byli jasně lepší, ale chyběla přesnost v zakončení. Nicméně fotbal se hraje na góly a Juventus dokázal vytěžit z minima maximum. Dvojzápas paradoxně rozhodl odchovanec Realu Madrid Alvaro Morata. Jeden gól vstřelil v Turíně a druhý v Madridu. Pohádka Juventusu pokračuje a ve finále se utkají s Barcelonou. Na obrázcích níže se můžete podívat na vytvořené šance obou týmů.

Šance Real Madrid vs Juventus 13.5.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Šance Juventus vs Real Madrid 13.5.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Nejlepší hráči

Marcelo, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Nejlepší byl pro mě Marcelo. V prvním zápase jsem ho zařadil mezi nejhorší hráče, ale to je jeho klasika. Pro mě to není obránce, kterého bych zařadil do svého ideálního týmu a například Coentraa považuju za lepšího hráče, ale Marcelo někdy dokáže předvést naprosto vynikající výkon. Tentokrát pro své spoluhráče vytvořil dvě šance, 4 krát dokázal obejít protihráče, poslal 4 přesné centry a vyhrál 5 osobních soubojů. První zápas nejhorší, dnes nejlepší. No prostě Marcelo.

Cristiano Ronaldo, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Velmi dobrý výkon předvedl také Ronaldo. Celý zápas byl aktivní. Neustále podnikal náběhy za obranu, zapojoval se do kombinace, což potvrzují také 3 vytvořené šance. Některé situace mohl vyřešit lépe, například když na malém vápně ještě přihrával, ale na hru Realu měl na rozdíl od prvního zápasu velký vliv a po Marcelovi to byl nejlepší hráč. V neposlední řadě také vstřelil jediný gól Realu.

Patrice Evra, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy

Jako třetí hvězdu zápasu vybírán Evru. Sice se přímo neúčastnil gólové akce Juventusu, ale odehrál vynikající zápas. Bale byl na jeho straně neškodný, kvůli čemuž se přesouval do středu hřiště, odkud hrozil. Nicméně po své straně nikoho nepustil, podporoval Pogbu a s přihlédnutím k jeho věku to byl vynikající výkon. Proti Barceloně nastoupí ke svému pátému finále v Lize mistrů.
 
Nejhorší hráči
 
Nejvíce mě naopak zklamal Pirlo. Samozřejmě už má svůj věk, ale tento zápas se mu opravdu nepovedl. Nedokázal uklidnit tempo hry a úspěšnost přihrávek 79% u něj vidíme opravdu jen zřídka. Žádná vytvořená šance také není zrovna ideální ukázkou. Příliš užitečný nebyl ani při bránění, což dokazují jeho statistiky – 0 úspěšných obranných zákroků a 0 zachycených míčů. Zklamal také defenzivní soupeře Toni Kroos. Stejně jako v Turíně, tak i dnes si nepohlídal svého hráče a přimotal se ke gólu. Při útočení byl nevýrazný a vše dokumentovala jeho slabá střela v závěru utkání.
 
Týmové statistiky
 
Týmové statistiky Real Madrid vs Juventus 13.5.2015, fotbalové analýzy, netradiční fotbalové analýzy, profesionální fotbalové analýzy
 

zdroj foto: fourfourtwo.com, footballuser.com, troolfotball

 

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek